Kozmetička hviezd Linda Meredith: Botox vám bez zdravej pleti nepomôže

Pod jej rukami sa vystriedali Madonna, Penelope Cruz či Kate Moss. Slávna kozmetička Linda Meredith, ktorej vlastná línia produktov sa predáva po celom svete, nedávno navštívila aj Bratislavu.

09.03.2017 07:00
Linda Meredith Foto:
Linda Meredith, kozmetička hviezd.
debata

Prekročila šesťdesiatku a za vrásky sa nehanbí. Ani za to, že si už párkrát nechala vpichnúť botox. Jedno však nemožno prehliadnuť. Jej pokožka je zdravá a sála z nej akýsi mladistvý jas. Možno je to životnou energiou, ale Linda Meredith je v prvom rade majiteľka vychýreného kozmetického salóna a tiež autorka vlastnej línie produktov, ktoré majú pomáhať ženám po celom svete. Pod jej firemnou strechou sa vystriedali tváre slávnych žien aj mužov, ale pre magazín MiA prezradila, že ich požiadavky nie sú o nič špeciálnejšie ako túžby bežných zákazníkov. „Každá z nás sa niekedy ráno zobudíme s opuchnutými očami alebo nepeknou vyrážkou. Naša úloha je pomôcť v tom, aby tvár bola znovu krásna,“ vysvetlila.

Máte bohaté skúsenosti z kozmetickej brandže. Je dnes starostlivosť o pokožku zložitejšia ako pred pár desaťročiami?
Nepochybne. Sústreďujem sa na ňu dlhodobo a práca s jednotlivými klientmi mi dáva za pravdu. Na pokožku pôsobia v zásade dva druhy faktorov. Vnútorné a vonkajšie. Vo veľkej miere jej stav ovplyvňujeme sami tým, čo jeme, čo pijeme, ako spíme. Závisí od typu človeka. Niekomu nerobí zle cukor ani mliečne výrobky, ale sú ženy aj muži, u ktorých konzumácia mliečnych výrobkov zvyšuje tvorbu séba. Upchávajú sa póry a pleť je znečistená, náchylná na tvorbu komedónov a vyrážok. U niekoho zase spôsobuje problém vysoký príjem cukrov. A nemusíme hovoriť len o sladkostiach. Áno, nie sú zdravé. Aj priveľa ovocia však škodí pokožke. Kedysi sa u nás hovorilo, že jedno jablko denne zabezpečí, aby ku vám nemusel chodiť lekár. Lenže to je len sedem jabĺk za týždeň, nie sedem za deň, ako dnes niektoré ženy jedia v domnení, že ovocná diéta im zabezpečí štíhlu postavu a zdravie. Pokožka sa im za to neodmení.

Gwyneth Paltrow Foto: SITA/AP
Gwyneth Paltrow Gwyneth Paltrow

V rozhovoroch s vami často spomínate aj externé faktory, ktoré pôsobia na pleť.
Narodila som sa v päťdesiatych rokoch, keď neboli témou dňa žiadne toxíny, chemikálie alebo hormóny v strave či pôde. Všetko bolo organické, ak máte rád to slovo. Dnes už nie je organické nič. Nech si malé farmy hovoria, čo chcú, nie je reálne vytvoriť organický produkt. Nemôžete predsa kontrolovať vtáky alebo včely. Nedokážete mať pod palcom dážď. Nedávno som čítala zaujímavý materiál o organickej farme v USA. Hoci jej majiteľ tvrdil, že všetky produkty sú čisto prírodné, jeho sused o pár stoviek metrov ďalej používal pesticídy a chemikálie pri pestovaní. Samozrejme, že vietor časť z nich priniesol aj na susednú farmu. Nesmieme zabúdať na podnebie, dážď alebo spodnú vodu. Všetko ovplyvňuje náš život.

Súvisí to s nejakým konkrétnym problémom, ktorý ste vypozorovali v praxi?
Za najvýraznejší považujem pigmentáciu pokožky. Trápi ženy po celom svete a jej pôvodcom sú hormóny. Či už tie, ktoré ženy prijímajú v podobe antikoncepcie a liekov, alebo v strave. Nie je žiadne tajomstvo, že dnes hormóny podávajú na farmách zvieratám, aby boli zdravé, rýchlejšie rástli a podobne. Ženy zvykli mať problém s pigmentáciou pokožky, keď otehotneli. Išlo o hormonálnu nerovnováhu, ale po pôrode pigmentové fľaky zvyčajne zmizli. Dnes zostávajú a ženy sa ich snažia zbaviť. Robia to pomocou lasera alebo dermabrázie, ale najhoršie, čo môžete pleti urobiť, je zbavovať sa pigmentu brúsením pokožky.

Nemôže tieto problémy eliminovať práve prísnejší výber a kontrola stravy, používanie prírodnej kozmetiky?
Ľudia zbytočne míňajú celý majetok na niečo, čo si dáva nálepku organické. Zaplatíte dvojnásobnú sumu za organický jogurt v plastovom tégliku. Ale neznie vám už samotné spojenie organický a plastový bizarne? Dnes máte na stole paradajku, ktorá dozrela rýchlejšie ako pred desiatimi rokmi, ale stále je to paradajka. Vyberajte si, čo jete, ale sústreďte sa skôr na to, aby ste jedli vyvážene a zdravo v rámci možností. Reči o prírodnej kozmetike ma vždy akurát pobavia. Ak by kozmetika bola naozaj prírodná, po pár dňoch od otvorenia by ste téglik s krémom museli vyhodiť. Aj potraviny, ktoré vyberiete z chladničky, sa po pár dňoch pokazia, začnú chytať pleseň, hniť. Prebieha prirodzený proces rozkladu. Chcete ho zvrátiť? Musíte pridať konzervanty. Bez nich to nejde.

Madonna Foto: SITA/AP
Madonna Madonna

Vy ste vytvorili vlastnú líniu kozmetiky, ktorá sa predáva na troch kontinentoch. Nie je to riskantný biznis pri bohatej ponuke výrobkov veľkých značiek?
Pri práci s pleťou, jej čistení, ošetrovaní, zlepšovaní som vypozorovala konkrétne problémy žien. Nenašla som však produkt, ktorý by bol podľa mňa dostatočne efektívny pri ich riešení. Vytvorila som ich teda sama. Samozrejme, že to je náročný biznis.

Ako vlastne prebieha vývoj vlastného krému či masky na pleť?
Na začiatku je vývojový tím. Nájsť dobrého chemika, ktorý sa postará o tvorbu produktu podľa vášho zadania, nie je vôbec ľahké. Potom začne prebiehať polročný vývojový program. Tri mesiace sa robí test stability produktu – to znamená, že sa skúša, koľko vydrží, či sa napríklad nezmení konzistencia, vôňa a podobne. A ďalšie tri mesiace sa robí test kompatibility – v ňom sa overuje, ako bude produkt fungovať v spojení s tubou či téglikom. A potom nastupuje papierová robota.

Aká?
Nedávno sme začali riešiť predaj našich produktov v Austrálii. Žiadna kozmetika dovezená do krajiny nesmie byť testovaná na zvieratách. Musíte si uvedomiť, čo všetko sa pod tým skrýva – nejde len o samotný výrobok, ktorý plánujeme do krajiny doviesť. Treba vydokladovať, že žiadna zo zložiek, ktorá bola v kréme použitá a ktorá mohla pochádzať z úplne inej továrne, než z tej, kde výrobok vznikal, nebola použitá v spojení so živými tvormi. Ešte v deväťdesiatych rokoch som mala ako vizážistka vlastnú kolekciu rúžov, na ich obaloch nebolo žiadne zloženie. Vaša formula bola hodnotou vašej spoločnosti. Meno bolo zárukou spoľahlivosti. Dnes jednoducho musíte každú jednu ingredienciu, ktorá je súčasťou kozmetického produktu, vypísať na obale. Nie je tam síce percentuálny podiel, ale je tam všetko. Ktokoľvek si môže vziať váš výrobok, začať ho analyzovať a skúsiť napodobniť. A všetky kozmetické spoločnosti to robia. No ak je nejaký krém dobrý a patrí medzi najpredávanejšie, jeho popularitu neutvára len zloženie, ale aj známe meno.

Známe mená nakopli aj vašu kariéru. Prečo myslíte, že vás vyhľadala napríklad Madonna alebo Kate Moss?
Budem úprimná, je to vec šťastia. Ak získate jednu, získate všetky ostatné. Je to o kontaktoch a odporúčaniach. Napríklad Madonnu, teda jej manažérku, ku mne poslala kaderníčka, ktorá zhodou okolnosti strihávala aj mňa. Madonna sa mala vydávať za Guya Ritchieho a chcela si dať zosvetliť obočie. Bola som vtedy v salóne a dobehla k nám neznáma žena s tým, či by sme mohli urobiť zosvetlenie obočia u jej klientky v hoteli. Nepovedala, o koho ide, a ja som sa opýtala, prečo nemôže prísť ku nám. Na ulici je množstvo paparazzov a ona čaká v aute, je to Madonna, odpovedala mi. O pár minút som jej zosvetľovala obočie a navrhla som jej, že ak bude žiť v Anglicku, môže chodiť na kozmetiku do môjho salóna. Začala. Jej manažérka to povedala manažérke Gwyneth Paltrow a tá to zase posunula Kate Moss a od nej sa to cez Stellu McCartney dostalo k Penelope Cruz. A odrazu sme mali celebritnú klientelu.

Kate Moss Foto: SITA/AP
Kate Moss Kate Moss

Majú hviezdy iné požiadavky ako bežné klientky? Vyžadovali si mlčanlivosť?
Ich pleť je taká istá ako pleť každej inej ženy. Tiež sa zobudia s opuchnutou tvárou alebo sa im spraví vyrážka. To sú veci, ktoré potrebujú vyriešiť. Čo sa týka mlčanlivosti, nikto z nich ma o ňu nežiadal. Ja ju však žiadam od mojich zamestnancov. Je to aj diskrétnosť, ktorou musí dobrá kozmetička disponovať. V mojom salóne mám stenu s podpísanými fotkami hviezd – našich klientov. Každý, kto nás navštívi, ich môže vidieť. Visia tam s ich súhlasom. Nikdy som však s médiami nehovorila v duchu, teraz ku nám príde tá alebo oná celebrita, príďte si ju odfotiť.

Dnes mnohé z nich využívajú aj služby estetickej chirurgie. Populárny je botox či rôzne výplne a pýtajú si ich aj bežné ženy. Ste proti nim?
Ak žena starne, je prirodzené, že chce trochu zlepšiť svoj vzhľad. Pozrite sa na Meryl Streep. Vyzerá dobre, ale vyzerá na svoj vek. Dala si niekedy niečo zlepšiť? Pravdepodobne áno. Pleť ochabuje, takže v určitom veku jej môže pomôcť mierny lifting, jemný zásah. Sama som botox vyskúšala. Prvýkrát som si ho však dala aplikovať, keď som mala 55 rokov. U vás na Slovensku som stretla jednu dievčinu, ktorá má botox a asi tak devätnásť rokov. Opýtala som sa jej, či sa zbláznila? Ak začnete príliš mladý, opakované fixovanie tvárových svalov spôsobí, že odumrú. V staršom veku to prinesie veľa zdravotných komplikácií. A ak sa vám nepáči v takomto mladom veku, čo vidíte v zrkadle, čo budete robiť, keď budete mať šesťdesiat? Nech už si však dáte urobiť s tvárou čokoľvek, na konci dňa vždy musíte dbať o pokožku. Starať sa o ňu. Lebo nič nebude fungovať, ak pokožka nebude v perfektnom stave. Nebudete ju môcť naťahovať a zlepšovať umelými zásahmi, ak jej nepomôžete správnou starostlivosťou.

Článok vyšiel v ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krása #kozmetika #botox #vrásky #starostlivosť o pleť #ženský magazín MiA

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...