Čaputová ako ambasádor slovenskej módy? Reprezentatívny odev je nositeľ kultúry

Uplynulý víkend sa niesol v znamení prezidentskej inaugurácie. Prvú ženu v tejto funkcii, Zuzanu Čaputovú, nepochybne sledovala verejnosť pozorne aj preto, že je žena.

17.06.2019 07:00
debata (19)
O šaty prezidentky Zuzany Čaputovej na jej... Foto: SITA
Zuzana Čaputová O šaty prezidentky Zuzany Čaputovej na jej inauguračný deň sa postaral módny návrhár Boris Hanečka.

Na vizuálnu podobu novej slovenskej hlavy štátu bol v tento deň kladený veľký dôraz. Zuzana Čaputová dodržala slová, ktoré naznačila už počas volebných víkendov – že by rada podporovala domácu módu a tvorcov. Kým počas volieb stavila na návrhárku Danu Kleinert, inauguračné chvíle si vzal pod palec návrhár Boris Hanečka. Práve jeho sme sa opýtali, ako hodnotí rozhodnutie prvej slovenskej prezidentky podporovať domácich tvorcov a čo od toho očakáva.

O šaty prezidentky Zuzany Čaputovej na jej...
O šaty prezidentky Zuzany Čaputovej sa postaral...
+16Prezidentka SR Zuzana Čaputová (druhá vľavo) po...

„Jeden rozmer je pre mňa estetický, ktorý má čo dočinenia s výtvarným umením. Reprezentatívny typ odevu je nositeľom kultúry. Vždy bol. V histórii to ukázali panovníci, ale aj šamani. Vždy nejaká dôležitá osobnosť mala na sebe niečo, čo bolo výnimočné. Na čo sa ľudia radi pozerali. Ak to bolo krásne a malo aj nejaký význam, o to viac bolo pozornosti,“ vysvetlil pre Pravdu Boris Hanečka.

„A druhý rozmer je pre mňa odevný priemysel,“ pokračoval. „Slovensko bolo dlho vnímané ako nositeľ textilu, posolstva, tohto remesla. Šili sa tu svetové značky. A zopár šije ešte aj doteraz. Priemysel tu však momentálne nie je a dostávame sa do pozície zákazkového šitia na mieru. Je to skôr podpora remesiel, alebo umeleckých remesiel. A ja si myslím, že podpora remesiel je v poriadku, aj podpora odevných dizajnérov,“ komentoval tvorca.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v šatách od... Foto: SITA, Martin Medňanský
Zuzana Čaputová Prezidentka SR Zuzana Čaputová v šatách od Borisa Hanečku a s kabelkou Verbua.

V zahraničí je bežné, že politické predstaviteľky sa obliekajú do dizajnu domácej krajiny, prípadne si pri štátnych návštevách nechávajú prispôsobiť garderóbu danému prostrediu, príležitosti alebo štátnej symbolike či motívom hostiteľa. Niečo podobné v minulosti predviedli aj Michelle Obama, vojvodkyne Kate a Meghan či naposledy Melania Trump.

Boris Hanečka pre TV Pravda poskytol exkluzívny rozhovor o príprave šiat pre prezidentku Zuzanu Čaputovú. Pozrieť si ho môžete tu.

Video
Bývalý prezident prezident SR Andrej Kiska s...
Bývalý prezident Andrej Kiska s manželkou...
+5Bývalý prezident prezident SR Andrej Kiska s...
19 debata chyba

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....