Strach menom vzory? Ako ich nosiť? Je to ľahké, čítajte...

Dnes už ženy v móde experimentujú oveľa viac ako pred desaťročím. Stále však existujú aj kúsky, nad ktorými váhajú alebo sa ich stránia.

27.06.2016 07:00
debata
Kontrasty geometrických vzorov s abstraktnými v... Foto: archív značky Sisley
Sisley - lookbook - jar-leto 2016 Kontrasty geometrických vzorov s abstraktnými v monochromatickej čierno-bielej kombinácii.

Často ide o výraznejšie vzory. Obava a neistota, ako ich nosiť, však môže byť ľahko prekonaná.

Vzorované materiály a odevy, ktoré udrú do očí na prvý pohľad sú jedným z kľúčových kúskov sezóny a nemali by ste sa im brániť. Stačí, ak si osvojíte pár dôležitých rád pri kombinovaní. A nebudete sa otrocky snažiť dodržiavať pravidlá ladenia tón v tóne či hľadania identického dezénu po obchodoch (hoci aj taká je alternatíva).

Vzor kontra farebná plocha

Vzorovaný materiál sa najideálnejšie kombinuje s kusom odevu v jednoliatej farbe. Či už ide o sukňu s abstraktnou potlačou a k nej bielu blúzku, alebo nohavice s prúžkami a farebný top s rukávmi alebo bez. Veľmi populárne sú v lete kombinácie pastelov alebo žiarivých farebných tónov. Nebojte sa experimentovať s kontrastom farieb – to znamená, že k vzoru v dvojfarebnej kombinácii hľadajte tretiu farbu ako uzemňujúci prvok. Modrobiela funguje s pastelovou ružovou, ale aj zelenou či žltou. Čierna vyváži pestrý zeleno-žltý tropický vzor, alebo dramatickú kombináciu červenej s oranžovou. Istotou sú telové farby, ktoré fungujú so vzorovanými odevmi bezchybne. Doplnky môžete ladiť do neutrálnych farieb.

Pri vzorovanom kuse odevu sa dobre pracuje s... Foto: Marks & Spencer
Marks & Spencer - lookbook - jar-leto 2016 Pri vzorovanom kuse odevu sa dobre pracuje s ďalším kusom odevu v jednoliatej farbe.

Vzor kontra vzor

Treba na to viac odvahy, ale ak si dáte záležať, výsledkom môže byť ukážkový styling. Pri vzoroch by ste mali vychádzať z akejsi základnej nálady, ktorá dezény spája. To znamená, že napríklad populárne etno potlače môžete kombinovať dokopy, hoci sú rozdielne vo vzoroch, alebo farebnosti. Rovnako efektne vyzerá aj spojenie geometrických prvkov – bodky, prúžky či vlnovky. Pri nich je však dobré vyberať farebné kontrasty, ktoré fungujú spolu. V lete populárne florálne motívy sú tiež skvelou príležitosťou na overenie vašich schopností kombinovania – zvoľte si nosnú farebnú líniu, v ktorej sa chcete držať. Tá vám jednotlivé prvky vzorov pekne prepojí.

Vzor v doplnkoch

Nemusí ísť len o odevy, aj doplnky dokážu so vzorovanými potlačami či aplikáciami divy. Vytvorte základ v jednofarebných kombináciách a hrajte sa s výberom potlačí na lodičkách, teniskách či kabelkách. Pozor však na otrocké hľadanie rovnakého vzoru pre oboje. To dnes naozaj nefrčí a väčšinou ani nefunguje. Ak máte napríklad kvetinový motív na lodičkách, kabelku môžete pokojne vybrať s abstraktnou potlačou. Prepojiť celkový vzhľad môže farebný tón, ak máte však na sebe len jeden kus odevu v konkrétnej farbe (napríklad šaty alebo nohavicový overal), nemusíte sa báť skúsiť spojiť aj dva úplne odlišné vzory na doplnkoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #žena #móda #vzor #pôvab #ako ich nosiť

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...