Luxus zo Španielska za tisíce eur: Tvorca túži osloviť aj Slovenky

Viac ako 35-ročnú históriu má na španielskom módnom trhu ateliér Alfredo Villalba.

21.11.2014 11:00
debata
Modelka Karolína Chomisteková v kreácii z... Foto: Fashion TV Czech & Slovak
Alfredo Villalba Modelka Karolína Chomisteková v kreácii z módneho ateliéru Alfredo Villalba.

Kreácie značky, ktorá má sídlo v Madride a vychádza z tradície rodinnej firmy, charakterizujú precízne spracované detaily zdobenia. Modely sa neboja zástupcovia značky nazývať španielskou couture a upozorňujú, že jednotlivé kúsky vyžadujú hodiny a hodiny práce. Na niektorých sa pracuje viac ako 200 hodín. Zložité výšivky či kombinovanie štruktúr a materiálov si žiada zručné ruky odborníkov v krajčírskych dielňach.

Modelka Karolína Chomisteková v kreácii zo...
Modelka v kreácii z módneho ateliéru Alfredo...
+21Modelka v kreácii z módneho ateliéru Alfredo...

Na módnej prehliadke, ktorá sa konala v rámci akcie Fashion TV Sparkling Charity Gala Night, mohli vybraní hostia osobne vidieť kreácie z dielne španielskeho módneho domu. Už čoskoro budú dostupné aj v Bratislave.

„Plánujeme otvoriť butik v jednom zo známych hotelov. Aj to bolo motiváciou, prečo sme prijali pozvanie na tento večer. Je to pre nás príležitosť, ako komunikovať tvorbu ateliéru Alfredo Villalba a ukázať slovenským ženám, akú módu, aký zážitok ponúkame,“ vysvetlil pre Pravda.sk dizajnér a polovička súrodeneckého dua bratov Villalbovcov, Diego Villalba.

Modelka Viera Schottertová v kreácii zo... Foto: Fashion TV Czech & Slovak
Viera Schottertová Modelka Viera Schottertová v kreácii zo španielskeho módneho ateliéru Alfredo Villalba.

Práve on stojí za podobou jednotlivých modelov a ako hovorí, inšpiráciu nachádza na každom kroku. „Som zvyknutý mať oči neustále otvorené dokorán. Inšpirácia ku mne prichádza odvšadiaľ. Niekedy sú to hudobné videá, filmy, niekedy štýl ulice, rôzne štýly ulice – to, akých ľudí stretávam. Inšpirácie je všade nesmierne veľa a ja ju rád absorbujem,“ vysvetlil.

Najnovšie kolekcie Alfredo Villalba sa nesú v znamení prieniku štýlu ulice do vysokej módy. Podľa Diega Villalbu to nie je podmienené potrebami trhu, ale výlučne jeho osobnou túžbou. „Vždy sa snažím byť osobný. Nerozmýšľam nad tým, čo potrebujú, alebo čo by chceli ľudia. Navrhujem to, čo sa páči mne. A momentálne to je naozaj kombinovanie takých protikladných štýlov, ako sú prvky couture so štýlom ulice, prvkami street style. Vnímam to ako inovatívny prístup k spracovaniu vysokej módy na zákazku,“ komentoval návrhár, ktorý sa nebál nákladne a zložito vykladané a vyšívané minišaty kombinovať s teniskami či bundičkami s kapucňou.

zväčšiť Dizajnér Diego Villaalba z módneho ateliéru... Foto: Fashion TV Czech & Slovak
Diego Villaalba z módneho ateliéru Alfredo Villaalba Dizajnér Diego Villaalba z módneho ateliéru Alfredo Villaalba v závere módnej prehliadky.

Aj takéto kúsky by podľa neho mohli osloviť slovenské ženy. Napriek tomu, že ceny modelov rozhodne nie sú malé (niektoré môžu prekročiť aj sumu 4000 eur). „Máme už nejakých klientov zo Slovenska, tiež u nás nakupuje množstvo žien z Českej republiky, predovšetkým z Prahy. Myslím teda, že potenciál na to, aby sme ešte naše pôsobenie rozšírili, tu určite existuje,“ prezradil pre Pravda.sk.

Priznal tiež, že španielsky módny priemysel musel reagovať na negatíva ekonomickej krízy, ktorá krajinu pred pár rokmi zasiahla. „Zhruba v roku 2008 Španielsko zasiahla skutočne veľká ekomonická kríza a pocítili sme ju aj my. Odrazilo sa to na poklese tržieb,“ konštatoval Diego Villalba. „Ale ak sa jedny dvere zatvoria, musíte otvoriť iné. A tak sme začali pracovať intenzívne na našom projekte pôsobenia na medzinárodnom trhu. Pred pár rokmi ateliér nepotreboval zahraničnú klientelu – vystačili sme si s dopytom v Španielsku. Ale dnes je to inak. Konieckoncov, veď aj preto som dnes tu. Na Slovensku chceme osloviť ďalších zákazníkov. Podobne ako plánujeme predávať v Paríži, v Katare, či rozšíriť pôsobenie do New Yorku,“ doplnil rázny Španiel. Tvorbu z dielne značky si môžete pozrieť v galérii.

Tu čítajte o akcii Fashion TV Sparkling Charity Night Gala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #Španielsko #prehliadka #dizajn #Alfredo Villalba

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...