Čierne bodky na tvári vedia potrápiť. Takto sa ich zbavíte!

Vyrážky, nepekné a červené, sú jedna vec. Dnes s nimi mnoho žien vďaka pravidelnej starostlivosti bojuje stále menej a menej. Iná reč je, keď sa zameriame na tzv. blackheads.

25.02.2015 15:00
Čistiace prúžky na zanesené póry dokážu naozaj... Foto:
Čistiace prúžky na zanesené póry dokážu naozaj pomôcť.
debata

V preklade to doslova znamená, čierna hlavička. U nás označované tiež ako čierne bodky a odborným jazykom komedony. Vznikajú vtedy, keď póry v pokožke nie sú dostatočne uzavreté a tým pádom chránené proti usádzaniu nečistôt či mazu. Čierne bodky môžu vo svojej „miernej“ podobe vydržať týždne aj mesiace. Ale faktom je, že na pokožke nepôsobia veľmi príťažlivo. A každá jedna z nich hrozí rizikom, že sa z nej vyvinie poriadna vyrážka. Ako teda proti nim bojovať?

Čistiace prúžky na zanesené póry dokážu naozaj...
Čistiace prúžky na zanesené póry na nose -...
+3Čistiaca emulzia na póry s obsahom kyseliny...

Čistenie

Najdôležitejším úkonom v boji proti komedonom je pravidelné čistenie pleti. Najmä na nose a čele sa osvedčili prúžky na čistenie pórov, ktoré dokážu kritické partie pekne vyčistiť. Sami osebe však fungovať nebudú.
Spojiť ich musíte aj s vhodnou pleťovou vodou či čistiacim gélom. Ideálne sú tie s obsahom kyseliny salicylovej, ktorá viaže prebytočný maz a tak dôraznejšie čistí zanesené a znečistené póry v pokožke.
Mnohí kozmetickí odborníci odporúčajú aj pravidelné používanie pleťovej masky alebo čistiaceho pílingu. Dobré sú prípravky hutnej konzistencie – rozličné ílové masky s pridanými výťažkami na hojenie pokožky a lepšie čistenie.

Starostlivosť

Pleť potrebuje starostlivosť aj mimo rituálu čistenia. Pomôžu jej prípravky s obsahom vitamínu A a retinolu. Niektorí kozmetickí odborníci odporúčajú používanie denných krémov s ich obsahom, ale tiež nočných prípravkov, ktoré na pokožku pôsobia počas spánkovej fázy. V jej prípade sa však vyskytujú aj názory, že prípravky na noc pôrovitú pleť so sklonom k tvorbe čiernych komedonov upchávajú a treba naozaj obozretne voliť, aký si zakúpite a začnete používať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čistenie #pleť #komedony #póry #starostlivosť.

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...