Ponožkový manuál pre dámy aj pánov: Takto áno... a toto je neprípustné!

Ponožky sú súčasť šatníka, ktorému často neprikladáme žiaden význam. No ani, keď zostávajú skryté v topánkach a pod lemom nohavíc, by sme nemali ich výber podceňovať.

22.06.2019 11:00
Talianska značka Prada často pracuje so... Foto: ,
Talianska značka Prada často pracuje so zapojením ponožiek v dizajne obuvi a celkovom stylingu.
debata (7)

Tentoraz však pozornosť sústreďme na nosenie ponožiek v letnom počasí. Ako na to, aby ste si nevyrobili trapas pred kolegami, kamarátmi či pomyselnou „módnou políciou“ ulice?

Sandále alebo šlapky

Toto je obuv, ktorá s ponožkami skrátka nefunguje. Hoci pokusy o ich spojenie mala napríklad aj značka Prada, výsledok tiež vyznieval povážlivo. Internet sa hemží obrázkami nôh v ponožkách, ktoré sú obuté do sandál – v tomto prípade ide najmä o pánov. Nie, naozaj to nie je dobrá voľba! Ak chcete nosiť sandále, pripravte sa na to, že si pýtajú holú nohu. Mala by byť upravená, to znamená, že nechty by mali byť ostrihané a čisté a pred letom nie je naškodu absolvovať pedikúru, v rámci ktorej vám ošetria chodidlá či napríklad odstránia zhrubnutú kožu na pätách.

Pri šlapkách platí rovnaké, hoci posledné trendy najmä mladšej generácie naznačili návrat popularity bielych ponožiek v športových plastových plážových šlapkách. Pripomína to estetiku černošskej rapovej komunity spred pár desaťročí a ako vizuálny prvok to môže obstáť napríklad na hudobnom festivale alebo pri rannej prechádzke v sobotu so psom. Do práce si ich však určite neberte.

Páni môžu v prípade kožených topánok s... Foto: SITA/AP, Charles Krupa
Páni môžu v prípade kožených topánok s ponožkami experimentovať. Podobne ako kanadský premiér Justin Trudeau - na archívnom zábere. Páni môžu v prípade kožených topánok s ponožkami experimentovať. Podobne ako kanadský premiér Justin Trudeau - na archívnom zábere.

Tenisky

Pri športovej obuvi sa už niekoľko rokov nosia ponožky krátke. Existujú dva typy, tie, ktoré pretŕčajú jeden či dva centimetry cez okraj topánky, alebo skryté ponožky, ktoré vyzerajú ako kedysi také populárne silónové „ťapky“. Odporúčame výber práve takýchto, noha v teniske vyzerá o kúsok estetickejšie. Okraj ponožky, aj minimálny môže byť totiž rušivý. Alebo sa potom rozhodnite pre klasické ponožky.

Pri športovej estetike sa hodí pohrať sa napríklad s motívmi, súčasná ponuka na trhu je bohatá na rôzne vzory, farby, dokonca animované motívy. Pri športovej obuvi fungujú aj športové biele alebo čierne ponožky. Opäť upozorňujeme, že vhodne voľte príležitosť, na ktorú si takúto kombináciu vyberiete.

Dámy môžu s ponožkami experimentovať v prípade... Foto: archív Happy Socks
Dámy môžu s ponožkami experimentovať v prípade luxusnejšieho materiálu aj vzorov. Dámy môžu s ponožkami experimentovať v prípade luxusnejšieho materiálu aj vzorov.

Kožené topánky

Aj na záberoch zo zahraničia často vídať, že si ženy (aj muži) vyberajú obuv bez ponožiek. V prípade kože to môže byť trošku nekomfortné, najmä, ak sa niekomu viac potia nohy. Opäť však môžu pomôcť skryté ponožky. Najmä u pánov. V žiadnom prípade si neobúvajte krátke športové ponožky, ktorých okraj cez koženú topánku pretŕča! A to platí aj v prípade mokasín.

Ak sa obávate, že budete čeliť situácii, keď sa musíte vyzuť (napríklad návšteva) a nechcete vystaviť nohu v skrytej ponožke (s týmto bojujú najmä páni), voľte skrátka klasické ponožky. Bosé nohy sú skôr štýlová záležitosť z červených kobercov, do kancelárie odporúčame voliť klasiku – teda opäť aspoň v prípade kožených topánok. Môžete sa pohrať so vzormi a farbou ponožiek, nezabudnite však ani na zvyšok odevu – mali by spolu ladiť.

Ženy sú na bosé nohy v lodičkách zvyknuté viac. Pomôcť si tiež môžu (podobne ako páni) využitím sprejov, ktoré dostať v predajniach s obuvou. Tie vytvoria jemný film na nohe a pomáhajú brániť otlakom, oderom a poteniu bosých nôh v topánke.

Pre dámy však platí, že môžu vyskúšať nosenie ponožiek s lodičkami alebo koženými topánkami, ale tiež sandálmi – ak chcú nasledovať trendy značiek ako už spomenutá Prada, Gucci alebo napríklad Fendi či Dior. Alebo, ak chcú experimentovať s módou.

Rozhodne však platí, že ponožka a podkolienka tomu musí byť prispôsobená. V ponuke zvyknú byť špeciálne hodvábne alebo zmesové ponožky, často vzorované, alebo s dekoratívnym prvkom na leme (napríklad v podobe volánika). Je to pocta estetike 80-tych rokov či estetike školských uniforiem – trúfnuť by si na ňu mali len tie dámy, ktoré sú naozaj sebaisté v odevnom experimentovaní.

Vizuál s kombináciou značky Gucci, predáva... Foto: archív značky
Vizuál s kombináciou značky Gucci, predáva Net-a-porter.com Vizuál s kombináciou značky Gucci, predáva Net-a-porter.com

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #trend #pravidlá #ponožky #tenisky #sandále #šľapky #ako ich nosiť #nosenie

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...