Mladí dizajnéri majú dobré správy. Talenty módy, ktoré treba vidieť!

Slovenská móda mala sviatok. A tentoraz doslova. Výročná prehliadka Ateliéru 343 z Vysokej školy výtvarných umení totiž priniesla dobré správy.

01.06.2015 14:45
debata
Návrat ku koreňom od Andrey Pojezdálovej bol... Foto: Tomáš Gál / www.fashionmap.cz
Andrea Pojezdálová - absolventská prehliadka - Ateliér 343 - magistri Návrat ku koreňom od Andrey Pojezdálovej bol jednou z najpôvabnejších kolekcií. Skrývala v sebe akúsi ľudovosť, ale zároveň nadčasovosť. Kombinovanie materiálov bavlna, ľan a stopercentná vlna v úderných riešeniach práce s materiálom, ktoré boli pri tom vlastne pomerne jednoduchou technikou, podčiarkovalo Pojezdálovej zámer osláviť módu v jej jedinečnosti a priblížiť spätosť módy s prírodou.

V priestoroch foyer Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity sa minulý týždeň vo štvrtok večer odprezentovalo dovedna trinásť tvorcov, z nich viac ako polovicu tvorili budúci magistri, ale nechýbala ani doktorandka či študenti – bakalári.

Návrat ku koreňom od Andrey Pojezdálovej bol...
Návrat ku koreňom od Andrey Pojezdálovej bol...
+45Návrat ku koreňom od Andrey Pojezdálovej bol...

To najlepšie prišlo práve v slote magisterských kolekcií, keď sa pred zrakmi divákov objavila ako prvá Andrea Pojezdálová s kolekciou Návrat ku koreňom. Spätosť so slovenskou históriou, ľudovým krojom či materiálmi „minulosti“ preukázala Pojezdálová už viackrát v minulosti. Hoci by niekto mohol namietať, že sa neposúva, jej magisterská kolekcia vyznela ako prirodzené pokračovanie tvorby. Bola autentická, čistá, nenútená, prírodná (materiálmi bola bavlna, ľan a vlna). Vyvíjala sa smerom od ľahkých bavlnených kúskov šiat doslova zviazaných s telom a pokračovala efektne spracovanými vlnenými kabátmi. Pojezdálová pracovala s obdĺžnikmi látky a ich spájaním tvorila maximálny vizuálny efekt.

Dizajnérka Petra Kubíková má už na svojom konte... Foto: Tomáš Gál / www.fashionmap.cz
Petra Kubíková - absolventská prehliadka - Ateliér 343 - magistri Dizajnérka Petra Kubíková má už na svojom konte titul Best Fashion Graduate, s ktorým cestovala pred časom do Londýna a prezentovala svoju tvorbu Magisterská kolekcia bola vyzretá a pravdepodobne jedna z najkompaktnejších. Idea práce so strihom odevu, akoby jeho skladaním bola skvelo spracovaná nielen vizuálne, ale aj krajčírsky.

Druhou mimoriadne silnou, a z hľadiska potenciálu osloviť konzumenta – ženu – možno ešte silnejšou, bola kolekcia Petry Kubíkovej. Táto dáma už má na konte titul Best Fashion Graduate a jej odevy boli prezentované v Londýne pred necelými dvoma rokmi. Magisterská kolekcia s názvom Skrytá realita ponúkla vizuálne príťažlivý nápad so skladaním odevu a jeho „nekonečnosťou“. Jednotlivé detaily prekvapovali. Fazóny saka falošne našité na chrbáte, či prvok trenčkotového kabáta všitý do šiat nepôsobili násilne, ale veľmi prirodzene. Určite pomohol aj fakt precízneho vyhotovenia. Konštrukcia odevov vyzerala na prvý pohľad naozaj výborne. Niektoré kúsky by mohli zamieriť rovno do obchodu.

V prípade Zuzany Kedroňovej, ktorú inšpiroval Island, dominovali potlače. Boli to však aj ženské a lichotivé strihy, ktoré upútali pohľad nejedného diváka. Hoci žiadne výrazné experimentovanie sa nekonalo, Kedroňovej Wonderland (ako sa kolekcia volala) bol vizuálne príjemný a opäť patril medzi tvorbu so silným komerčným potenciálom. Pritom však vzory pôsobili originálne a farebnosť bola uhrančivá. Zostáva akurát dúfať, že táto dáma bude môcť podobné experimentovanie s potlačami zopakovať aj na iných ako syntetických materiáloch.

Inšpiráciu islandskou prírodou, bájami či... Foto: Tomáš Gál / www.fashionmap.cz
Zuzana Kedroňová - absolventská prehliadka - Ateliér 343 - magistri Inšpiráciu islandskou prírodou, bájami či tradičným ľudovým odevom sa do svojej kolekcie snažila pretaviť Zuzana Kedroňová. Vo finále bol však výsledok veľmi komerčný, príjemne komerčný, stavajúci na výrazných potlačiach a lichotivých ženských strihoch, ktoré majú šancu zaujať aj bežnú ženu - konzumentku módy.

Medzi magistrami tento rok nechýbali ani dámy Ema Klein, Barbora Kubičková a Octavia McKenzie. Prvá spomenutá opäť potvrdila, že jej silnou stránkou je spájanie mužsko-ženských prvkov v odeve, pričom výsledkom je často veľmi rafinovaný efekt a príťažlivá silueta. Vydarená bola široká nohavicová sukňa, ale aj letecké bundy s drobnými detailmi, remienkami či kovovými cvokmi.

Kolekcia Flowers od Kristíny Poláčkovej...
Kolekcia Flowers od Kristíny Poláčkovej...
+15Kolekcia Flowers od Kristíny Poláčkovej...

Octaviu McKenzie v jej africkou kultúrou inšpirovanej kolekcii podnietili rodné korene. Spracovanie foklórnych prvkov afrického kontinentu a odevnej inšpirácie bolo silnejšie pri ženských modeloch, ktoré akoby splývali s telom, zavinovali ho a zabaľovali. King Size od Barbory Kubičkovej vychádzalo zo spracovania nadrozmernosti. Zaujal efekt potlačí, ktoré vychádzali z detských fotografií – respektíve ich nadrozmerných zväčšenín. Niektoré modely však svojou podobou skĺzavali do kostýmovosti.

Poslednou z magisteriek bola Mišena Juhász, ktorú materstvo inšpirovalo k tvorby kolekcie pre mamu a dcéru. Tá si síce vyslúžila masívny potlesk, najmä vďaka malým modelkám, ale v celkovej zostave výraznejšie nezaujala.

Kolekcia mladej dizajnérky Emy Kleinovej,... Foto: Tomáš Gál / www.fashionmap.cz
Ema Kleinová - absolventská prehliadka - Ateliér 343 - magistri Kolekcia mladej dizajnérky Emy Kleinovej, ktorej meno už tiež nepatrí medzi neznáme, bola inšpirovaná slávnou letkyňou Ameliou Earhartovou, ale tiež moderným AeroMobilom, jeho farebnosťou či formou pretavenou do strihových foriem či detailov v odeve. Neutrálne farebné tóny pôsobili mäkko a príjemne, strihové detaily a vrstvenie fungovali, pričom Klein opäť ukázala, že je najsilnejšia vo fúzii maskulínno-ženskej módy, keď spája prvky ženskej zvodnosti a rafinovanosti s mužskou praktickosťou.

To sa, našťastie, nedá povedať o bakalároch, ktorí ešte pokračujú v štúdiu a majú šancu sa vyvíjať. Najmä Jakub Straka, jediný muž zo zostavy, prekvapil svojou víziou v kolekcii venovanej a inšpirovanej mamou. Farebnosť, práca s prírodným ľanom a strihové spracovanie pôsobili nezvyčajne vyzreto. Hoci prítomnosť čiernych plástov PVC mala myšlienkové opodstatnenie, zaujímavé by bolo sledovať, ako by kolekcia vyzerala pri práci s ich jemnejšou podobou. Občas pôsobili trochu ťažkopádne.

Príjemne sa pozeralo aj na kolekciu Terézie Šiškovej, ktorá vystavala koncept na štyroch rôznych charakteroch a vo finále ponúkla kompaktnú minikolekciu s hravosťou, pouličnou drzosťou a sviežosťou.

Zostavu už spomenutých tvorcov vo štvrtok večer doplnili aj mená ako Lucia Švecová (hravá kolekcia Play so zaujímavou variáciou na klasickú džínsovú bundu), Kristína Poláčková (inšpirácia kvetinami, ich farebnosťou a cyklom života) a Terézia Feňovčíková (hororová inšpirácia a spracovanie hororových prvkov do podoby strihu, farebnosti či detailu odevu). Záver patril Barbore Peuch, ktorá pracovala s ideou ekologickej a recyklovanej módy a spájaním kúskov do nových foriem a strihov.

Jednou z najsilnejších bakalárskych... Foto: Tomáš Gál / www.fashionmap.cz
Ateliér 343 - absolventská prehliadka - bakalári - Jakub Straka Jednou z najsilnejších bakalárskych minikolekcií bola tá od Jakuba Straku - jediného muža. Défense bol názov, pod ktorým sa skrývala inšpirácia vlastnou matkou, jej vlastnosťami, spôsobmi komunikácie s okolím. Popri myšlienkovej rovine však prekvapila aj precíznosť spracovania odevov a oko hladiace materiály či farebnosť, ktoré však rozbíjali pruhy a vlečky tvrdého PVC.

Hoci aj táto absolventská prehliadka mala svoje slabšie a silnejšie momenty, celkový výsledný dojem bol pozitívny. Zdá sa totiž, akoby po dlhšom čase nastal súzvuk myšlienkovej a filozofickej bázy jednotlivých kolekcií, na ktorých akademické prostredie (občas až prehnane) stavia, s nápadmi a tiež komerčným inštinktom, ktorý by nemal chýbať v mysli žiadneho autora túžiaceho v prvom rade obliekať ľudí. Keď sa takto stretnú, je to príjemný zážitok.

Všetkých mladých dizajnérov si môžete pozrieť v našich bohatých galériách – vďaka za poskytnutie fotografií serveru www.fashionmap.cz

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Kubíková #Ateliér 343 #VŠVU #Andrea Pojezdálová #Jakub Straka #Zuzana Kedroňová

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....