Povinná letná výbava: Tieto topánky vám v lete nemôžu chýbať!

Výber obuvi na danú sezónu je práve v lete asi najkomplikovanejší. Kým v chladnejších častiach roka si vystačíte napríklad s dvoma pármi kvalitných čižiem a lodičkami, leto volá po zmene.

01.07.2015 07:00
Aká obuv by nemala chýbať vo vašej letnej výbave? Foto:
Aká obuv by nemala chýbať vo vašej letnej výbave?
debata (4)

A samozrejme, komforte. Počasie nás núti (a vlastne aj motivuje) k tomu, aby sme naše nôžky odľahčili a dopriali im priestor aj čerstvý vzduch. Ale existujú tiež príležitosti, ktoré si vyžadajú decentnejšiu a konzervatívnejšiu obuv. Bez akých topánok sa teda v lete nezaobídete?

Sandále

Tvoria základ letnej výbavy. Môžete ich nosiť do práce, na prechádzku – hodia sa na nosenie počas dňa, ale aj večerné akcie pod holým nebom, pokojne aj luxusnejšieho charakteru. Väčšina dám siahne automaticky po nízkych sandálach – sú pohodlné a tiež veľmi štýlové. Toto leto sa napríklad nosia modely s výraznejšou zúbkovanou podrážkou, ale tiež zostáva v kurze klasika na tenkej podrážke. Popri koži a základnej farebnosti v krémovej či hnedej nechýbajú ani svieže tóny a vzory, alebo kovové zdobné detaily. Sandáliky na vysokom podpätku, tenkom či hrubšom, sú ako stvorené na večerný banket či firemný večierok pri západe slnka. Alebo pokojne do divadla – napríklad na Letné shakespearovské slávnosti.

Žabky

Plážová obuv, bez ktorej si už dnes nedokážeme život ani predstaviť. A skvelé je, že žabky nemusia zostať len v priestoroch pieskových či kamienkových pláží. Na dovolenke ich oceníte aj ako vychádzkovú obuv. Samozrejme, musia pekne sedieť na nohe a netlačiť. Sú vhodnejšie skôr na kratšie trasy. Popri plastových modeloch sa nosia aj kožené verzie. Bývajú často zdobené korálikmi alebo drobným vzorom na prúžkoch, ktoré zachytávajú nohu.

Žabky sú stále populárne. Foto: H&M
Žabky sú stále populárne. Žabky sú stále populárne.

Lodičky

Ani najhorúcejšie leto neumožní v každej práci, aby ste pobehovali bosá. Lodičky sú niekde skrátka povinnosť – v lete však môžete klasickejšie verzie osviežiť modelmi s perforovaním či napríklad s detailmi zo sieťoviny. Letná inšpirácia prichádza v podobe pestrých vzorov, alebo výdatnejšej farebnosti. Vhodnejšie sú modely na klasickom podpätku, lodičky s platformou pod prednou časťou nohy sa hodia viac na párty ako do práce, ale tiež sa ich nemusíte báť.

Espadrilky

Štýlové a komfortné sú topánočky, ktoré majú pôvod starý niekoľko storočí. Hodia sa k sukniam, šortkám, ale aj dlhým letným šatám. Niektoré modely sú ešte ozdobené stuhou, ktorá sa viaže okolo členka. Popri klasických a jednoduchých modeloch v základnej farebnosti sú veľmi populárne espadrilky v námorníckom prúžku, ale tiež napríklad flitrami ozdobené kúsky.

zväčšiť Inšpirácie na espadrilky. Foto: archív značiek, koláž: Zdeno Gáfrik
zvieracie motívy - espadrilky Inšpirácie na espadrilky.

Tenisky

Základ pre aktívne ženy. Hoci veľa žien tvrdí, že najviac „makajú“ pred letom, aby potom mohli len ukazovať výsledky, bez aktivity sa neoplatí zostávať ani v lete. Podľa toho, akej sa venujete, vyberajte aj vhodnú športovú obuv. Moderný dizajn jednotlivých značiek určite uspokojí nielen vaše požiadavky na funkčnosť, ale aj estetickú stránku.

Gumáky

Ste ešte stále festivalová žienka? V takom prípade by ste asi jeden pár mali vlastniť. Hoci slovenské festivaly nesprevádzajú zväčša prívaly dažďa, na aké sú zvyknutí napríklad Briti, byť pripravená sa vypláca. Navyše gumáky sú vhodnou obuvou aj v tom prípade, ak napríklad chcete trochu tepla pri večernom ochladení. Noste ich však s ponožkami.

Gumáky oceníte najmä počas festivalov - model... Foto: Get the label via PRShots.com
Gumáky oceníte najmä počas festivalov - model na snímke Get the label. Gumáky oceníte najmä počas festivalov - model na snímke Get the label.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #obuv #trend #potreba #leto 2015

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...