Darujte oslavu umenia, módy či erotiky - 12 kníh, ktoré určite oslovia!

Móda aj erotika, nádherné zábery prírody či exkluzívne momentky zo života hudobných a filmových idolov - to sú najčastejšie témy veľkých fotografických kníh - v angličtine označovaných aj slovným spojením coffee table book. Čo myslíte, nebol by z nich krásny darček?

04.12.2014 07:00
debata (1)
Na 480 stranách vyšla aj v slovenskom preklade...
Kniha erotických fotografií z rozličných...
+9Viac ako 80 portrétov krások s tmavou farbou...

Časy, keď sme si kupovali výlučne knihy na čítanie, sa zmenili. Dnes sú knihy zároveň vizuálnou oslavou a zachytávaním spomienok na niekoho konkrétneho – obľúbenú hviezdu, modelku, dizajnéra či fotografa. Stávajú sa tiež priestorom pre zmapovanie určitej špecifickej oblasti v rámci umenia, ale aj pop-kultúry či histórie. A v neposlednom rade sú to diela, ktorými sa radi pýšime a vystavujeme ich ako súčasť nášho príbytku, starostlivo aranžované na toaletných či príručných stolíkoch – pripravené priniesť zážitok každému, kto príde na návštevu a zatúži prelistovať si často faktograficky zaujímavú a vizuálne naplnenú knihu.

Práve takéto „stolové knihy“ sú podľa nás aj skvelým tipom na vianočný darček. Len málo z nich vychádza aj v slovenskom či českom preklade, ich dostupnosť je skôr na webe a v online obchodoch medzinárodných vydavateľstiev. Dnes však už svet nepozná hranice a tak pokojne pred Vianocami môžete mať doma nádhernú publikáciu aj z Austrálie. Prinášame vám dvanásť tipov na najzaujímavejšie fotografické knihy tohto roka. Ak chcete niekoho potešiť, je najvyšší čas…

Kniha erotických fotografií z rozličných... Foto: Taschen
kniha - fotografie - coffee table book Kniha erotických fotografií z rozličných časových období - The New Erotic Photography.
Viac ako 80 portrétov krások s tmavou farbou... Foto: SITA/AP, AP Photo/Amistad
Coffee Table Books - darčeky 2014 - Vianoce Viac ako 80 portrétov krások s tmavou farbou kože obsahuje veľká kniha fotografií s názvom Bill Duke's Dark Girls. Je poctou kráse afroamerických žien a vydáva ju vydavateľstvo Amistad.
Kniha fotografií a textov o dažďovom pralese,... Foto: SITA/AP, AP Photo/Abrams
Coffee Table Books - Rainforest Kniha fotografií a textov o dažďovom pralese, jeho kráse, jeho stave či úpadku a ohrození je zbierkou fotografií Lewisa Blackwella a ďalších známych fotografov prírody.
Poctou talentu a tvrdej drine zosnulého... Foto: SITA/AP
coffee table book - Alexander McQueen Poctou talentu a tvrdej drine zosnulého dizajnéra Alexandra McQueena je kniha fotografií, ale tiež zápiskov a spomienok nazvaná Alexander McQueen: Working Process.
Vydavateľstvo Rizzoli pravidelne vydáva... Foto: Rizzoli
darčeky - knihy fotografií - Vianoce 2014 Vydavateľstvo Rizzoli pravidelne vydáva fotografické publikácie o histórii značky Dior. Toto je jedna z nich sústreďujúca sa na časové obdobie desiatich rokov. Darček pre módnych nadšencov ako stvorený.
Vo vydavateľstve Rizzolli vyšla tiež kniha The... Foto: SITA/AP, Rizzoli
darčeky - knihy fotografií - Vianoce 2014 Vo vydavateľstve Rizzolli vyšla tiež kniha The Art of Discovery: Hollywood Stars Reveal Their Inspirations zostavená Robinom Bronkom. Obsahuje fotografie hollywoodskych hviezd od Jeffa Vespu.
Na 480 stranách vyšla aj v slovenskom preklade... Foto: IKAR
Vianoce 2014 - darčeky - knihy Na 480 stranách vyšla aj v slovenskom preklade kniha Móda, ktorá zachytáva najdôležitejšie historické, ale aj moderné míľniky vývinu odevu. Vznikla v spolupráci so Smithsonovým inštitútom a obsahuje obrovské množstvo fotografií či skíc a tiež informačných faktov a prehľadných tabuliek.
Kniha s názvom Jimmy Page je vizuálnou... Foto: SITA/AP, Genesis Publications
darčeky - veľké knihy Kniha s názvom Jimmy Page je vizuálnou autobiografiou slávneho gitaristu Led Zeppelin a obsahuje okrem fotografií zo súkromného archívu rockera aj množstvo osobných a koncertných spomienok - či už fotografických, ale aj textových. Má 512 strán.
Kniha z vydavteľstva Vendome Presss titulom... Foto: SITA/AP, Vendome Press
knihy - Vianoce 2014 - tipy na darčeky Kniha z vydavteľstva Vendome Presss titulom Cartier in the 20th Century je oslavou klenotníckej značky a jej práce a úspechov v 20. storočí. Ukazuje dizajny najslávnejších šperkov, ale tiež hviezdy, ktoré ich nosili.
Fotografie, ale aj humorné spomienky a momentky... Foto: SITA/AP, Black Dog & Leventhal
Vianoce 2014 - darčeky - knihy Fotografie, ale aj humorné spomienky a momentky o vzniku najslávnejších skladieb kapely Beatles dostali podobu veľkej fotografickej knihy vo vydavateľstve Black Dog & Leventhal.
Módna novinárka a odborníčka Cathy Horyn... Foto: SITA/AP, Harper Design
Vianoce 2014 - darčeky - knihy Módna novinárka a odborníčka Cathy Horyn zostavila knihu ilustrácií, ktoré našla v ateliéroch a archívoch módnych domov a ktoré zachytávajú najzaujímavejšie skice slávnych, ale aj menej slávnych dizajnérov. Kniha má názov Joe Eula: Master of Twentieth-Century Fashion Illustration a vyšla vo vydavateľstve Harper Design.
Presne 522 strán fotografií od najslávnejších... Foto: SITA/AP, Taschen
Vianoce 2014 - darčeky - knihy Presne 522 strán fotografií od najslávnejších fotografov, ktorí počas dlhoročnej kariéry zachytávali kapelu Rolling Stones - to je kniha s príznačným názvom Rolling Stone. Obsahuje fotky od mien ako David Bailey, Peter Beard, Cecil Beaton, Bob Bonis, Anton Corbijn, Annie Leibovitz a Helmut Newton.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #príroda #móda #história #Vianoce #darčeky #tipy

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...