S veľkosťou 34 si pre prehliadkové móla tučná! Stačilo, povedala si modelka

"Musíš schudnúť," počúvala austrálska modelka Rosie Nelson počas kastingov pomerne často.

07.10.2015 13:00
Rosie Nelson Foto:
Modelka Rosie Nelson.
debata

Má 23 rokov a žije vo Veľkej Británii. Má husté tmavé vlasy, výrazné zelené oči, plné pery a milý úsmev. Je krásna. Nosí veľkosť 34 a jej hmotnosť je 55 kilogramov. Keď sa uchádzala o prácu v jednej z najväčších modelingových agentúr v Británii, dozvedala sa strohú odpoveď: „Musíš schudnúť, chceme ťa naozaj štíhlu.“

Rosie sa pre modeling rozhodla ako 18-ročná v rodnej Austrálii. „Stála som vtedy aj pred objektívom fotografa z Vogue, ale v tom čase som bola chudšia, no moje telo sa odvtedy vyvíjalo,“ povedala pre britský Telegraph. Zaujímavých kontraktov pre prehliadkové móla v Británii sa nedočkala. Podľa zaužívaných štandardov bola totiž tučná.

„Ak sa pozriem na seba do zrkadla, vidím zdravého človeka, ktorý sa cíti vo vlastnom tele dobre,“ uviedla na stránke change.org. Po svojich skúsenostiach odštartovala počas londýnskeho týždňa módy petíciu za prijatie zákona, ktorý by zakazoval nezdravo vychudnutým modelkám predvádzať na mólach. Agentúry by mali podľa nej prevziať zodpovednosť za zdravie svojich modeliek a pravidelne im merať index BMI.

Modeling, ako uvádza Rosie na spomínanej stránke, môže byť pre mladé dievčatá nebezpečný. Žijú ďaleko od rodiny a priateľov v prenajatých bytoch s ďalšími modelkami a tak sa dostávajú do nezdravej súťaže o to, ktorá z nich bude chudšia. Agentúry ich v tom podporujú. Z toho potom vznikajú nebezpečné ochorenia.

„Bola som na kastingu, ktorý trval desať hodín a za ten čas sme nedostali nič jesť,“ napísala na spomínanej stránke. Svojou petíciou chce dosiahnuť, aby boli vo Veľkej Británii zákonom stanovené pravidlá, ktoré by chránili dievčatá a chlapcov v tomto biznise, čo sa zdravia týka. Podobné pravidlá už existujú vo Francúzsku, Taliansku, Španielsku a Izraeli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #modeling #petícia #BMI #Rosie Nelson

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...