Tichý luxus zo Slovenska žne úspechy za hranicami

Dnes už aj mnohí pamätníci pri slove Nehera začnú tápavo hľadať v mysli. Sem tam s úspechom. Tri úderné slabiky sa pritom kedysi spájali s jednou z najvýraznejších odevných firiem v medzivojnovom Československu a menom muža, ktorý za ňou stál.

14.04.2015 07:00
debata
Záber na model z kolekcie značky Nehera. Foto: archív značky Nehera
Záber na model z kolekcie značky Nehera. Záber na model z kolekcie značky Nehera.

Značku Nehera založil podnikateľ Jan Nehera v roku 1923. Ekonomický rozmach po prvej svetovej vojne prial vzniku nových firiem, podnikanie dostávalo druhý dych. V prípade Nehery to znamenalo niekoľko stoviek zamestnancov, prácu v krajčírskych dielňach v Česku aj na Slovensku, predaj v Európe, ale aj Afrike.

„Československo patrilo v medzivojnovom období medzi najrozvinutejšie priemyselné krajiny vo svete a vďaka za to patrila aj textilnému priemyslu,“ hovorí Bibiána Zdútová, výkonná riaditeľka novej Nehery. Dnes má ateliér slávneho mena celkom inú podobu ako pred deväťdesiatimi rokmi, keď bol dostupným pre širšie vrstvy a obliekal strednú triedu. Má ambíciu stať sa vlajkovou loďou luxusnej módy tvorenej v stredoeurópskom priestore.

Modely z kolekcie Jar-Leto 2015 z dielne...
Modely z predkolekcie Jeseň 2015 z dielne...
+9Modely z predkolekcie Jeseň 2015 z dielne...

„Značku sme registrovali už v roku 1998. Vtedy ešte bez konkrétnejšieho úmyslu. Skôr išlo o obdiv k Janovi Neherovi. K tomu čo dokázal v textilnom priemysle, k jeho inovatívnym postupom,“ vysvetľuje Zdútová. Niekoľko rokov však trvalo, kým noví majitelia prišli na to, ako sa bude značka ďalej rozvíjať. Ako ju priviesť k životu.

„Nová značka Nehera je luxusnou módnou značkou. Ujasniť si to bol veľmi dôležitý krok a potom prišli logické kroky, ktoré s tým súviseli,“ pokračuje Zdútová. Nehera sa chvíľu hľadala a vzniklo niekoľko testovacích kolekcií. V tvorivom tíme pôsobil napríklad aj dizajnér Boris Hanečka či ďalší šikovný slovenský návrhár Miro Sabo. Dnes je však kreatívnym riaditeľom Francúz Samuel Drira, ktorý v minulosti spolupracoval s luxusnými ateliérmi ako Hermés, The Row či Hugo Boss. Záujem francúzskeho dizajnéra vyšiel z nadšenia a možnosti vytvoriť takúto značku v regióne, kde podobný brand neexistuje.

Výkonná riaditeľka ateliéru Nehera Bibiána... Foto: archív značky Nehera
Bibiána Zdútová Výkonná riaditeľka ateliéru Nehera Bibiána Zdútová.

„Samuel je kreatívny riaditeľ a zároveň hlavný dizajnér. Napriek tomu, že žije vo Francúzsku, pravidelne cestuje do Bratislavy a tvorí. Okrem neho máme ešte francúzsku dizajnérku, ktorá tu žije a pracuje na dennej báze,“ vysvetľuje Zdútová. Práve Drira však stojí za aktuálnou estetikou, ktorú Nehera reprezentuje. Jeho rukopis je výrazný a jasný. Jednotlivé odevy mnohí označujú za minimalistické, s čistými líniami, podľa Zdútovej si tieto šaty vyžadujú čas a ochotu im porozumieť.

„Luxus, ktorý v našich odevoch prinášame, je taký tichý luxus. Nechceme, aby na prvý pohľad bol očividný a zrejmý. Musíte k šatám prísť bližšie, veci spoznať, naučiť sa, ako ich nosiť. Potom pochopíte, že luxus spočíva v prírodných materiáloch, ktoré sú len z Francúzska alebo Talianska. A v našich modeloch si ctíme umenie klasického krajčírstva,“ vysvetľuje Bibiána Zdútová. Dodáva, že práve toto umenie má veľmi silné korene na Slovensku aj v Česku.

zväčšiť Modely z predkolekcie Jeseň 2015 z dielne... Foto: archív značky Nehera
Nehera - predkolekcia Jeseň 2015 - Pre-Fall 2015 Modely z predkolekcie Jeseň 2015 z dielne slovenskej značky Nehera.

Nehera necháva jednotlivé modely vyrábať iba v domácom regióne. A zástupcovia značky sa ich prostredníctvom vrátili tam, kde položil základy práve Jan Nehera – do krajčírskych dielní v Trenčíne, alebo českom Prostějove. Ďalšia časť kolekcie vzniká v Púchove, Žiline, ale tiež Ružomberku, Šahách, či menších ateliéroch na oboch stranách československej hranice. Pri riešeniach strihových technológií spolupracujú s niekoľkými renomovanými krajčírskymi ateliérmi.

„Celý proces od vzorovania až po výrobu finálnych výrobkov prebieha v rámci Česka a Slovenskej republiky. Textilný priemysel tu stále je, ale nie je taký viditeľný, keďže ho využívajú najmä zahraničné značky,“ upozorňuje Zdútová na (pre mnohých nie veľmi známy) fakt, že na Slovensku si nechávajú šiť odevy značky ako Armani, Versace či Isabel Marant. „Pracujeme v tých istých fabrikách a stretli sme sa s veľmi dobrým prijatím. Pre slovenské krajčírske dielne a fabriky je radosť, že môžu znovu pracovať aj na domácej značke.“

zväčšiť Modely z kolekcie Jar-Leto 2015 z dielne... Foto: archív značky Nehera
Nehera - Jar-Leto 2015 - Spring/Summer 2015 Modely z kolekcie Jar-Leto 2015 z dielne slovenskej značky Nehera.

Už prvé ohlasy naznačili, že globálne ambície Nehery nemusia byť len vzdušný zámok. „Po prvej sezóne sme získali odberateľov v Londýne, Miláne, Pekingu, Hongkongu, po prezentovaní kolekcie jeseň-zima 2015/2016 v Paríži nám pribudlo Japonsko, Kórea, USA a Austrália,“ hovorí nadšene Zdútová. Pomýšľať vraj už začali na produkciu doplnkov a obuvi. „Pre svet je tá naša estetika, náš dizajn absolútne čitateľný. Vedia ho pochopiť a majú ho radi. Čím nechcem povedať, že na Slovensku nie, veď preto sme sa rozhodli Neheru predávať aj v Bratislave v butiku Luxury. Ale tu sme na úplnom začiatku procesu, keď sa ľudia začínajú obzerať po niečom inom, začínajú hľadať alternatívu a nesiahajú len potom, čo je dôverné a známe,“ uvažuje.

Hoci kedysi sa veľké nápisy Nehera vynímali na priečeliach budov v centrách miest, s takýmto scenárom v slovenskej Nehere zatiaľ nerátajú. „Sme spokojní s možnosťou predávať sa v concept storoch a tiež spoločnosťou veľkých značiek, medzi ktoré sme sa dostali. Otvoriť a prevádzkovať obchod – to je ako začať s ďalšou firmou. Máme vlastný e-shop – to by mala byť lepšie prístupná cesta pre slovenských klientov mimo Bratislavy,“ odkazuje Zdútová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #luxus #móda #ateliér #Nehera #slovenská značka #Samuel Drira #Bibiána Zdútová #krajčírstvo

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...