Módne naj z Paríža: Nežné kúsky striedal futur-punk či sexi koža

Prehľad módnych kolekcií na jar a leto 2016 zakončili módne šou v Paríži. Posvietili sme si aj na ne a vybrali pre vás to najzaujímavejšie. Od čoho sa teda budú odvíjať trendy? Pozrite sa s nami.

09.10.2015 07:00
debata (4)
Valentino - Paríž - jar a leto 2016
Valentino - Paríž - jar a leto 2016
+69Valentino - Paríž - jar a leto 2016

Dries van Noten

Kráľ dezénov sa pochlapil. V novej kolekcii odprezentoval opulentný koktejl potlačí a odleskov v často prekvapivých kombináciách. Inšpiráciou mu pritom boli najmä hviezdy zlatej éry Hollywoodu a obdobie, v ktorom sa ženský odev definoval siluetou, ale aj luxusnými detailmi. Van Noten opäť využíval brokát či žakar, nechýbali však ani jemné hodváby, satén, organza či pleteniny s lurexovým vláknom. Hoci farebná paleta skôr navodzovala jesennú atmosféru, dizajnér sa nebál kombinovať fialovú, purpurovú, zlatú alebo žiarivú modrú. Zaujímavými doplnkami sa stali rukavice či podkolienky, ktoré boli tiež bohato zdobené, alebo vyšívané.

Dries van Noten - Paríž - jar a leto 2016 Foto: SITA/AP, BENOIT TESSIER
Dries van Noten - Paríž - jar a leto 2016 Dries van Noten - Paríž - jar a leto 2016

Dior

Jedna z najnežnejších a ženských kolekcií parížskeho týždňa módy bola tá od Rafa Simonsa pre módny dom Dior. Belgičan poslal na mólo modelky v nežných kreáciách z jemného a priehľadného materiálu. V hre bolo vrstvenie, ale tiež forma odevov. Vlnkované lemy a prešívanie vytvárali grafické ilúzie na šatách či sukniach, pomáhali im k tomu aj skrátené svetríky s naberanými a bohatými rukávmi. Jedným z výrazných prvkov kolekcie sa stali šortky – nepopierajúce inšpiráciu dobovou spodnou bielizňou, prezentované však ako klasický zvrchný kus odevu. Viktoriánska inšpirácia sa kombinovala s modernými prvkami minimalistickej údernosti a rovných línií na sakách či nohaviciach.

Modelka v kreácii Dior - Paríž - jar a leto 2016. Foto: SITA/AP, Francois Mori
Dior - Paríž - jar a leto 2016 Modelka v kreácii Dior - Paríž - jar a leto 2016.

Chanel

O luxuse a dokonalom vypracovaní v prípade kolekcií Chanel nemožno pochybovať. Rovnako ani o tvorivom duchu dizajnéra Karla Lagerfelda. Jednotlivé šou sú však vždy kompletnou oslavou módy, ktorá má vlastné pravidlá módy. Tentoraz zasadené do sveta zhonu a rýchlosti – na letisko značky Chanel. Nová chanelovská kolekcia čerpala niekedy trošku otrocky motívy z leteckých plôch – na modeloch sa objavovali línie evokujúce čiary na pristávacích dráhach, motívy lietadiel, ale tiež svetelné tabule v letiskových halách. V tomto všetkom sa však nestratili klasické chanelovské saká, tentoraz jemne predĺžené, niektoré s trojštvrťovými rukávmi. Objavili sa tiež nohavicové overaly, široké nohavice sa kombinovali s kruhovými sukňami alebo modelmi s rozšírením od kolien nadol.

Chanel - jar a leto 2016. Foto: SITA/AP, Francois Mori
Chanel - Paríž - jar a leto 2016 Chanel - jar a leto 2016.

Louis Vuitton

Dizajnér Nicholas Ghesquiere doposiaľ pod krídlami domu Louis Vuitton ponúkal skôr inšpiráciu návratmi do minulosti. Jeho dizajnové a tvorivé schopnosti reflektujúce moderný vývoj, technológie a spracovanie nových materiálov či klasických prvkov netradičnými spôsobmi, ktorými kedysi ohuroval v značke Balenciaga, sa však vrátili v plnej sile. Sám uviedol pre portál Style.com, že jeho nová kolekcia je snahou o pochopenie novej dimenzie, ktorá sa ocitla v životoch ľudí – digitalizácia a stále nové vynálezy a technológie. Výsledkom boli dokonalé kožené bundy s potlačami, sukne z kože rezanej laserom alebo sieťované topy pošívané krištáľmi či kovovým vláknom a cvokmi. Nechýbalo ani zapracovanie motívu loga značky, objavovalo sa na vestách či bundách. Celkový dojem kolekcie pôsobil veľmi moderne, miestami priam futuristicky, no zároveň v sebe ukrýval akúsi punkovú drzosť.

Louis Vuitton - Paríž - jar a leto 2016 Foto: SITA/AP, BENOIT TESSIER
Louis Vuitton - Paríž - jar a leto 2016 Louis Vuitton - Paríž - jar a leto 2016

Valentino

Inšpirácia etnickými a folklórnymi vplyvmi je v kolekciách talianskej značky prítomná už niekoľko sezón. Ale kým doteraz zotrvávala v európskom priestore, alebo okúsila Ďaleký východ, v kolekcii na jar a leto 2016 prišla na rad Afrika. Modelky sa predvádzali v šatách s pestrými vzormi, detailmi zdobenia sa stalo perie, strapce či koráliky našívané v rurkovitých vzoroch na bundách, košeliach alebo šatách. Výrazným prvkom sa tiež stal batikovaný dezén, kamufláž, farebnosťou sa kolekcia upierala k farbám púšte, bojovému maľovaniu či prírodným odtieňom hnedej, okrovej, zelenej alebo oranžovej a šafránovej. Nechýbali ani florálne motívy či potlače zvierat – objavili sa na odevoch aj doplnkoch.

Valentino - Paríž - jar a leto 2016 Foto: SITA/AP, Zacharie Scheurer
Valentino - Paríž - jar a leto 2016 Valentino - Paríž - jar a leto 2016

Balmain

Volány či prestrihy, prekladané pruhy látky, klietkové a sieťované štruktúry dekorované korálikmi či perličkami a štrasom, k tomu tiež koža, semiš a overená stávka na klasické sexy modely dielne so zvýraznenými plecami a úzkym driekom – taká bola kolekcia značky Balmain, ktorú v Paríži odprezentoval Olivier Rousteing. Toho čaká už o pár týždňov aj uvedenie špeciálnej kolaborácie so značkou H&M – parížska šou bola ukážkou toho, čo dostanú od neho zákazníčky ochotné utrácať v butikoch desaťtisíce eur a nie iba stovky. Základ estetiky však zostal a kolekcia mala jasnú cieľovku.

Topmodelka Doutzen Kroes žiarila na prehliadke... Foto: SITA/AP, Thibault Camus
Balmain - Paríž - jar a leto 2016 - Doutzen Kroes Topmodelka Doutzen Kroes žiarila na prehliadke módneho domu Balmain v Paríži.

Hermés

Skutočná letná ľahkosť, neha a zároveň komfort spojený s luxusom – značka Hermés sa zamerala na uspokojenie ženy, ktorá túži po dokonalom odeve aj v bežných životných situáciach. Na móle sa striedali ľahké šaty, sukne a kardigany či blúzky s modelmi z najjemnejšej kože. Väčšina modelov nebola prvoplánovo uhrančivá, ale ich sila sa ukrývala v nenútenosti a jednoduchosti. Popri čiernej a modrej dostali priestor aj krémové odtiene, ale tiež horčicová, červená či telová, priam až mäsová farba ružovej. Väčšina modeliek predvádzala k šatám luxusné tenisky.

Hermés - Paríž - jar a leto 2016 Foto: SITA/AP, Thibault Camus
Hermés - Paríž - jar a leto 2016 Hermés - Paríž - jar a leto 2016

Anthony Vacarello

Pestrá a s novými prvkami – taká bola kolekcia dizajnéra Anthonyho Vacarella. Pre jeho stálu klientelu určite fungovali šaty s potlačou tváre modelky a múzy Anje Rubikovej. Išlo o sexi modely zdobené stovkami flitrovaných kovových cvočkov. Minisukne s prestrihmi, vybíjané cvokmi a lemované kožou vyzerali typicky vacarellovsky. Menej už košeľové blúzky a šaty s výraznými dekoratívnymi potlačami na snehobielom základe kombinované s denimom. Vacarello však vo všeobecnosti zostal sexi a provokatívny – potvrdili to aj kusy odevov s výrazným zdobným prvkom kovových kruhov, ktoré uchytávali látky a dodávali tak šatám nové proporcie a siluetu.

Anthony Vacarello - Paríž - jar a leto 2016 Foto: Reuters, CHARLES PLATIAU
Anthony Vacarello - Paríž - jar a leto 2016 Anthony Vacarello - Paríž - jar a leto 2016

Stella McCartney

Britská rodáčka sa už niekoľko sezón ukazuje ako autorka šiat pre aktívne ženy. Jej kolekcia aj tentoraz stavala popri originálnom nápade na funkčnosti a komforte. Úpletové šaty pripomínali a vychádzali zo športových odevov. Úvod patril modelom s polo golierikmi, niekde sa kombinovali tielka z jemného materiálu s elastickými sukňami. Dominantou sa stalo káro, kombinované a zošívané v neočakávaných kombináciach. Druhým výrazným momentom kolekcie boli plisované modely, ktoré ohurovali farebnými kombináciami, ale tiež asymetrickými lemami, šikmým vrstvením, ktoré tak dodávali odevom netradičný rozmer.

Stella McCartney - Paríž - jar a leto 2016 Foto: Reuters, BENOIT TESSIER
Stella McCartney - Paríž - jar a leto 2016 Stella McCartney - Paríž - jar a leto 2016

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #móda #Dior #Paríž #Louis Vuitton #Chanel #Anthony Vacarello #prehľad #kolekcie #jar-leto 2016

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...