Vitamínová abeceda pleti: Ako bojovať s akné či vráskami?

Vitamíny si mnohí z nás spájajú predovšetkým so zdravým fungovaním organizmu, imunitou či energiou. Ale vitamíny významne ovplyvňujú aj stav našej pokožky.

28.02.2016 14:00
jablko, výživa, vitamíny Foto:
Vitamíny dokážu pokožke pomáhať na viacerých frontoch.
debata

Je dobré uvedomiť si, že príjmom konkrétnych potravín s vyšším obsahom určitého vitamínu, či výberom kozmetického prípravku s obsahom vitamínov, môžeme zmeniť či poupraviť procesy v pokožke a dodať jej krajší a zdravší vzhľad.

Vitamín A

A je na začiatku abecedy a v prípade starostlivosti o pleť je „áčko“ tiež na prvom mieste. Deriváty vitamínu A, tzv. retinoidy, sa objavujú vo väčšine prípravkov proti starnutiu. Áčko dokáže bojovať s prejavmi akné a zmierniť ich, prípadne zlepšiť farbu pleti a jej štruktúru (zjemňuje a vyrovnáva povrch pleti, bojuje s vráskami).

Vitamín B

Bohatá skupina vitamínov B s rozličným označením sa objavuje v rozličných potravinách, ale tiež prípravkoch v starostlivosti o pleť, pokožku či vlasy. Odborníci najviac pre pokožku odporúčajú B3 alebo B5. Prvý vitamín, označovaný tiež ako niacín, pomáha zmierňovať zápalové procesy a lieči poškodenú pokožku. B5 zjemňuje začervenanie pleti a bojuje proti nedokonalostiam.

Vitamín C

Azda najčastejšie spájaný práve s benefitmi fyzickej krásy. Vitamín C naozaj dokáže zázraky. Iniciuje proces obnovy buniek, zvyšuje tvorbu kolagénu v pokožke, ktorý zmierňuje viditeľné znaky starnutia a tiež pleť rozjasňuje, eliminuje zašednutý vzhľad a viditeľné stopy únavy. Môžete ho prijímať prirodzenou cestou v rozličných potravinách, ale vitamín C je v kozmetickom priemysle aj najčastejšie dostupný ako prípravok, koncentrát, súčasť rozličných kúr a podobne.

Vitamín D

S vitamínom D sa v tele zlepšuje stav kostí aj imunity ako takej. Jeho obsah v jedlo dokáže pomôcť nášmu telu v antioxidačných procesoch, čo sa, samozrejme, odrazí aj na pleti. Práve vitamín D sa však často nachádza v prípravkoch na predpis, ktoré odporúčajú kožní lekári pri liečbe citlivej a problematickej pokožky.

Vitamín E

Využite vitamínu E sa spája predovšetkým so zničenou a poškodenou pokožkou. Masť s vitamínom E dokáže pomôcť spálenej koži od slnka či pri jazvičkách. Príjem tohto vitamínu v potrave sa však tiež podieľa na boji proti voľným radikálom v našom tele. A na konci tohto boja je zdravšie vyzerajúca pleť a menej vrások.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #opatera #akné #pleť #vitamín #pokožka #suchá #podráždená

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....