Trápia vás chĺpky nad hornou perou? Čo s nimi?

Tento problém sa netýka len mužov. Nekonečný boj s fúzikmi poznajú aj niektoré ženy, hlavne tmavovlasé.

23.06.2016 11:00
pera, depilácia, tvár, chĺpky Foto:
Ako často si musíte depilovať hornú peru? Nejde to inak?
debata

Na úvod treba objasniť, že chĺpky sa nachádzajú na tvári každej ženy. Keďže ženy aj muži majú chĺpky po celom tele, v puberte na niektorých miestach spevnejú – napríklad v prípade mužov na tvári. Ale aj niektoré ženy sa sťažujú na tmavé páperie na hornej pere, v niektorých prípadoch hovoríme o naozajstných fúzoch, ale potrápi aj brada.

Brada a prsia

Keď rastú chĺpky žene na miestach, kde by sa mali objavovať len mužom, z lekárskeho hľadiska hovoríme o tzv. hirsutizme. Okrem hornej pery, brady a líc sú v tejto skupinke aj prsia a častokrát aj lonová oblasť. Kým brucho a intímnu oblasť si možno počas bežného dňa zakryť oblečením, fúziky len tak ľahko neprekryjeme.

Príčina

Dôvodom nadmerného ochlpenia u žien bývajú obvykle hormonálne poruchy alebo genetická predispozícia. V ojedinelých prípadoch býva spúšťačom nádor. Práve z tohto dôvodu je dôležité, aby príčiny ochlpenia objasnil lekár.

Ako sa ich zbaviť

Najjednoduchší a najrýchlejší spôsob, ako sa fúzikov zbaviť, je holiaci strojček. Avšak, nie je to výhra, chĺpky sa objavia čoskoro znova. Nie je to dobrý nápad ani z dôvodu, že na hornej pere tým pádom vzniká modrastý lesk na koži, spôsobený odstraňovaním tmavých chlpov.

Trvalejšie je odstraňovanie chĺpkov voskom, depilačným krémom alebo epilátorom. Tieto metódy sú však pre mnohých bolestivé, nepríjemné a tým pádom neprijateľné. Najefektívnejšie je profesionálne odstránenie pomocou lasera alebo IPL techniky. Avšak tento typ epilácie zas vyžaduje spravidla niekoľko sedení a je aj relatívne drahý. A čo je na tom najhoršie, nie je záruka, že chĺpky znova nenarastú. Ďalšou možnosťou je bielenie, avšak pripadá do úvahy len u tých, čo majú chĺpky riedke. Treba však rátať s tým, že táto metóda nie je najšťastnejšia, pretože na svetle chĺpky aj tak vidno, hoci na prvý pohľad nie sú tmavé.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fúzy #brada #laser #tvár #puberta #epilácia #horná pera #hirsutizmus #IPL

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...