Desať trendov domácej módy, ktoré treba vidieť! A inšpirovať sa nimi

Domáci dizajnéri na nedávnom podujatí Fashion Live! preukázali, že dokážu naplno reflektovať svetové trendy a prispievať aj vlastnými ideami a nápadmi.

27.10.2014 07:00
debata
Spoločná kolekcia Hany Převrátilovej a Borisa... Foto: Marek Rebroš / Czechphoto.com
Fashion Live! 2014 - trendy - asymetria a vrstvenie Spoločná kolekcia Hany Převrátilovej a Borisa Hanečku pracovala s efektom vrstvenia a asymetrického ukončenia.

Mnoho Slovákov stále vníma domáci dizajn ako nejakú módu určenú pre horných desaťtisíc, ktorá sa predvádza na plesoch a spoločenských podujatiach. Večerné róby, kilá štrasu, volánov, umelej či hodvábnej organzy – samozrejme, aj to je alternatíva. Ale domáca móda je aj módou pre normálnu ženu – dokáže pokryť jednotlivé udalosti jej života, dokáže byť funkčná počas dňa aj večera, v práci aj na večierku. Dizajnéri, ktorí sa prezentovali na nedávnej akcii Fashion Live! to potvrdili bez spochybňovania. My sme vybrali desať najdôležitejších trendov, ktoré táto akcia prezentovala. Naprieč jednotlivými kolekciami – pozerajte, čítajte, inšpirujte sa. Alebo nakupujte. Domáca móda si vašu podporu zaslúži.

Asymetria a vrstvenie

Asymetrické lemy a ukončenie sukní, šiat, ale aj kabátikov či sák vytvárajú z vizuálneho hľadiska celkom nový pohľad – ženská silueta dostáva nový, hravejší rozmer. Ten je ešte umocnený vrstvením materiálov, ktoré buď zakrývajú telo na spôsob plášťa či peleríny, prípadne sú kombinované s časťami odevu ako sako, top či vesta v strohých a rovných líniách. Podobnú víziu bolo možné vidieť v spoločnej minikolekcii dizajnérky Hany Převrátilovej a Borisa Hanečku, ktorá bude v ponuke butiku Imperia. Ľahkosť vánku v jemných vrstvách asymetricky vrstveného a strihaného hodvábu odporúčal počas svojej prezentácie Marcel Holubec.

Spoločná kolekcia Hany Převrátilovej a Borisa...
Prehliadka kolekcie Marcela Holubca uzatvárala...
+3Spoločná kolekcia Hany Převrátilovej a Borisa...

Farebný koktejl

Už ani slovenské ženy sa neboja odvážnejších farieb. Často tvoria dominantu outfitu. Niektoré modely sú monochromaticky žiarivé a úderné, iné zaujmú oku excentrickou farebnicou. Návrhárka Lenka Sršňová nazvala celú svoju novú kolekciu Colorcode a už z názvu vyplýva, že vzdala poctu farbám. Výnimočnosť jej patrila aj vďaka opulentnej vizuálnej hravosti, ktorú dosiahla kombinovaním viacerých farebných tónov v klasickom šachovnicovom vzore či geometrických líniach na potlače látok. Na farebnú nôtu však zahrali aj Petra Póorová, Izabela Komjati, Ľubica Poncik a v netradičnejších odtieňoch fialovej či jablkovej zelenej aj Boris Hanečka.

Východiskovými prvkami v kolekcii Lenky...
Východiskovými prvkami v kolekcii Lenky...
+9Dizajnérka Lenka Sršňová v spolupráci s...

Dekor

Funkcia dekoratívnych prvkov na odevoch je zvyčajne využívaná v prípade spoločenských modelov. Domáci dizajnéri ako Jana Kuzmová, Ľubica Poncik či Marcel Holubec však tieto detaily transformovali do každodennej garderóby. A spravili tak veľmi vkusne. Výšivky a výrazné potlače Kuzmovej kabátikov vytvorili príťažlivú alternatívu do šatníka úspešnej pracujúcej ženy, ktorá nechce zostať len sivou myškou. Holubec a Poncik sa pohrali s kombinovaním výraznej štruktúry a zdobených prvkov 3D-efektu na topoch či bolerkach so športovými zvyškom. Jemne surealistický náboj dodával odevu prácou s ovčou vlnou a jej využítim v rámci dekoratívnych detailov Martin Hrča. Andrea Pojezdálová využila v rámci dekoratívnosti samotnú látku. Skladanie a zošívanie do tvarov, ktoré dodávajú siluete nový rozmer, sú jej silnou stránkou a opäť ju potvrdila aj na Fashion Live.

Kolekciu dizajnéra Martina Hrču na akcii...
Modelka v kreácii z kolekcie Martina Hrču na...
+3Prehliadka dizajnérky Jany Kuzmovej na akcii...

Futuristas

Svetovú módu už roky ovplyvňuje spracovanie osvedčených materiálov inovatívnym spôsobom či používanie nových materiálov, ktoré tvarom, štruktúrou, ale často aj následným spracovaním pod rukami tvorcu vdychujú šatám novú, často priam futuristickú estetiku. Pevné kabátiky či topy s aranžovanými goliermi boli ukážkou toho, že aj domáca scéna dokáže reagovať na tento odevný trend. Hana Převrátilová využila materiál evokujúci neoprén na futuristicky pôsobiacich topoch, pridala tiež zaujímavé prešívané sukne. Návrhárka Veronika Lokajíčková zase zaujala potlačami, ktoré vdychovali elastickým puzdrovým modelom, ale aj večerným šatám veľmi moderný náboj. Ponúkla tiež neoprénový materiál či koženku.

Hana Převrátilová pracovala s netradičnými...
Kolekcia Veroniky Lokajíčkovej bola vytvorená v...
+3Hana Převrátilová pracovala s netradičnými...

Pánske vplyvy

Ešte pred samotným konaním Fashion Live! sľubovala dizajnérka Veronika Hložníková, že v novej kolekcii vzdá hold mužskej spoločenskej móde – samozrejme, transformovanej do ženského vydania. V ponuke boli predĺžené saká s výraznou fazónou, ale aj dvojradové, akoby diorovské kabátiky bez rukávov so širokými nohavicami. Rafinovanejší bol vo využití mužských prvkov Boris Hanečka, ktorý sa pohral s klasickou podobou pánskeho trenčkotu, či bielej spoločenskej košele. Použitím materiálu a precíznymi detailmi pritom v jednotlivých modeloch vybalansoval správnu zmes ženskosti a maskulínnosti.

Kolekcia Borisa Hanečka nesie názov...
Kolekcia Borisa Hanečka nesie názov...
+3Vo svojej kolekcii Veronika Hložníková...

Nežná romantička

Kým jedna žena túži prejaviť odevom svoju silnú stránku a nezávislosť, iná vníma šaty ako posolstvo nehy a romantiky. V rámci prehliadky domácich trendov by určite neobišla naprázdno ani druhá menovaná. Čipka patrí medzi obľúbené materiály Veroniky Hložníkovej, ktorá aj tentoraz servírovala modely určené práve pre romantičky so záľubou v zdobnosti. S čipkou pracovala aj Jana Gavalcová, ktorá podčiarkla strihom aj spracovaním nežnosť materiálu a jeho schopnosť prepožičať nositeľke akýsi mladistvejší a dievčenskejší vzhľad. Nadšenkyne tohto trendu uspokojí určite aj Jana Kuzmová a jej smotanové šaty v nežných farbách tesne pod kolená.

Nežné a romantické, smotanové tóny, čipka - tak...
Nežné a romantické, smotanové tóny, čipka - tak...
+3Nežné a romantické, smotanové tóny, čipka - tak...

Minimalizmus

Čisté a jednoduché strihy, monochromatická farebnosť, občas jeden úderný detail, no často len precíznosť strihu a hra s líniou – či už geometricky presnou alebo takou, ktorá obkresľuje telo. Taký bol minimalizmus v podaní Pavla Berkyho, Borisa Hanečku či Michaela Kováčika.

Minimalizmus v podaní Andrey Pojezdálovej.
Minimalizmus v podaní Pavla Berkyho.
+3Minimalizmus v podaní Michaela Kováčika.

Pleteniny a vlna

Aká by to bola jeseň bez vlny, pletených materiálov, ktoré zahrejú a zároveň dodávajú vzhľadu ženy novú proporciu. V prípade pletenín Andrey Vonkomerovej príjemne prekvapila štruktúra, ale aj farebnosť. Jej modely pelerín či zavinovacích svetrov môžu tvoriť výrazný dekoratívny prvok pri jednoduchých monochromatických outfitoch. Práca Jany Kuzmovej reflektovala inšpiráciu fotografiami Karola Plicku a históriu slovenského vidieka pretavila do moderných a veľmi príťažlivých plédov či kabátikov, ale aj vlnených šiat. Osobitnú zmienku si zaslúži Martin Hrča, ktorého očarila ovčia vlna. Jej spracovanie, farbenie, našívanie – to všetko sa nekončilo pri klasických svetroch. Hrča šiel ďalej a využil česanú vlnu ako dekoratívny prvok či základný kameň pre vesty alebo masívne kabáty.

Kolekciu dizajnéra Martina Hrču na akcii...
Prehliadka dizajnérky Jany Kuzmovej na akcii...
+3Modelka v kreácii z kolekcie Martina Hrču na...

Športu zdar!

Aj kolekcie mnohých zahraničných módnych domov za posledné dve sezóny reflektovali potrebu uspokojenia mladšej, po trendoch a modernosti bažiacej klientely. Výsledkom bol prienik športových prvkov aj do módy pre náročnejších klientov. V Bratislave h ukázal v rámci svojej novej kolekcie Marcel Holubec, ktorý pracoval s ideou prepracovania klasických športových kúskov ako topy nad pupok či šaty na spôsob dresu. Športová inšpirácia v podobe topov s dlhým rukávom na spôsob teplákových mikín, no vylepšená potlačou a kombinovaná moderne a žensky, sa objavila aj u Veroniky Lokajíčkovej.

Moderná, mestská, mladistvá a športová - taká...
Kolekcia Veroniky Lokajíčkovej bola vytvorená v...
+3Jasný ústup od spoločenskej a večernej módy a...

Zimná záhrada

Pre ženy je azda vizuálne najpríťažlivejším dezénom na šatách kvetinová potlač. Dočkali sa ho aj v prípade bratislavskej módnej akcie. Nežné a romantické, svieže či pastelové jemné a ľúbivé, občas zase dramatické, v tlmených a sýtych odtieňoch jesene, využité na klasických strihoch, tubových sukniach, ale aj tunikových šatách – kvetinové potlače sa našli u viacerých tvorcov – Boris Hanečka, Jana Kuzmová či napríklad Veronika Lokajíčková. A stáli za to!

Prehliadka dizajnérky Jany Kuzmovej na akcii...
Prehliadka dizajnérky Jany Kuzmovej na akcii...
+6Na kvetinové motívy stavila aj Veronika...

Výber z kolekcií na Fashion Live! 2014

Modelka v kreácii z kolekcie Martina Hrču na...
Modelka v kreácii z kolekcie Martina Hrču na...
+19Modelka v kreácii z kolekcie Martina Hrču na...
Prehliadka dizajnérky Jany Kuzmovej na akcii...
Prehliadka dizajnérky Jany Kuzmovej na akcii...
+15Prehliadka dizajnérky Jany Kuzmovej na akcii...
Kolekcia Veroniky Lokajíčkovej bola vytvorená v...
Kolekcia Veroniky Lokajíčkovej bola vytvorená v...
+9Kolekcia Veroniky Lokajíčkovej bola vytvorená v...
Kolekcia In my heart Ľubice Poncik bola...
Kolekcia In my heart Ľubice Poncik bola...
+8Kolekcia In my heart Ľubice Poncik bola...
Kolekcia Venus od Petry Póorovej je venovaná...
Kolekcia Venus od Petry Póorovej je venovaná...
+17Kolekcia Venus od Petry Póorovej je venovaná...
Kolekcia Borisa Hanečka nesie názov...
Kolekcia Borisa Hanečka nesie názov...
+18Kolekcia Borisa Hanečka nesie názov...
Modelka v kreácii Lenky Sršňovej.
Východiskovými prvkami v kolekcii Lenky...
+20Východiskovými prvkami v kolekcii Lenky...
Vo svojej kolekcii Veronika Hložníková...
Vo svojej kolekcii Veronika Hložníková...
+11Vo svojej kolekcii Veronika Hložníková...
Moderná, mestská, mladistvá a športová - taká...
Moderná, mestská, mladistvá a športová - taká...
+15Prehliadka kolekcie Marcela Holubca uzatvárala...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #futurizmus #trendy #kvety #Fashion Live! #minimalizmus #vlna #domáci dizajn

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...