Čo robiť, ak ste si spálili pokožku? Pomôže pokoj, voda aj kokosový olej

Keď sa slniečko skrýva počas dňa za mraky, mnoho z nás má pocit, že nič nehrozí. Zostaneme potom prekvapení, ak večer doma zistíme, že sme si spálili kožu.

26.07.2016 07:00
opaľovanie, slnko, úpal, spálenie, slnenie,... Foto:
Čo spraviť, ak ste si pokožku na slnku spálili?
debata

Základné pravidlo leta znie, že pokožku treba chrániť – už sme vám to tu prizvukovali mnohokrát. Ale keď sa už naozaj stane, že ste si kožu spálili práve od slnečných lúčov, treba zasiahnuť čo najskôr.

Prvý krok by mal spočívať v tom, že pokožku ochladíte. Nerobte to však ľadovou vodou – tá je pre telo skôr šokom a núti reagovať na šokujúci chlad tým, že sa začne zahrievať. Preto je dobré rozhorúčené a spálené telo schladiť skôr vlažnou sprchou.

Spálenú kožu nikdy nedrhnite uterákom. Môžete ho len jemne priložiť a nechať prebytočnú vodu vpiť sa do látky. Ešte lepšie však urobíte, ak si necháte vodu vyschnúť na tele. Pri spálenej koži to pôjde veľmi rýchlo, pretože pokožka potrebuje hydratáciu. Na zmiernenie svrbenia, schladenie a upokojenie spálenej pokožky účinkuje termálna voda v spreji, skladujte ju v chladničke.

Chladivý sprej po opaľovaní Altermed Panthenol...
Lócio Daylong ™ after sun Repair
Sprej po opaľovaní Bioderma Photoderm SOS

Skvelými pomocníkmi sa stávajú domáce potraviny. Populárna je smotana či biely jogurt, ktorý sa nanáša na postihnuté časti kože. Osvedčeným trikom je aj pyré z nastrúhaných uvarených zemiakov alebo aloe vera. Pozitívne účinky má na kožu aj kokosový olej. Treba ho však nanášať jemne a krúživými pohybmi ho vtrieť do postihnutých miest na pokožke.

Zabúdať však netreba na kozmetické a lekárske výdobytky, ktoré popri upokojujúcom a hydratačnom zložení dokážu poskytnúť úľavu napríklad v podobe chladivého efektu, alebo príjemnej a upokojujúcej vône. Prípravky s obsahom pantenolu či imunoglukánu, urey alebo kyselinou hylaurónovou dokážu spálenej pokožke pomôcť najlepšie.

Naše tipy:

Sprej po opaľovaní Bioderma Photoderm SOS má chladivý účinok a sľubuje prvú pomoc pokožke zasiahnutej slnkom. Upokojuje, obnovuje hydratáciu pokožky a predlžuje jej opálený vzhľad. Je určený aj na citlivú pokožku.
Odporúčaná cena: od 13,99 eura

Lócio Daylong ™ after sun Repair obsahuje aktívny enzým na opravu DNA. Podobné enzýmy sa v koži vyskytujú aj prirodzene a prispievajú tým k rýchlej regenerácii kože po pobyte na slnku a slúžia ako prevencia predčasného starnutia kože. Ošetruje ju dexpanthenolom a glycerínom, rýchlo sa vstrebe.
Odporúčaná cena: od 9,99 eura

Chladivý sprej po opaľovaní Altermed Panthenol Forte 10 % obsahuje komplex vitamínov a D-panthenolu. Je určený na ošetrenie pokožky podráždenej slnečným žiarením alebo inak namáhanej. Príjemne chladí. Je dobré ho pred aplikáciou nechať v chladničke.
Odporúčaná cena: 5,99 eura

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #teplo #slnko #ochrana #koza #jogurt #horúco #spálenie

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...