Dámsky kostým nie je nuda - ako sa nosí? Máme skvelé inšpirácie!

Posledné roky priniesli uvoľnenie v pracovnej garderóbe. Módu decentných, často priam konzervatívnych kostýmov dnes strieda moderné, funkčné, no zároveň aj štýlové dámske oblečenie.

21.09.2016 07:00
debata
Kostým už dnes nemusí byť nudný - prekvapí... Foto: archív značky
Kostým už dnes nemusí byť nudný Kostým už dnes nemusí byť nudný - prekvapí zaujímavými detailmi či strihovými riešeniami. Model na snímke Pietro Filipi.

Obliecť sa do práce v roku 2016 neznamená už toľko pravidiel či striktného dodržiavania odevnej etikety. Nie je už výnimočné, ak si do zamestnania oblečiete džínsy. V kancelárii dostali priestor uvoľnené topy s aplikáciami, blúzky z košeľových materiálov či úplety. Dámsky kostým je však len jeden. V žene umocňuje jej nezávislosť, silu, ale zároveň aj istú formu dominujúceho sexepílu. Dámsky kostým nehodno zatracovať. Skôr naopak. Objavte jeho nové podoby, ktoré priniesla doba aj posúvanie prísnych hraníc firemnej formálnosti.

Kostým už dnes nemusí byť nudný - prekvapí...
Nohavice výraznejšej farby z dielne značky Pinko.
+15Elegantné lodičky sú základom pracovnej...

Nohavicová nadvláda

Ak je reč o modernej pracujúcej žene, nohavice hrajú prvé husle. Sú pohodlné, funkčné, lepšie sa v nich pohybuje a tiež pôsobia uvoľnenejšie. Výber dámskeho nohavicového kostýmu však podlieha aj možnostiam postavy nositeľky. Vo výhode sú štíhlejšie a vyššie dámy – strihy stále populárnych rovných a cigaretových nohavíc ich opticky predĺžia. Podobné platí aj pri širších nohaviciach, ktoré siahajú až po okraj obuvi. Pás v prípade nohavíc pracovného kostýmu zostáva klasický, ale vyššie dámy môžu experimentovať aj s pásom zvýšeným. Zaujímavou alternatívou sú skrátené nohavice – možnosť voľby dĺžok je skutočne pestrá – od trojštvrťových, cez dĺžku ku kolenám až po šortkový strih. Samozrejme, posledný uvedený je určený pre mladšie ročníky a je skôr módnym výstrelkom. Vo vysokom biznise dámy určite radšej zotrvajú pri decentnejšej dĺžke.

Elegantné dámske sako s prestrihnutými rukávmi... Foto: archív značky
Elegantné dámske sako s prestrihnutými rukávmi - predáva Marks & Spencer. Elegantné dámske sako s prestrihnutými rukávmi - predáva Marks & Spencer.

Sexi úradníčka

Sukňovým kostýmom v minulosti často vyčítali ich formálnosť. Problémom však bolo aj (ne)používanie farieb či príliš strohý a hranatý strih. Dnes farby ako čierna a sivá už nedominujú. Používanie maslových či prírodných tónov, populárne pastelové farby alebo vzorované dezény, ale aj aplikácie a práca s materiálom (prekladanie látky, zošívanie) dodávajú pracovnému odevu ženskosť a originalitu. Hoci klasikou zostáva úzka tubová sukňa po kolená, ktorú môže zdobiť rozparok na zadnej, prednej, ale aj bočnej časti, čoraz častejšie sa vracia retro estetika širokých áčkových sukní. Ocenia ich dámy s plnšími bokmi. Netreba však zabúdať na vhodnú dĺžku saka (pár centimetrov pod úroveň pása) a tiež vhodné doplnky, ktoré vzhľad omladia. Zaujímavým variantom sú plisované sukne, prípadne sukne s detailom plisé v bočnom šve alebo na zadnom diele.

Dvojradové zapínanie a výraznejšia farba na... Foto: TOMMASO VECCHI*
Dvojradové zapínanie a výraznejšia farba na saku Pinko. Dvojradové zapínanie a výraznejšia farba na saku Pinko.

Sako musí sadnúť ako uliate

Vrchný diel dámskeho kostýmu má mnoho podôb – jedno však zostáva vždy, keď sa rozhodnete nejaký nový kostým uloviť v obchode. Sako by vám malo sadnúť ako uliate. Ak vyberáte klasickejší model, dôležité je odsledovať líniu pliec či šev v podpazuší. Sako by malo dobre sedieť na hrudi a nevytvárať nepekné „vrásky“ látky pri státí alebo napríklad pri gestikulácii, ak máte prezentáciu na stretnutí.

Momentálne sú v kurze kabátiky na dva gombíky, uvoľnenejší dojem poskytne jednogombíkový variant. Zaujímavým trendom sú potom saká bez zapínania, ktoré sa prepášu opaskom, ale aj voľnejšie, akoby kimonové saká, ktoré pôsobia veľmi moderne a zároveň poskytnú viac komfortu pri pohybe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #luxus #kariéra #žena #móda #trend #kostým #inšpirácia #strih #nohavice #sako #ženský magazín MiA

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...