Móda bolívijských domorodých žien dobýva svet

V Bolívii nútili kedysi španielski kolonizátori svoje domorodé slúžky, aby nosili naberané sukne. Túto módu mieni návrhárka Eliana Pacová exportovať do Madridu, Paríža a do celého sveta.

02.01.2017 13:00
Bolívia, móda
Typické odevy bolívijských žien.
debata (1)

Tieto farebné sukne, ktoré kedysi boli symbolom diskriminácie a ktoré sa nosili spoločne so šálom z vlny z lamy a malým klobúčikom na hlave, dnes domorodé brazílske ženy obliekajú s pýchou. Táto móda, nesúca v sebe brazílsku identitu a hrdosť, už bola predstavená na Fashion Weeku v New Yorku. Eliana Pacová nosí vo svojom ateliéri v La Paz takisto tento tradičný odev, ktorému dodala sofistikovaný nádych, aby mohol prekročiť hranice.

Aj v Bolívii, kde od roku 2006 vládne v histórii prvý domorodý prezident Evo Morales, možno stále častejšie vidieť ministerku, sudkyňu alebo televízne hlásateľky odeté podľa módy cholito. Cholito je zdrobnenina od chola, a to je väčšinou pejoratívne označenie domorodých žien.

Eliana Pacová nemohla veriť svojim očiam, že mohla predstaviť svoju kolekciu Pachamama v septembri na prestížnom Fashion Week v New Yorku. „Bolo to prvýkrát, čo sa tieto šaty dostali až na módne prehliadky a oblieklo ich 12 modeliek z rôznych krajín,“ chváli sa. Odev cholito, ktorý Bolívijčanky nosia vo všedný deň rovnako ako vo sviatok, sa skladá z troch alebo štyroch vrstiev, z ktorých na každú sa spotrebuje až šesť metrov látky. Sukňa spadá pod kolená a môže vážiť až desať kilogramov.

Taká sukňa stojí 200 až 4 300 dolárov. Pri významných udalostiach a cirkevných sviatkoch k nej ženy nosia zlaté alebo strieborné šperky a drahokamy. Táto móda si získala obdiv španielskej návrhárky Agathy Ruizovej de la Prada, ktorá sa preslávila svojimi zvláštnymi farebnými kreáciami. „Milujem odevy cholito, pripomína mi to značne Yvesa Saint Laurenta a Giorgia Armaniho v ich najlepších rokoch,“ hovorí návrhárka, ktorá prišla do Limy, aby tu predstavila vlastnú kolekciu. „Rada by som predstavila túto módu v Madride a v Paríži,“ dodáva.

A to je práve snom bolívijskej návrhárky. „Myslím, že je možné, aby európske ženy nosili šál alebo klobúk cholito,“ hovorí Eliana Pacová. Predstavuje si tiež, že by nosili farebné šály k šatám západného štýlu alebo k džínsom.

Podľa Adriany Barrigovej z Agentúry pre turistický rozvoj pri radnici v La Paz sú odevy cholito súčasťou kultúry a pre návštevníkov prichádzajúcich objavovať Bolíviu sú veľkou atrakciou. Eliana Pacová zdôrazňuje, aká obrovská práca sa skrýva za každým modelom: sú ručne šité a pletené a môže na nich až dva týždne pracovať tím troch ľudí. „Pre mňa to predstavuje kultúru, identitu, hrdosť aj prácu, lebo chola veľa a ťažko pracuje,“ hovorí. „A cez túto módu sa žena presadzuje ako nezávislá,“ dodáva.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #móda #export #Bolívia

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...