Všetko, čo ste chceli vedieť o deodorantoch...

Ako dlho účinkuje? Môže sa používať aj večer? A čo ak príde k závislosti? 5 mýtov a pravda!

22.08.2016 12:00
potenie, leto, žena Foto:
S potením sa dá zabojovať.
debata

Deodorant. V kozmetickej taštičke nenahraditeľný, rovnako ako zubná kefka, pinzeta alebo odličovací tampón, má svoje miesto. Napriek tomu je táto vecička stále opletená mýtmi, ktorých sa treba raz a navždy zbaviť. Tu je najčastejších päť.

Imunita voči deodorantu?

Skutočne je to tak. Ak denne používame ten istý deodorant, potom si naše telo, skôr či neskôr, nájde cestu, ako sa začať potiť cez „brzdu“. Stane sa skutočne imúnne proti účinným látkam deodorantu. Čo to znamená? Raz za šesť mesiacov siahnuť po inej značke.

Špeciálne deodoranty pre mužov a ženy?

Nie, muži a ženy špeciálne deodoranty nepotrebujú, hoci obal má rád každý iný (ružový alebo čierny). Pravdou však je, že deodoranty určené pre ženy a mužov pôsobia rovnako. Možno je vôňa tých mužských o čosi korenistejšia – preto je väčšina z nich lacnejšia.

Potrebujeme všetci deodorant?

Sú ľudia s takzvaným ABCC11-génom. 75 percent z nich neprodukuje žiaden zápach v podpazuší. Tí nebudú potrebovať deodorant. Ostatní z nás áno. Či patríme k šťastlivcom s génom ABCC11, sa dá údajne ľahko zistiť z kvality ušného mazu. Ak nie je mastný a lepkavý, ale naopak, suchý a šupinatý, potom je pravdepodobnosť, že pod pazuchami nezapáchame, vysoká!

Pôsobí 24 hodín?

Ochráni nás deodorant tak dlho? Reklamy to sľubujú… V skutočnosti existuje pravidlo pri potení a prevencii. Produkt s deodoračným účinkom musí redukovať potenie o 20 percent. Extra silné produkty, ktoré sľubujú 24 hodinovú ochranu, by mali produkciu potu redukovať o 30 percent. Stopercentná ochrana neexistuje.

Nanášať doobeda?

Zvyčajne to tak robíme – po sprche. Avšak k dispozícii sú štúdie, podľa ktorých by sa mal deodorant aplikovať v noci, tesne pred spaním. V noci totiž nie je produkcia potu taká vysoká, koža je suchšia. Ak však ráno vojdeme pod sprchu, efekt bude nulový. Takže sa znova vraciame pekne-krásne k nášmu overenému postupu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sprcha #zápach #spánok #podpazušie #potenie #deodorant #ušný maz

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...