Päť chýb opaľovania, ktorých sa treba vyvarovať

Horúci víkend nás láka k vode a vystaviť sa slnečným lúčom. Ale buďte pri tom opatrní.

25.06.2016 13:48
dovolenka, more, oceán, leto, rodina, pláž,... Foto:
Nerobte pri opaľovaní tradičné chyby.
debata

1. Krém s ochranným faktorom iba dočasne.

Mnoho ľudí ho síce používa na úvod slnečnej sezóny, len čo však začnú hnednúť, znížia ochranný faktor alebo vynechajú solárnu ochranu úplne. To sa skutočne nevyplatí!

2. Spoliehať sa na ochranný faktor v mejkape

Tvár je jedna z najcitlivejších a najodhaľovanejších oblastí na tele. Spáli sa veľmi rýchlo. Faktor 10 alebo 15 na ňu nestačí, navyše mejkap sa roztečie. V lete ju určite chráňte opaľovacím krémom, dámy. Ideálne s faktorom 50+.

3. Prvé kúpanie bez krému

Hovoríte si, že na prvé namočenie v mori či bazéne sa natierať nevyplatí, veď sa všetko zmyje. Na trhu sú však už prípravky, ktoré sú vysoko vode odolné. A netreba zabúdať na to, že slnečné žiarenie preniká cez hladinu a opáli vás aj pod ňou.

4. Ochrana len pri vode

Akoby sme mali pocit, že slnko nepáli, keď ideme na nedeľňajšiu prechádzku do parku alebo na horskú túru. Chrániť by ste sa mali vždy. Podľa dermatológov je ideálne natierať odhalené oblasti kože už od mája – pri citlivom fototype aj od marca.

5. Opaľovací krém a dosť?!

Z hľadiska protekcie je prípravok s OF najdôležitejší. Ale pokožka je aj po opaľovaní s ním krehkejšia, citlivá a žiada si dodatočnú výživu. Nezabúdajte na prípravky po opaľovaní – upokojujú a vyživujú kožu, dodávajú jej lipidy či vodu.

Ak už ste sa spálili, skúste pomoc z prírody či kuchyne. Napríklad…

Pasta z uhoriek – pripravíte ju z postrúhaných uhoriek, ktoré ešte rozmixujete a natriete na postihnuté miesta. Kožu upokoja a schladia, hydratujú.

Zemiakové pyré – pripravené zo zemiakov uvarených v šupke, olúpaných a následne roztlačených na kašu pomáha pri spálenej koži. Pozor, nanášajte už vychladené!

Ovsené vločky – uvarte ich ako kašu s vodou. Pridajte jej viac, aby kaša bola redšia. Vychladnutú naneste na spálené miesta, zmývajte vlažnou vodou.

Článok vyšiel v novej ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #teplo #slnko #chyba #opaľovanie #ženský magazín MiA

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...