Tajomstvo krásy? Toto Pořízkovej poradili vedci už dávno! My máme tipy

Len nedávno sa prvá česká topmodelka Pavlína Pořízková delila so svojimi fanúšikmi na sociálnej sieti o tajomstvá krásy. Vyskúšala niekoľko procedúr, predstavila obľúbené produkty kozmetiky, ale prezradila aj dôležité tajomstvo. Aké?

25.03.2019 07:00
debata
Modelka Paulína Pořízková vyzerá vo svojom veku... Foto: SITA/AP, Evan Agostini
Paulína Pořízková Modelka Paulína Pořízková vyzerá vo svojom veku úžasne.

„Bolo to pred takmer 35 rokmi na akcii značky Esteé Lauder. Vtedy som si sadla k jednému stolu s vedcami, ktorí vyvíjajú kozmetiku pre pleť a spýtala sa ich: ‚Tak mi teda povedzte, čo fakt funguje?‘,“ zaspomínala si Pořízková na Instagrame. Odpoveď bola jednoduchá a veľmi prozaická – treba zostať mimo dosahu slnečných lúčov.

O tom, že slnečné žiarenie spôsobuje starnutie pleti sa píše už roky – mnohé dámy však túto skutočnosť úplne ignorujú, prípadne sa spamätajú neskoro. Česká rodáčka, ktorá sa po emigrácii stala jednou z najžiadanejších modeliek sveta, sa však začala riadiť radami lekárov. „Odvtedy som používala ochranný faktor na pleť takmer každý deň. Aj v zime,“ vysvetlila.

Vysoká ochrana proti starnutiu pokožky zo slnka...
Opaľovací ochranný krém proti tmavým škvrnám a...
+2Pleťový krém Nivea Sun Q10 Anti-Age and...

Zároveň však upozornila na to, že nie všetky produkty prinášajú pokožke spásu. Mnohé z nich totiž chránia kožu len pred filtrami UVB, ktoré môžu za viditeľné spálenie kože. Problematické sú však aj UVA lúče, ktoré pleť zasahujú aj v zimnom období a ktoré prenikajú aj cez sklo.

Pořízková teda upozornila, že pri hľadaní ochrany pokožky pred slnkom je nutné prihliadať na to, aby chránila kožu aj pred UVA filtrami. Hoci sama uznáva, že doposiaľ nebola vyvinutá celkom účinná ochrana kože, ktorá by nemala žiadne kontraindikácie (pri chemických filtroch je to prenikanie chemických zložiek do pokožky a pri fyzikálnych filtroch to môže byť prenikanie priamo do krvného riečišťa a následne hormonálne kontraindikácie). Napriek tomu však slnečnú ochranu neustále používa a odkázala podobné aj svojim fanúšičkam.

„Urobte tak a o desať rokov budete šťastní, že ste tak spravili,“ poznamenala na margo svojej obľúbenej solárnej kozmetiky.

Hoci mnohí z nás majú pocit, že slnko nie je ani zďaleka také silné, ako by sa mohlo zdať a pokožku chrániť netreba – my si myslíme opak. Minimálne pri pokožke tváre, krku, uší a rúk. Nech sa páči, vyššie v galérii nájdete päť tipov, ktoré určite zafungujú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #krása #slnko #ochrana #vedci #pleť #Pavlína Pořízková #dermatológia

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...