Svadobným šatám kraľujú studené farby, obradom záhrady či kostoly

Ženy, ktoré na túto jar či leto plánujú svadbu, by sa mali obzerať po studených farbách a jemných odtieňoch.

21.01.2017 08:01
svadobná hostina, hostia, svadba Foto:
debata

Trendy pre prvú polovicu roka podľa expertov hovoria o jemných farbách ružovej letnej oblohy prechádzajúcej do mentolovej a tyrkysovej, doplnené sú pistáciovou a ľahkými odtieňmi zelenej. Jeseň tradične dozdobí oranžová a hnedá. Nevesty si stále častejšie kupujú vlastné šaty namiesto využívania požičovní – aj vzhľadom k trendu záhradných obradov, kde ženy preferujú jednoduché splývavé šaty.

A zatiaľ čo nevesty si šaty zaobstarávajú len pre svadobnú príležitosť, väčšina ženíchov si kupuje oblek s tým, že ho v budúcnosti ešte využije. Inšpirovať sa je tento rok možné tiež štýlom 20-tych a 30-tych rokov. V zime, keď sa mnoho snúbencov na svadbu pripravuje, sa konajú svadobné veľtrhy.

Modelka predvádza šaty zo svadobnej kolekcie...
Dvojica modeliek v šatách zo svadobnej kolekcie...
+9Modelka predvádza šaty zo svadobnej kolekcie...

Snúbenci venujú príprave svadby rozdielne dlhú dobu, záleží na ich prístupe k tomuto veľkému dňu, množstve pozvaných hostí, rodinných vzťahoch i rozpočte. „K nám klienti väčšinou prichádzajú približne šesť mesiacov pred svadbou, keď zistí, že svadbu časovo nezvládajú. Odporúčame ale začať s prípravami rok dopredu, aby bolo možné zabezpečiť lokáciu a kvalitných dodávateľov služieb. Časový tlak je vždy na úkor kvality a znamená celkové navýšenie nákladov,“ tvrdí Eva Sušanská, obchodná riaditeľka agentúry Eventista, ktorá sa okrem ďalších osláv zaoberá tiež organizáciou svadieb.

Dopĺňa, že v poslednej dobe najčastejšie organizujú svadobné obrady v exteriéroch. „Veľmi obľúbené sú záhrady, v tesnom závese sú pre veriacich partnerov kostoly,“ povedala. Pripomína tiež, že na vzostupe sú extrémne lokality, keď sa ľudia berú napríklad vo vzduchu, pod vodou či v horách. „Naši klienti ich nepreferujú,“ dodáva manažérka, ku ktorej si prichádzajú svadbu nechať pripraviť ľudia, ktorí majú rozpočet od 250 000 korún.

Novinku je možné vymyslieť aj v zdanlivo nemennom aspekte svadby a manželského života, teda pri snubnom prsteňa. „Obľúbené je napríklad tetovanie, ale klienti stále preferujú prstene. Tí, ktorí si nevyberú z katalógovej ponuky, si ich nechávajú vyrobiť na zákazku,“ hovorí Sušanská.

Podľa módnj blogerky Evy Mchitarjan, ktorá práve vydáva knihu Svadobné prípravy podľa Ejvi, je dnes zjavný príklon ku svadbám a uzatváraniu manželstva. „Kedysi sa mladí často brali, pretože ‚museli‘, potom keď doba bola uvoľnenejšia, využívali to, že jednoducho nemusia. Teraz sa ale zo slova musieť stalo chcieť. Možno preto, že sa svadba dá usporiadať prakticky kdekoľvek a akokoľvek. Trend dnešných svadieb je tak trochu v návrate k prírode, veľa sa využívajú lesy, lúky, farmy, a to sa potom čaruje svadobné prostredie jedna báseň,“ povedala Mchitarjan ČTK.

V otázke módy je aj podľa nej trend smerovania k jednoduchosti. „Už nie je nutnosťou držať sa pompéznych rób, ale veľakrát viac parády urobia rafinované šaty, ktoré viac ako do objemu sú zaujímavé v strihu či materiálom,“ myslí si.

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #šaty #svadba #prsteň #JAR #trend #sezóna #lokácia

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...