Vlasové mýty: Mokré vlasy sú citlivejšie, penivý šampón je super

Tak ako takmer o všetkom, aj o vlasoch vznikajú mýty. Niektorým z nich veríme viac, iným menej. Každopádne, niečo je nezmysel, na iné si posvieťme a dávajme si pozor.

29.10.2015 13:00
vlasy, zdravé vlasy Foto:
Krásne vlasy = zdravé končeky. Okrem iného...
debata

Čím viac sa šampón pení…

… tým čistejšie sú vlasy? Často sú sulfáty dôvodom, prečo sú šampóny také úžasne penivé. Jedná sa o soli kyseliny sírovej so silným, penivým, ale aj odmasťujúcim čistiacim účinkom. Ale sulfáty, obzvlášť laurylsulfát sodný, vysušujú. Aj na vlasovej pokožke môžu sulfáty oslabiť ochrannú vrstvu a vytvoriť podráždenie. Alternatívou sú jemné, kokosové, hoci menej penivé výrobky na umývanie. Predovšetkým prírodná kozmetika je zvyčajne úplne bez sulfátov.

Strihať – aby vlasy rástli

Strihanie končekov nemá na rast žiaden vplyv. Jedným z predpokladov pre dlhé vlasy sú však zdravé končeky. Rozštiepené, poškodené končeky sú nepriatelia dlhých bohatých hrív. Vďaka pravidelnej návšteve kaderníka (aj keď skráti vlasy len o milimeter), sa staráte o zdravé končeky a chránite ich proti rozstrapkaniu.

Časté umývanie vlasov

Mastnejú vlasy rýchlejšie, keď ich často umývame? Odpoveď: Áno, aj nie. Rozhodujúce sú totiž produkty, s ktorými si vlasy umývame. Existujú špeciálne prípravky, určené na denné používanie. Kto si však často umýva vlasy so silným vysušujúcim šampónom, postará sa nechtiac o zvýšenú produkciu mazových žliaz, takže vlasy sú ešte mastnejšie. A práve tomu chceme zabrániť.

Strata účinku

Potrebujeme vlasové produkty striedať, pretože hrozí, že po dlhodobom používaní prestanú účinkovať? Áno aj nie. Vlasové produkty sú veľmi podobné ako pleťová a telová kozmetika. Po dlhodobom užívaní sa ukáže výsledok pravidelnej starostlivosti. Ak však dosiahne určitý bod, kvalita vlasov sa už ich používaním nezvyšuje.

Dlhšie pôsobenie masky

Účinkuje vlasová kúra lepšie, ak ju necháme pôsobiť dlhšie? Aby boli vlasy ošetrené, stačí im 5–10 minút. Treba sa držať návodu, ktorý sa uvádza na obale produktu. Dobrý tip je pred nanesením masky vlasy ešte vymasírovať suchým uterákom – vlasová kúra sa do nich lepšie vstrebe.

Česanie mokrým vlasom škodí

Mokré vlasy sú citlivejšie, a preto sa pri česaní ľahko zamotajú a povypadávajú. Niektoré kefy dokonca vôbec nie sú vhodné na použitie mokrých vlasov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kaderník #šampón #mokré vlasy #česanie #vlasová kúra #sulfát #hriva

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....