Alexander Wang X H&M: Módna šou brala dych!

Až o niekoľko týždňov sa dostane do predaja kolekcia dizajnéra Alexandra Wanga, ktorú vytvoril pre švédsky odevný reťazec H&M. Jej premiéru si však užili hostia a zástupcovia médií v newyorskom Harleme už vo štvrtok večer. Pravda.sk bola pri tom.

17.10.2014 12:50
debata
Modelka v kreácií z novej kolekcie. Foto: Randy Brooke/Getty Images for H&M
Alexander Wang X H&M - prehliadka - New York Modelka v kreácií z novej kolekcie.

Na predpoludňajšej tlačovej konferencii nechcel mladý americko-čínsky návrhár, ktorý pracuje ako kreatívna hlava značky Balenciaga a tiež ateliéru s vlastným menom, prezradiť detaily o večernej šou. Mnohí však očakávali, že bude veľmi moderná, plná športových odkazov a prvkov a tiež veľkolepo súčasná a šik. Nemýlili sa.

Netradičný priestor bývalej zbrojnice, dnes fungujúcej ako kultúrne centrum, ktorá leží kúsok od prístavu, premenili šikovné ruky organizátorov na improvizovanú bežeckú dráhu v čiernej farbe s lesklým dezénom. Biele čiary úderne pretínali tento priestor v bežeckom ovále a uprostred trónila konštrukcia, ktorú hneď v úvode programu využili akrobati na trampolínach a parkouristi.

Wang už niekoľko rokov patrí ku skutočným...
Funkčné a precízne spracované doplnky v podobe...
+49Nechýbali masívne zvršky - parky, atypicky...

Módna šou bola presne taká, aká sa od New Yorku očakáva – dramatická, dychberúca, dynamická, svižná. Stačilo pár minút, aby pred divákmi, ktorých tvorili predovšetkým zástupcovia médií z celého sveta a pozvané celebrity, defilovali modelky aj manekýni v kolekcii, ktorá je vôbec prvou spoluprácou švédskej značky a amerického tvorcu.

Už od prvého momentu zaujali športovou estetikou ovplyvnené legínsy či skrátené topy. Tričká so sieťovanými panelmi vytvárajúcimi zaujímavé grafické vzory sa mixovali s koženými oversized nohavicami či topánkami na ihličkovom podpätku, ktorý nohám robí dokonalý tvar a z dámy otrokyňu svojej krásy. Dominantou kolekcie sú aj logá či meno tvorcu.

Model v kúskoch z kolekcie Alexander Wang x... Foto: Randy Brooke/Getty Images for H&M
Alexander Wang X H&M - prehliadka - New York Model v kúskoch z kolekcie Alexander Wang x H&M.

Nechýbali masívne zvršky – parky, atypicky strihovo riešené oversized bundy z materiálu scuba či páperová bunda, ktorá sa dá nosiť u mužov aj žien. A k tomu všetkému to boli veľmi funkčné a precízne spracované doplnky v podobe batohov, ruksakov, tašiek do ruky, ale dokonca aj boxerských rukavíc či podložky na jogu.

„Pre mňa bolo veľkou cťou spolupracovať na takejto kolekcii so značkou H&M. Myslím si, že vďaka nej môžeme apelovať na klientelu, ktorú majú podchytenú oni, takú, ktorá obľubuje moju značku, ale zároveň môžeme zasiahnuť aj celkom nových zákazníkov,“ uviedol na tlačovej konferencii Alexander Wang.

Zľava: Herečky Jessica Chastain, Dakota Fanning... Foto: Joe Schildhorn /BFAnyc.com for H&M
Jessica Chastain, Dakota Fanning a Kate Mara Zľava: Herečky Jessica Chastain, Dakota Fanning a Kate Mara pózujú fotografom.

Upozornil na to, že prístup v tvorbe limitovanej kolekcie, ktorá vznikla v rámci desiateho výročia odevných kolaborácií švédskeho odevného reťazca so známymi tvorcami, staval na nových kúskoch. „V minulosti to boli napríklad značky ako Versace alebo Maison Martin Margiela, ktoré pracovali s archívnou inšpiráciou a vytvorili skvelé kusy odevov. Viete, archív mojej značky má ledva desať rokov, tak som si povedal, že chcem vytvoriť niečo celkom nové,“ vysvetlil Wang. V kolekcii dámskej módy si však predsa len našli miesto sieťované šaty a tričko, ktoré už kedysi prezentoval. „Zmenili sme akurát grafický vzor,“ podotkol Wang s odkazom na sieťované kúsky, ktoré uviedol v rámci kolekcie jar-leto 2013. A potom to boli práve spomenuté topánky na podpätku.

Speváčky Mary J. Blige (vľavo) a Solange Knowles. Foto: Joe Schildhorn /BFAnyc.com for H&M
Speváčky Mary J. Blige (vľavo) a Solange Knowles. Speváčky Mary J. Blige (vľavo) a Solange Knowles.

Vôbec prvú premiéru však mala kolekcia, či lepšie povedané jeden z jej outfitov, keď ho pred pár týždňami v uliciach New Yorku predviedla speváčka Rihanna. „Uvažovali sme nad tým, akým spôsobom verejnosti predstavíme prvé kusy. Boli tu idey o boxerskom zápase, ale potom akosi spontánne nás napadla Rihanna,“ prezradil novinárom večne usmiaty Wang. „Poslali sme jej pár vecí, ale nevedeli sme, kedy a či vôbec si ich oblečie. Páčili sa jej a to rozhodlo. Lepšiu premiéru sme si nemohli želať,“ uviedol návrhár, ktorého kolekciu si vo štvrtok večer prišli pozrieť mnohé celebrity – medzi nimi napríklad herečky Jessica Chastain, Dakota Fanning alebo Kate Mara, speváčka Mary J. Blige či herci Eddie Redmayne a Justin Theroux.

Ak by mal 30-ročný kreatívny multitalent vybrať jediný kus odevu zo špeciálnej kolekcie, ktorý podľa neho môžu nosiť ženy po celom svete, bolo by to tričko. „Ale ťažko sa mi odpovedá na tú otázku,“ zasmial sa Wang. Práve schopnosť variability jeho kolekcie určite osloví širokú klientelu. Jednotlivé kusy sú totiž spracované takým spôsobom, že je možné ich nosiť na cvičenie, ale aj počas bežného dňa do práce či na párty.

zväčšiť Atmosféra v zákulisí na uvedení kolekcie... Foto: Neil Rasmus/BFAnyc.com for H&M
Atmosféra v zákulisí na uvedení kolekcie ALEXANDER WANG x H&M. Atmosféra v zákulisí na uvedení kolekcie ALEXANDER WANG x H&M.

Wang navyše bude lákať svojím menom. Dôkazom bol aj pop-up obchod, ktorého improvizované brány sa otvorili po štvrtkovej prehliadke. Miesto sa razom zmenilo na hotový jarmok. Akurát nikto nezjednával, aj tie najdrahšie kúsky, páperová bunda v cene 349 dolárov či bomber bundičky oválneho strihu s reliéfnym vzorom a'la krokodília koža za 299 dolárov, šli na dračku. Niet divu – Wang už niekoľko rokov patrí ku skutočným ikonám mladej generácie a jeho dizajnový prístup oslovuje mladé ženy aj mužov na pestrom zábere zákazníckeho spektra.

Slovenskí zákazníci sa ku limitovanej exkluzívnej kolekcii Alexandra Wanga pre H&M, ktorá obsahuje aj cenovo dostupné mikiny, topy, či podkolienky a legínsy, dostanú začiatkom budúceho mesiaca – konkrétne 6. novembra.

Cestu redaktora do New Yorku hradila spoločnosť H&M.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prehliadka #šport #Jessica Chastain #celebrity #Dakota Fanning #Alexander Wang X H&M #uvedenie kolekcie #scuba #oversized

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...