To naj z módy v Miláne: Outdoor od Versace aj luxusná pocta Taliansku

Kolekcie z milánskeho týždňa módy priniesli vízie známych značiek v trendoch na sezónu jar a leto 2017. Vybrali sme tie najzaujímavejšie.

27.09.2016 07:00
debata (1)
Modelka v kreácii značky Fendi z kolekcie na...
Záber na kolekciu Fendi na jar a leto 2017,...
+39Modelka Bella Hadid sa predvádza na módnej šou...

Prada

Neha a kontrasty, ženskosť verzus dominancia. Kolekcia značky Prada v sebe miešala množstvo vplyvov a prekvapila opäť svojou bohatosťou a invenciou. Dizajnérka Miuccia Prada stavila na nosný motív ľahkosti a rozšafnosti, ktorý evokovalo pštrosie perie. Objavovalo sa takmer všade – od lemov na rukávoch a nohaviciach, cez sandále a kabelky až po lemy na korzetových živôtikoch či šortkových nohavičkách. K tomu pridala Prada vzory – počínajúc variáciou na tartanové káro, cez retro vzory éry 60-tych rokov minulého storočia až po abstraktné florálne motívy. Nechýbali ani obľúbené štrasové, krištáľové a plastové detaily, ktoré Prada používa v kolekciách často.

Prada - Miláno - jar a leto 2017 Foto: Reuters, MAX ROSSI
Prada - Miláno - jar a leto 2017 Prada - Miláno - jar a leto 2017

Dolce & Gabbana

Dekoratívna, zdobná, bohatá a opulentná bola už tradične kolekcia talianskeho dua, ktoré pravidelne dávkuje variácie na historickú estetiku vychádzajúcu z talianskych či európskych reálií. Tentoraz väčší priestor dostali opäť potlače, ktoré sa uplatňujú v móde ľahkých letných šiat či odevov smotánky na Francúzsku riviéru. Motívmi sa stali ryby, morské plody, ale dokonca aj cestoviny – čím Dolce a Gabbana znovu vzdali hold rodnej krajine. Na móle nechýbali military štýlom inšpirované saká, ale tiež tričká s potlačou loga značky a bohato zdobené a vyšívané kabátce a tubové modely šiat. Brokáty sa striedali s čipkou alebo šifónom, ale nechýbala ani vrecovina alebo práca s lykom.

Dolce & Gabbana na jar a leto 2017. Foto: Reuters, ALESSANDRO GAROFALO
Dolce & Gabbana - Miláno - jar a leto 2017 Dolce & Gabbana na jar a leto 2017.

Bottega Veneta

Prehliadka nebola len prezentáciou jarnej a letnej módy, ale tiež oslavou 50. výročia pôsobenia módnej firmy na trhu. Dizajnér Tomas Meier pri tej príležitosti povolal na mólo topmodelku Gigi Hadidovú a niekdajšiu hviezdu z titulných stránok, dnes už sedemdesiatničku Lauren Huttonovú. Chcel tak ukázať, že móda, ktorú tvorí, nemá konkrétnu vekovú cieľovú skupinu – je určená ženám, ktoré dokážu oceniť príťažlivé a kvalitné strihy, luxusné materiály a tichú jedinečnosť. Podľa odborníkov sa niekomu mohlo zdať, že farebná paleta kolekcie pripomínala skôr jesennú módu. Podporilo to aj použitie množstva kožených materiálov na kabátoch či bundičkách do pása, ale aj zavinovacích šatách či modeloch šiat na prepásanie. Postupne však Meier prešiel do nežných pastelov a typickej ležérnej superluxusnej módy, aká je pre značku typická.

Modelky Gigi Hadid (vľavo) a Lauren Hutton... Foto: Reuters, ALESSANDRO GAROFALO
Gigi Hadid (vľavo) a Lauren Hutton Modelky Gigi Hadid (vľavo) a Lauren Hutton prezentovali kolekciu Bottega Veneta v Miláne.

Fendi

Kontrast pruhovaného vzoru s nežnými kvetinovými motívmi na brokátových základoch či hodvábnych štruktúrach tvoril kolekciu domu Fendi, pre ktorý tvorí dizajnér Karl Lagerfeld. Nová tvorba prekvapila svojou mladistvosťou, ale zároveň sa v nej ukrýval akýsi odkaz na dobovosť – či už prostredníctvom nadýchaných sukní po členky, použitím zlatistej farby v dezénoch alebo kombinovaním jemných šifónov a organzy s výraznými dekoratívnymi detailmi v živôtiku a pri ramienkach šiat.

Modelka Bella Hadid sa predvádza na módnej šou... Foto: Reuters, ALESSANDRO GAROFALO
Modelka Bella Hadid Modelka Bella Hadid sa predvádza na módnej šou Fendi s kolekciou jar a leto 2017.

Gucci

Dekoratívnosť dovedená do maxima, kombinovaná s frivolnou hravosťou, ktorá sa upiera k inšpiráciam z čias dávno minulých, ale zároveň ponúka veľmi moderný punc pre generáciu klientely z prostredia intelektuálnej smotánky – značka Gucci pod vedením Alessandra Micheleho boduje sezónu za sezónou, hoci by sa niekomu mohlo zdať, že dizajnér používa stále podobné motívy. On však vie, že inšpirácií je neskutočne veľa – tento rok to boli napríklad prostitútky z renesančných Benátok, ktoré sa na móle striedali s armádou sexi diablic ako z 90-tych rokov, u ktorých dominovali výrazné náplecníky, masívne goliere a tiež vzory na luxusných brokátoch či lurexových zmesiach.

Gucci - Miláno - jar a leto 2017 Foto: Reuters, MAX ROSSI
Gucci - Miláno - jar a leto 2017 Gucci - Miláno - jar a leto 2017

Versace

Prekvapivá inšpirácia bola spojovacím motívom novej kolekcie Versace. Na móle sa modelky objavili v kúskoch, ktoré boli modernou, a samozrejme, sexi variáciou na outdoorové oblečenie. Šaty z balónového materiálu, ktoré lemovali šnúrky na obmeny tvaru ako keď si chcete stiahnuť kuklu na nepremokavej bunde. K tomu tiež nepremokavé kabáty pripomínajúce materiál na stany či nylonové parky. Postupne sa však kolekcia presunula na typickú versaceovskú pôdu a modelky sa objavili v šatách rozličných dĺžok a strihov s typickými prestrihmi, výrazným vzorovaním a kombinovaním vzorov či využitím dekoratívnych prvkov štrasu, krištáľov či metalických materiálov.

Kolekcia Versace. Foto: Reuters, MAX ROSSI
Versace - Miláno - jar a leto 2017 Kolekcia Versace.

Giorgio Armani

Elegancia typická pre talianskeho dizajnéra nechýbala ani v jeho najnovšej kolekcii. Materiály pripomínali často rybárske siete. Jemná sieťovina sa však striedala s ručne tkanými hodvábmi či saténom a šifónom. Nechýbali tradičné dámske saká, ktoré Armani s obľubou kombinuje so šortkami alebo širokými nohavicami.

Emilio Pucci

Vzory, ktoré vychádzajú z histórie značky, ale zároveň sa snažia o modernosť, výrazné farby v odtieňoch tyrkysovej, svetlomodrej či koralovej alebo jasnožltej – aj taká bola kolekcia talianskeho domu Emilio Pucci. Jar a leto vidí vo výrazných farebných tónoch a jemných materiáloch. Strihy šiat sú uvoľnené a nežne obkresľujú figúru nositeľky. Na záverečných modeloch boli bonusom flitrované dezény, ktoré ostro kontrastovali s jednoliatym farebným základom.

Emilio Pucci - Miláno - jar a leto 2017 Foto: Reuters, ALESSANDRO GAROFALO
Emilio Pucci - Miláno - jar a leto 2017 Emilio Pucci - Miláno - jar a leto 2017
1 debata chyba
Viac na túto tému: #prehliadka #móda #Versace #JAR #Miláno #trend #Prada #Fendi #Bottega Veneta #to naj #jar-leto 2017

+ Zabudnite na stres a strach, pokúste sa to prekonať.
Budete robiť podvody, nečudujte sa keď to niekto urobí...

+ Pravidelný pohyb je kľúčom k dobrému zdraviu a šťastiu.
Nečakaný príjem prinesie úľavu vašim financiám....