Tip na víkend: Vyrazte na výstavu plnú krásy a inšpirácie

Hoci výstava Biedermeier v priestoroch Slovenskej národnej galérie v Bratislave potrvá až do prvého novembra, možno už najbližší víkend si môžete zvoliť na jej návštevu. Je plná inšpirácie.

26.06.2015 14:30
debata (3)
Ignác Klimkovič: Váza so záhradnými kvetmi.... Foto: archív SNG
Biedermeier - výstava - SNG Ignác Klimkovič: Váza so záhradnými kvetmi. 1840 – 1853. SNG, Bratislava

Expozícia, ktorá vznikla pod vedením hlavnej kurátorky Kataríny Beňovej a spolukurátoriek Jany Švantnerovej a Silvie Seneši Lutherovej, ponúka bohatý a rôznorodý výtvarný materiál z umeleckého obdobia, ktoré pomenovalo celú výstavu.

Natale Schiavoni: Podobizeň mladej ženy. 1820 –...
Náramok z vlasov so zlatým zapínaním zdobeným...
+3Ukážky z výstavy Biedermeier v Slovenskej...

Portréty, krajinky či zátišia, ale aj drobné úžitkové predmety a obľúbený nábytok, ktorého repliky a moderné variácie sa aj dnes pokúšajú mnohí zaradiť do svojich vlastných príbytkov – to všetko nájdete na treťom poschodí v priestoroch SNG neďaleko dunajského nábrežia.

Kurátorský tím sa zameriaval na predstavenie diel pochádzajúcich predovšetkým zo slovenských galerijných a múzejných zbierok, v malom počte sa objavujú aj výpožičky z maďarských zbierok.

zväčšiť Sofa z obdobia 1835 – 1845. Pochádza zo zbierky... Foto: archív SNG
Biedermeier - SNG Sofa z obdobia 1835 – 1845. Pochádza zo zbierky Múzea mesta Bratislava, Bratislava

Výstava mapuje vývoj politického a spoločenského života či posilňovanie rodinných väzieb alebo sakralitu, ktoré sa pretavili do podoby vtedajších umeleckých diel. Potechou pre oko sú dokonca nielen samotné vystavené predmety, ale aj ich inštalovanie – vybrané steny galérie totiž pokryli nové tematické tapety a vzory. Biedermeier aj vďaka svojej zrozumiteľnosti môže byť lákadlom pre nadšencov umenia, ale aj laikov, ktorí si túžia prezrieť jednotlivé vizuálne veľmi ľúbivé a príťažlivé predmety či umelecké diela a prípadne nazbierať inšpiráciu.

Takú nedávno ponúkla aj samotná galéria, keď zorganizovala workšop s tematikou viazania kvetov – a bola to tematicky veľmi vhodná „biedermeierka“.

V rámci workšopov viazania kvetín je tento rok v pláne ešte jeden, no ako nás informovali zástupcovia SNG, mal by už prebiehať v súvislosti s inými zbierkami. K výstave Biedermeier, ktorá potrvá až do novembra, však plánujú zástupcovia galérie pripraviť ďalšie zaujímavé sprievodné podujatia.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #SNG #inšpirácia #Biedermeier #lákadlo

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...