Krása nepozná vek! Ruské babičky - modelky búrajú stereotypy staroby

Správna ruská babička sa má starať o vnúčatá, variť im a opovrhovať módou. Pre 71-ročnú Oľgu Kondračovovú je pózovanie pre ženský časopis spôsobom, ako bojovať proti zaužívaným predstavám o starých ľuďoch, píše agentúra AFP.

03.01.2017 07:00
debata (7)

„Už mám vyše sedemdesiat, ale môj život len ​​začína a je tak zaujímavý,“ zveruje sa štíhla dáma v elegantnom štúdiu uprostred Moskvy, kde pózuje pre ruské vydanie časopisu Cosmopolitan. Olga Kondračovová toho vo svojom živote zažila už veľa: zúčastnila sa zoologických expedíciách po Rusku, hrala vedľajšie malé filmové úlohy a dnes je modelkou. Vysvetľuje, že sa tomuto povolaniu nikdy nevenovala, ale že ju vždy fascinovalo. „Zisťujem, ako sa zo mňa stáva niekto iný. Keď som pekne učesaná, pekne nalíčená a dobre oblečená a hrajú na to peknú hudbu, je to úžasné, nedá sa to s ničím porovnávať,“ tvrdí.

Pani Olga sa ocitla pred objektívom profesionálneho fotografa vďaka projektu Olduška, ktorý cez internet začal fotograf Igor Gavar. Olduška je spojenie anglického slova old (starý) a ruského bábuška. Jeho cieľom je ukázať krásu starých ľudí, ich vzhľad a štýl, ktorý je hoden naozajstných modeliek, uisťuje fotograf. „Chcel som ukázať, ako sú starí ľudia schopní pracovať v módnom sektore a ako môžu byť krásni aj so svojimi vráskami a bielymi vlasmi,“ vysvetľuje Gavar, ktorý o sebe tvrdí, že ho krása tretieho veku fascinuje.

Svoje modelky nachádza na ulici, v supermarketoch, na tanečných parketoch alebo v kaviarňach. V Rusku s jeho starnúcou populácou činí priemerný dôchodok v prepočte okolo 200 eur. Tento projekt tak modelkám dáva možnosť trochu si privyrobiť.

Igorovi Gavarovi sa podarilo usporiadať početné spoločné fotografovanie s desiatkami „babičiek“, medzi ktorými bola Olga Kondračovová, ale aj osemdesiatročná bývalá letuška Irina Denisovová alebo 64-ročná inžinierka na dôchodku Ljudmila Brajkinová.

Tieto dámy uisťujú, že im pózovanie pre katalógy ruských návrhárov, pre časopisy a reklamu umožnilo hľadieť na život novým spôsobom. „Dodalo to môjmu životu farbu. Je to také radostné, také pozitívne,“ hovorí Brajkinová. „Pri fotografovaní sa vidím inak ako v zrkadle. Teší ma to. Vždy je to ako malý sviatok,“ usmieva sa.

Avšak ich blízki niekedy nedokážu pochopiť ich nadšenie. „Zo začiatku sa môj muž veľmi hneval a stále sa ma pýtal: prečo to robíš? Potom videl, že mi to prináša zaujímavý a veľmi aktívny život, ktorý mi umožňuje udržiavať sa vo forme. A dnes ma v tom podporuje,“ hovorí Oľga Kondračovová.

Podľa ruskej mimovládnej organizácie Dobroje Delo, ktorá pomáha starým ľuďom, sa stereotypy o žene na dôchodku, ktorá má byť doma a strážiť vnúčatá, pomaly mení. V Rusku ženy odchádzajú do dôchodku vo veku 55 rokov a muži v 60-ke. „Ruskí dôchodcovia robia zázraky: pracujú ako dobrovoľníci, mobilizujú mládež a dokonca usporadúvajú súťaže krásy tretieho veku,“ uvádza predstaviteľ tejto organizácie Eduard Karjuchin.

Podľa ruského ministerstva zdravotníctva činí podiel osôb, ktoré dosiahli dôchodkový vek, 24,6 percenta ruskej populácie a v roku 2025 to už bude 27 percent. „Potenciál starých ľudí je obrovský. Musíme im však pomôcť ich voľný čas organizovať,“ hovorí Karjuchin.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #krása #Rusko #vek #modelka #Cosmopolitan #Babička

+ Malé kroky vedú k veľkým zmenám v zdraví a športe.
Nevyberajte si tú najjednoduchšiu cestu, nie je to poslanie...

+ Budete sa cítiť výborne, najlepšie na prechádzke so svojím psíkom.
Nestrácajte nádej, pokračujte ďalej v sne o...