Je čokoláda lepšia ako botox? Sladký zázrak vraj slúži pleti

Je čokoláda lepšia ako botox? Ak je čierna, je rozhodne akýmsi elixírom prirodzenej mladosti. Britskí vedci nedávno dokonca vymysleli recept, pri ktorom sú v čokoláde zosilnené jej antioxidačné účinky. Píše o tom francúzsky denník Le Figaro.

10.08.2015 07:00
Čokoláda pre krásu nemusí byť používaná len ako... Foto:
Čokoláda pre krásu nemusí byť používaná len ako maska na tvár.
debata

Často sa zdôrazňujú účinky čokolády ako antidepresíva. „Čierna čokoláda je bohatá na horčík, ktorý má výrazný vplyv na zvládanie stresu a proti únave. Pri jej jedení sa nás zmocňujú radostné pocity, mozog uvoľňuje endorfíny, hormóny šťastia a uspokojenie,“ vysvetľuje nutričná poradkyňa a dietologička Caroline Gayetová.

Okrem vplyvu na našu náladu je čokoláda tiež prostriedkom, ako si udržať mladosť. Kakao, bohaté na flavonoidy, má antioxidačné účinky, ktoré umožňujú telu bojovať proti vplyvu času a najmä proti vráskam.

Jedna britská spoločnosť chcela spojiť gurmánsky pôžitok s omladzovaním a na jar uviedla na trh čokoládu nazvanú Esthechoc. Sú to malé tabuľky, v ktorých sa majú sústreďovať všetky prirodzené kladné účinky kakaa. Spoločnosť Lycotec, ktorá zdôrazňuje, že jej produkt bol vyvinutý v spolupráci s Cambridgeskou univerzitou, tiež tvrdí, že každá malá tabuľka s hmnotnosťou 7,5 gramu obsahuje toľko flavonoidov, ako 100 gramov bežné čierne čokolády.

„Esthechoc má chuť bežnej čokolády. Má však obrovské antioxidačné účinky, podporuje mikrocirkuláciu (obeh telových tekutín na úrovni jednotlivých tkanív) tým, že zvyšuje zásobovanie kyslíkom, a pomáha predchádzať starnutiu,“ zdôrazňujú výrobcovia. Esthechoc si síce zachováva chuť čokolády, ale zďaleka nestojí toľko, čo bežná čokoláda. Jedna škatuľka s 21 minitabuľkami stojí 35 libier. Skrátka táto omladzujúca kúra nie je pre každého.

Isté však je, že kakao a čokoládová vôňa sa v kozmetike využívajú už oddávna. Doposiaľ najmä pre svoje harmonizačné účinky, ktoré sú podporené aromaterapeutickými vlastnosťami. Veľmi obľúbené je u výrobcov kakaové maslo, ktoré má zjemňujúce, vyhladzujúce a upokojujúce účinky.

Výťažky z kakaa a čokoládová vôňa sa tiež veľmi často využívajú v parfumerskom priemysle. Príjemná vôňa kombinovaná s kvetinovými či ovocnými tónmi lahodí čuchu a u väčšiny ľudí vyvoláva veľmi príjemný pocit – aj preto patrí kakao v parfumoch a vôňach medzi obľúbené prísady.

Kakaové tipy

Sprchový gél Dermacol Aroma Ritual Belgická čokoláda s pomarančom pôsobí predovšetkým svojou vôňou. Upokojí a znižuje stres. Výťažky z pomaranča zase energizujú a rozveselia.

Telové mlieko Kiehl's Creme de Corps má bohatý obsah kakaového masla, vitamínu A a tiež sezamového oleja. Pôsobí zjemňujúco a upokojujúco na pokožku.

Parfumová voda Love Potion od Oriflame obsahuje voňavé tóny kvetu kakaovníka, čokolády a zázvoru – má sladkastý, jemne orientálny charakter.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krása #čokoláda #mladosť #botox #antioxidanty #flavonoidy

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...