Čižmy sezóny slávia retro návrat: Máme 24 kúskov, budete štýlová!

Návraty do módnej histórie majú radi dizajnéri, ale aj klienti. Ak si rada užívate trošku retro návratov, vedzte, že aktuálna sezóna vás zoberie až do 60-tych rokov minulého storočia. A hitom budú členkové kreácie!

15.10.2014 07:00
čižmy - obuv - jeseň-zima 2014 Foto:
Retro estetika v jesennej a zimnej obuvi priniesla návrat rozličných členkových čižiem a takzvaných "chelsea" čižiem.
debata

Práve v 60-tych rokoch sa začali nosiť členkové čižmičky s nezameniteľnými oblými špičkami a hrubými podpätkami rozličnej výšky. Ich návrat je zrejmý v kolekciách luxusných obuvníckych ateliérov, ale aj značiek bežne dostupných.

Vyberať si môžete z niekoľkých typov obuvi. Najvýraznejšie citácie estetiky 60-tych rokov prinášajú čižmy s výraznými potlačami, často zvieracími, pri ktorých sa využíva hrubý hranatý alebo oblý podpätok a špičky sú zaoblené, niekedy priam hranaté. Výška topánky sa pohybuje medzi oblasťou členka, ale môže siahať až do polovice lýtka.

Potom sú tu takzvané chelsea topánky – členkové čižmy s elastickým gumeným patentom po bokoch, vďaka čomu sa ľahko nazúvajú. Sú komfortné a dobre sa kombinujú najmä s denimom, alebo športovejšie ladenými nohavicami, úzko strihanými nohavicami.

V retro nálade môžete zostať aj na vysokej nohe – istotu vám dodá hrubý podpätok, pričom podobné modely vychádzajú nazúvacím patentom z typu „chelsea“ alebo sú zdobené zipsom na boku či vzadu. Hoci v kurze sú skôr hranaté a oblé špičky, nemusíte sa báť ani špicatejších modelov.

Pozrite si inšpirácie, ktoré sme pre vás pripravili – budúci týždeň prinesieme veľký prehľad ďalších typov čižiem na sezónu jeseň a zima 2014.

zväčšiť S inšpiráciou 60-tymi rokmi a ich obuvou... Foto: archív značiek, koláž: Zdeno Gáfrik
tie roky šesťdesiate - inšpirácia - členkové čižmy - obu - jeseň-zima 2014 S inšpiráciou 60-tymi rokmi a ich obuvou prichádzajú ruka v ruke aj zvieracie potlače či dezény - dodávajú obuvi ten správny nádych "sixties" - najmä vtedy, ak sú aplikované na podpätkoch.
zväčšiť Klasika jesenných ulíc známa ako... Foto: archív značiek, koláž: Zdeno Gáfrik
tie roky šesťdesiate - inšpirácia - členkové čižmy - obu - jeseň-zima 2014 Klasika jesenných ulíc známa ako "chelsea boots" sú členkové čižmy na malom podpätku, ktoré sa nazúvajú a je pre ne typické využitie gumy po bokoch. Nosili sa kedysi a ich návrat hlási aj sezóna na rok 2014.
zväčšiť Hoci šesťdesiate roky pripomínajú skôr...
tie roky šesťdesiate - inšpirácia - členkové čižmy - obu - jeseň-zima 2014 Hoci šesťdesiate roky pripomínajú skôr zaoblené, občas priam oválne špičky a hrubé podpätky, aj tieto modely nepoprú retro-inšpiráciu.
zväčšiť Hrubý podpätok zabezpečuje v chladných a... Foto: archív značiek, koláž: Zdeno Gáfrik
tie roky šesťdesiate - inšpirácia - členkové čižmy - obu - jeseň-zima 2014 Hrubý podpätok zabezpečuje v chladných a ľadových dňoch stabilitu. Retro inšpirácia je zjavná a dostáva mnohoraké podoby - od vybíjaných "rockových" kúskov po elegantné modely z hladkej brúsenej kože.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #retro #trendy #jeseň-zima 2014 #šesťdesiate roky #čižmy

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...