Neskrotná krása podľa McQueena: Výstava, na ktorú sa nezabúda

Uplynuli dva týždne od momentu, keď som navštívil výstavu Alexander McQueen: Savage Beauty v Londýne. Dojmy z nej stále nevyprchali. Obraz génia, ktorého talent však nemohol existovať ani bez pochybností, utrpenia či vnútorných démonov, je dokonalý.

11.05.2015 07:00
Alexander McQueen: Savage Beauty Foto:
Záber na výstavu Alexander McQueen: Savage Beauty v Londýne.
debata

Expozíciu najúchvatnejších kreácií z dielne zosnulého návrhára môžu návštevníci obdivovať už od polovice marca. Vyše dvoch stoviek odevov, klobúkov, topánok či šperkov našlo miesto pod strechou známeho múzea Victoria & Albert Museum. A nie je to náhoda. Jeden z najvýraznejších formovateľov módy 20. a tiež 21. storočia jeho priestory miloval.

Kabinet kuriozít tvorí jednu z dominánt výstavy...
Inštalácia odevov z archívu dizajnéra Alexandra...
+9Inštalácia odevov z archívu dizajnéra Alexandra...

„Nikdy ma nesklame, čo dokážem nájsť v archívoch V&A. Britský národ by mal byť vďačný za prístup k toľkým úžasným veciam. Dokázal by som tu tráviť celé noci, vlastne túžim, aby ma medzi tie exponáty v noci zavreli,“ povedal v roku 2000 Alexander McQueen a poodhalil tak zdroje množstva nečakaných nápadov, ktorými sa preslávil.

Zúrivá centrifúga mysle

V tom čase už sedem rokov uvádzal pod vlastným menom odevné kolekcie, ktoré vyvolávali búrlivé ovácie kritikov, ale tiež pobúrenie a kontroverziu. Pre odievanie 90. rokov bol návrhár hotovým hurikánom. Kedysi povedal, že všetko, čo prežije, najprv strávi a potom vyvrhne späť do sveta. Raz romantická snovosť, inokedy nočná mora. Jeho mysli nechýbala trinásta komnata – psychická nestabilita, experimentovanie s drogami či workoholická posadnutosť.

Inštalácia odevov z archívu dizajnéra Alexandra... Foto: Victoria & Albert Museum
Alexander McQueen: Savage Beauty Inštalácia odevov z archívu dizajnéra Alexandra McQueena v rámci výstavy Alexander McQueen: Savage Beauty v londýnskom múzeu V&A Museum.

Vybrané odevy z kolekcií ako Hlad, Vtáci či Znásilnenie na vysočine, ktoré vytvoril ešte v 90. rokoch, odhaľujú v muzeálnej expozícii McQueenovu desivo-nádhernú imagináciu, ale zároveň aj výnimočnú schopnosť dizajnéra – krajčíra a technológa, ktorý dokázal svet prekvapiť novými riešeniami, strihmi či siluetami. Ďalšie modely zase podčiarkujú, ako tieto atribúty posúval do dokonalosti až do momentu tragickej smrti v roku 2010.

Ľahkosť šitia aj sanatórium

Základom mu bolo dôkladné vzdelanie, keď sa už ako pätnásťročný stal učňom v prestížnom krajčírskom salóne na ulici Savile Row. Neskôr označil za fundamentálne pre jeho prácu pôsobenie vo francúzskom ateliéri Givenchy. „Bol som krajčír, ale až v Givenchy som sa naučil jemnosti, môjmu umeniu,“ komentoval v rozhovore pre Daily Telegraph v roku 2001, keď sa s francúzskym ateliérom lúčil.

V tom čase uzrela svetlo sveta jedna z jeho kultových kolekcií nazvaná Voss. Modelky ju predvádzali v presklenej štvorcovej miestnosti, bezcieľne sa potulovali priestorom a dotýkali sa sklenených stien, za ktorými sedeli pozvaní hostia prezerajúci si ich ako v bizarnej peep-show. Podobný výjav čaká aj na návštevníkov múzea. Ilúzia je dokonalá, keď sa sklenená klietka postupne zahaľuje do tmy a vytvára zrkadlo pre všetkých, čo sa pri nej pristavili a voyeuristicky sa prizerajú.

Záber na modely z kolekcie Voss. Foto: Victoria & Albert Museum
Voss Záber na modely z kolekcie Voss.

Aj touto cestou chceli tvorcovia výstavy pod vedením kurátorky Claire Wilcoxovej ukázať, s akými všemožnými atribútmi slávny tvorca pracoval. Jeho dielo nikdy nebolo len o šatách. Prezentácia, počínajúc kulisami šou, hudbou či videami, odkazy na slávne filmy, obrazy dávnych majstrov šli ruka v ruke s filozofiou, fantáziou, ale aj vnútornými zápasmi a spoločne formovali kostru celej kolekcie.

McQueen mnohých podôb

Napriek tomu sa však expozícia rozdelená do desiatich miestností neformuje striktne cez časové obdobia tvorby či jednotlivé kolekcie. McQueenova bohatosť myšlienok a inšpiračných zdrojov totiž poukazuje na nesystematické výbuchy sopky nápadov, ktoré sa objavujú, opakujú, ale najmä zdokonaľujú od počiatku jeho pôsobenia až po jeho koniec.

Takto sa teda môžu návštevníci sústrediť na McQueena patriota, ktorý ctil škótskych predkov v kreáciách z tartanu, alebo upieral svoj zrak k monarchii a viktoriánskemu Anglicku. McQueena cestovateľa, ktorého fascinácia ďalekými kultúrami sa pretavila do moderných variácií na japonské kimoná alebo africké kmeňové odevy, či McQueena alias doktora Frankensteina, ktorý pracoval so siluetou ženy, narúšal ju, upravoval a fixoval – napríklad pomocou skeletov z bazového dreva, kože či dokonca skla.

V neposlednom rade výstava tiež ukazuje dizajnéra vyznávača kultu prírody a milovníka podmorského sveta. Sprítomnil ich v šatách z peria, lastúr, kreáciách, v ktorých sa kombinuje konská srsť s kožou či sa objavujú vybrúsené kryštály Swarovski. A práve poslednou zastávkou v expozícii Savage Beauty je ukážka z poslednej kompletne dokončenej kolekcie nazvanej Plato's Atlantis, podporená potápačskou vášňou. Tejto kolekcii prisudzujú módni experti jeden z najväčších prínosov v modernej ére módy v prípade technológie výroby materiálu a majstrovstva digitálnych potlačí. Umocnených ešte dokonalosťou strihu či zrkadlovej symetrie docielenej absolútne precíznou prácou McQueena a jeho tvorivého tímu.

Alexander McQueen: Savage Beauty Foto: SITA/AP, Alastair Grant
Alexander McQueen: Savage Beauty Alexander McQueen: Savage Beauty

Hoci po rokoch pôsobenia v biznise sa už mohol venovať len kreatívnej stránke, McQueen kontakt s materiálom miloval. „Lee (pozn.: rodné meno, ktorým ho oslovovali najbližší) doslova ožil, keď mohol strihať alebo upravovať šaty. A robil to dokonale. Vyvolal vo vás pocit, že sa môžete zbaliť a ísť domov,“ povedala v rozhovore s módnym žurnalistom Timom Blanksom Sarah Burtonová, jedna z troch najbližších spolupracovníčok a momentálne aj kreatívna riaditeľka salónu Alexander McQueen. Výstavu na počesť svojho učiteľa a blízkeho priateľa označila za oslavu toho „najtvorivejšieho a najtalentovanej­šieho dizajnéra našej doby“.

Dodnes si pamätám na deň, keď sa na internete objavila správa, že Alexandra McQueena našli obeseného v jeho londýnskom byte. Plakal som. A keď som pred dvoma týždňami stál vo V&A Museum a prezeral si tie nádherné kúsky, ktoré vytvoril, zvlhli mi oči opäť.

Negarantujem vám, že zažijete niečo podobné, ale som presvedčený, že móda, ktorú Alexander McQueen povýšil na umenie, stojí za pozretie. Výstava v Londýne trvá do 2. augusta. Zastavte sa, ak budete mať cestu…

Citácie v článku sú použité z knihy Alexander McQueen curated by Claire Wilcox, vydanej k výstave

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #móda #výstava #imaginácia #Alexander McQueen: Savage Beauty #tvorca #Victoria & Albert Museum

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...