Aké potraviny sa postarajú o zdravé a pekné nechty?

Najdôležitejšími vitamínmi pre zdravé a pekné nechty sú vitamín A, biotín, vápnik a železo. Tieto vitamíny účinkujú nielen na nechty, ale aj na pokožku. V ktorých potravinách ich nájdete?

19.01.2016 15:00
manikúra, nechty Foto:
Túžite po krajších nechtoch?
debata

Zelené-oranžové-červené druhy zeleniny, pretože obsahujú značné množstvo betakaroténu. Z neho si organizmus sám „vytvorí“ vitamín A. Ak ho telu budete dodávať v tejto podobe, nemusíte mať strach, že sa ním „predávkujete“.

Sója, špenát, špargľa, ovsené vločky, orechy – sú zvlášť bohaté na biotín, ktorý je hotovým „zázrakom“ nielen pre nechty, ale aj pre pokožku a vlasy. Zaraďte tieto potraviny do jedálnička vo vyššej miere a výsledok bude viditeľný už po niekoľkých týždňoch.

Mlieko a mliečne produkty sú klasickými zdrojmi vápnika. Ešte lepšími zdrojmi vápnika, vzhľadom na kalórie, je minerálna voda. Pri výbere minerálky si všimnite, koľko vápnika na 1 liter obsahuje. 150 mg vápnika na liter je tak akurát.

Mäso, šošovica, špenát – to sú najbohatšie zdroje železa. Ak železo pochádza zo živočíšnych zdrojov, pre telo je ľahšie spracovateľné. Ak uprednostňujete rastlinné zdroje, treba si pomôcť aj vitamínom C, ktorý vstrebávanie železa podporuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #nechty #železo #biotín

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...