Neha noci, vidiecka dráma aj erotický Hanečka: Móda ovládla Bratislavu!

Slovenská móda opäť dokázala, že má svoje právoplatné miesto v európskom aj svetovom priestore. Už štvrtý ročník akcie Fashion LIVE!, ktorá sa konala minulý týždeň v bratislavskej Starej tržnici, priniesol módu známych autorov aj mladých talentov.

25.10.2016 17:02
debata (1)
Modelka v kreácii od Lenky Sršňovej. Foto: Marek Rebroš
Fashion Live 2016 - Lenka Sršňová - prehliadka - Bratislava Modelka v kreácii od Lenky Sršňovej.

Trojdňový maratón prehliadok ponúkol návštevníkom, či už zo sveta módneho, alebo toho civilného, možnosť pohľadu na estetiku a štýl v ponímaní tvárí dizajnérskej scény. Osobne som sa na podujatí zúčastniť nemohol a hodnotiť niečo ex-post a len podľa obrázkov nie je vždy ľahká úloha. Zážitok z pohybu, kooperácie materiálu s telom, atmosféry, ktorú podporuje hudba, ale aj jednotlivé poradie modelov – to skrátka treba naozaj vidieť a cítiť naplno. Aj napriek absencii tohto zážitku si však dovolím tvrdiť, že jednotlivé kolekcie boli ukážkou skutočného talentu vybraných tvorcov.

Nechýbali medzi nimi známe mená ako Boris Hanečka, Lenka Sršňová či Marcel Holubec – dnes už stálice podujatia, ale aj módnej scény ako takej. Zaujímavý posun predviedla práve Lenka Sršňová, ktorá sa pohrala s motívom ťahu štetcom. Občas možno príliš infantilné dekory v jej kolekcii vystriedala hra s dôrazom na detail a tlmenejšie farebné kombinácie. Samozrejme, nechýbali ani bláznivé farby a mladistvá popová farebnosť. Ale tentoraz bola Sršňovej kolekcia rozhodne aj takou, po ktorej sa nebude báť siahnuť ani zrelšia či konzervatívnejšia dáma. Osobne ma najviac upútali najmä modely, kombinujúce biely podklad s tmavosivým či denimovým farebným dekorom.

Modelka v kreácii od Michaely Ľuptákovej. Foto: Marek Rebroš
Fashion Live 2016 - Michaela Ľuptáková - prehliadka - Bratislava Modelka v kreácii od Michaely Ľuptákovej.

Pre ženy v prvom rade tvorí aj Michaela Ľuptáková. Hoci by jej možno niekto vyčítal málo experimentálnosti, netreba zabúdať na jedno – veľkou devízou je, že pre ženy nielen tvorí, ale na ne aj myslí. Strihovo sú jej modely často riešené tak, aby vyzdvihli krivky, zdôraznili ženskosť a nezatieňovali ju prehnanou dekoratívnosťou. Na Fashion Live servírovala niekoľko elegantných modelov, ktoré kládli dôraz na útly driek a ženskosť sprostredkovanú vlniacou sa sukňou pri chôdzi, jemným rozparkom alebo naznačeným volánikom na leme rukávov.

Modelka v kreácii Kuzmi od dizajnérky Jany... Foto: Marek Rebroš
Fashion Live 2016 - Jana Kuzmová - prehliadka - Bratislava Modelka v kreácii Kuzmi od dizajnérky Jany Kuzmovej.

Skutočnú ženskú eleganciu už pred pár rokmi na Fashion Live ponúkla Jana Kuzmová a ani tento rok nesklamala. Hoci kolekciu Murmur ohlásila ako poctu svetu po zotmení, napokon sa v nej skrývalo množstvo farieb, vzorov aj „svetla“. Dizajnérka pracujúca pod značkou Kuzmi ponúkla dámske kabátiky so širokými rukávmi, voľné, do áčka strihané sukne či vrstvenie, ktoré dodávalo sukniam rozmer. Áčkovú líniu kabátikov doplnila rovnými nohavicami, ale tiež širokými nohavicami a nezľakla sa vzorov. Konieckoncov, práve tie sa stali základňou pre najúdernejšie kúsky kolekcie – pestrá kvetinová nohavicová kombinácia doplnená žltým kabátikom s dekoráciou motýľov či kombinácia širokých nohavíc so skráteným topom s balónovými rukávmi, ktorú zdobil modrý vzor lúčnych kvetín na čiernom podklade, vyzerali očarujúco.

Modelka v kreácii od Andrey Pojezdálovej. Foto: Marek Rebroš
Fashion Live 2016 - Andrea Pojezdálová - prehliadka - Bratislava Modelka v kreácii od Andrey Pojezdálovej.

Úplnú absenciu farebnosti ponúkla v kolekcii Noir Andrea Pojezdálová. Už z názvu bolo jasné, že pôjde o poctu čiernej farbe. Autorka ju zrealizovala v duchu pre seba vlastnej estetiky – stavila na ležérnosť a ľahkosť, ktorú striedalo vrstvenie a zavinovanie. Skvelé boli najmä jednoduché tielkové šaty po zem, ale tiež zavinovacie modely evokujúce antickú estetiku, no v modernom poňatí. Záverečné modely kabátov sa potom stali jedným z najúdernejších kúskov kolekcie – sú totiž priam ukážkovo kombinovateľné, skrývajú v sebe modernosť, no zároveň aj nadčasovosť, ktorá ich otestuje bez problémov aj o pár rokov.

Modelka v kreácii od Borisa Hanečku. Foto: Marek Rebroš
Fashion Live 2016 - Boris Hanečka - prehliadka - Bratislava Modelka v kreácii od Borisa Hanečku.

Popri ženských autorkách, medzi ktorými nechýbali ani Veronika Lokajíčková, Jaroslava Procházková či Petra Kubiková s Barborou Kubi, sa vo Fashion Live prezentovali aj muži. Najmä trojica s písmenom H na začiatku, Hanečka, Holubec a Hrča, lákala do tržnice množstvo divákov.

Boris Hanečka zaujal už tým, že o svojej kolekcii tajil detaily do posledného momentu. Až na akcii sa tak mnohí dozvedeli, že časť kolekcie (s príznačným názvom Parazit) vystaval na myšlienke vlastnej vízie tvorby známych kolegov. Ponúkol tak šaty, ktoré boli akoby na spôsob Jany Pištejovej, Fera Mikloška či Jany Gavalcovej. Potom už nasledovala jeho vlastná tvorba, v časti ktorej použil ako potlače na látkach staršie kresby. Ako naznačil už na tlačovej konferencii pred akciou, rozhodol sa zrehabilitovať ich. Zaujímavá však bola aj časť s kúskami, v ktorej stavil Hanečka na údernú hru farebnej priehľadnosti v prúžkovanom dezéne, išlo o stuhy či šnúrky na tylovom či sieťovanom podklade. Použitie dekoratívnych detailov čipkovanej výšivky, ale aj podväzkových pásov či ramienok z dámskej bielizne dodávalo modelom netradičný erotický náboj.

Modelka v kreácii od Marcela Holubca. Foto: Marek Rebroš
Fashion Live 2016 - Marcel Holubec - prehliadka - Bratislava Modelka v kreácii od Marcela Holubca.

Marcela Holubca si mohli diváci pozrieť takpovediac dve kolekcie spojené v jednej prezentácii. Prvá, komerčnejšia a veľmi nositeľná bude v predaji v známom obchodnom dome a nechýbali v nej tradičné prvky Holubcovej tvorby ako plisé, zavinovanie či práca s kožou, jej perforovaním a potlače na jemných hodváboch. Následne modelky vystriedali sólistky baletu SND Romina Kolodziej, Silvia Najdená, Chelsea Andrejic, Viola Mariner a Ilinca Gribincea, ktoré predviedli kolekciu Parfaittitude. Sprevádzal ich hrou na klavíri Peter Šándor z Polemic. Inšpiráciou bola premena bielej labute na čiernu, autora najviac inšpiroval balet Labutie jazero, ale aj film Darrena Aronofskeho Čierna labuť. Kolekcii dominovala biela a čierna farba, pričom ju doplnili zlaté šperky v tvare peria. Jedným z najefektnejších kúskov bol model koženej sukne, ktorá bola vypracovaná akoby modelku zahaľovalo vejúce perie, alebo plisovaná smotanová pelerína strihaná ako vtáčie krídla.

Model v kreácii od Martina Hrču. Foto: Marek Rebroš
Fashion Live 2016 - Martin Hrča - prehliadka - Bratislava Model v kreácii od Martina Hrču.

Symbolika a inšpirácia svetom prírody už tradične nechýbala ani u Martina Hrču. S Holubcom údajne súperili o najlepšiu prezentáciu sezóny. Kým jeden stavil na tanečnej prezentácii a elegantných baletkách, Hrčovi atmosféru inšpirácie vidiekom, prírodou, drsnosťou a krásou horského sveta pomohol budovať aj syntetický sneh. Za tým všetkým však rozhodne nezaostávali šaty. Hodvábne mušelíny doplnili ľanové plátna, materiál s efektom ťažkej vrecoviny, pleteniny či kožušina. Kontrast ľahkosti s drsnosťou budoval celú kolekciu a pritom dokázal ponúknuť ten správny balans. Každý jeden model preukázal dôraz aj na ten najmenší detail. Nehovoriac o strihových riešeniach a architektúre jednotlivých modelov. V prírodnej farebnosti piesku, hliny a zožltnutej trávy potom ohurujúco pôsobili záblesky červenej (nohavicový overal s plisovanou sukňou) či žiarivej žltej.

Modelka v kreácii od Veroniky Lokajíčkovej na... Foto: Marek Rebroš
Fashion Live 2016 - Veronika Lokajíčková - prehliadka - Bratislava Modelka v kreácii od Veroniky Lokajíčkovej na akcii Fashion Live 2016.

Okrem spomenutých návrhárov ponúkla akcia priestor aj ďalším známym menám. Nesklamal Richard Rozbora so svojou kolekciou pomalej módy, ale ani Veronika Lokajíčková či už spomenuté dámy ako Jaroslava Procházková alebo Petra Kubiková a Barboru Kubi. Príjemným prísľubom pre budúcnosť bola tvorba študentov, či už z Ateliéru 343 v Bratislave, alebo ADO v Zlíne a Technickej univerzity v Liberci. A nechýbali, samozrejme, ani komerčné prezentácie či mnoho sprievodných akcií.

Akcia Fashion LIVE! sa už stala etablovaným podujatím a veľmi profesionálne zorganizovanou módnou záležitosťou, ktorá podporuje domáci dizajn a ponúka širokej verejnosti možnosť pozrieť si ho zblízka. Za to treba jej tvorcom tlieskať.

Modelka v kreácii od Veroniky Lokajíčkovej na...
Modelka v kreácii od Veroniky Lokajíčkovej na...
+12Modelka v kreácii od Veroniky Lokajíčkovej na...
Modelka v kreácii Kuzmi od dizajnérky Jany...
Modelka v kreácii Kuzmi od dizajnérky Jany...
+15Modelka v kreácii Kuzmi od dizajnérky Jany...
Modelka v kreácii od Lenky Sršňovej.
Modelka v kreácii od Lenky Sršňovej.
+21Modelka v kreácii od Lenky Sršňovej.
Modelka v kreácii od Michaely Ľuptákovej.
Modelka v kreácii od Michaely Ľuptákovej.
+15Modelka v kreácii od Michaely Ľuptákovej.
Modelka v kreácii od Andrey Pojezdálovej.
Modelka v kreácii od Andrey Pojezdálovej.
+15Modelka v kreácii od Andrey Pojezdálovej.
Modelka v kreácii od Martina Hrču.
Modelka v kreácii od Martina Hrču.
+15Modelka v kreácii od Martina Hrču.
Modelka v kreácii od Marcela Holubca.
Modelka v kreácii od Marcela Holubca.
+21Modelka v kreácii od Marcela Holubca.
Dizajnér Boris Hanečka v rámci kolekcie Parazit...
Dizajnér Boris Hanečka v rámci kolekcie Parazit...
+33Dizajnér Boris Hanečka v rámci kolekcie Parazit...
Modelka v kreácii od Richarda Rozboru.
Modelka v kreácii od Richarda Rozboru.
+12Modelka v kreácii od Richarda Rozboru.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #móda #dizajn #Boris Hanečka #Fashion Live! #Marcel Holubec #Jana Kuzmová #Lenka Sršňová #Martin Hrča #Fashion Live 2016

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...