To najlepšie z módy v Miláne: 70-te roky sú späť! Aj ženskosť v tanci

Tretia zastávka módneho maratónu v prezentácii kolekcií na jar a leto budúceho roka bolo Miláno. Aké boli najzaujímavejšie kolekcie či trendy známych dizajnérskych ateliérov?

23.09.2014 13:00
debata
Kolekcia talianskej značky Gucci v Miláne... Foto: Reuters, STEFANO RELLANDINI
Gucci - jar-leto 2015 - Miláno Kolekcia talianskej značky Gucci v Miláne ohlásila návrat do bohémskych rokov 70-tych. Takzvaný boho-chic sa tu prejavil na farebných, vyšívaných a bohato zdobených sukniach v strihu A nad kolená, nechýbali aniáčkové kabáty s výraznými goliermi a koženým lemovaním či denim kombinovaný s pestrými vyšívanými topmi.

Tie roky sedemdesiate

Kým na jeseň je evidentný výrazný vplyv estetiky 60-tych rokov, jar a leto sa posunú o desaťročie ďalej. Inšpiráciu 70-tymi rokmi, sprítomnené v množstve kvetinových výšiviek, pestrých motívov, čipkovaných topov či strapcov lemujúcich plášte z ľahučkej a jemnej kože, ponúklo hneď niekoľko značiek. Azda najviac zaujala firma Gucci, ktorej luxusný boho-chic podčiarkovali výrazné trblietavé výšivky, či kožené lemy na kabátoch. Nechýbal ani jemný denim a silueta bola predĺžená.

Kolekcia talianskej značky Gucci v Miláne...
Kolekcia talianskej značky Gucci v Miláne...
+39Kolekcia talianskej značky Gucci v Miláne...

Dizajnérka Alberta Ferretti smerovala do čias Woodstocku a jej kreácie pripomínali éterické divožienky zo slávneho Woodstocku. Aj značky ako Etro či Roberto Cavalli nezapreli inšpiráciu farebnou, uvoľnenou a pestrou érou v módnej histórii. Zabudnúť nemožno ani na ateliér Emilio Pucci. V jeho módnom prístupe je éra 70-tych rokov zachytená v samotnej DNA značky, tentoraz to boli farebné, akoby ručne maľované či farbené šaty s vyšperkovanými úchytmi okolo krku, nechýbali ani vyšívané a zdobené nohavicové kostýmy s jemne rozšírenou nohavicou či jelenicové kabátiky.

Kolekcia značky Bottega Veneta získala tie... Foto: SITA/AP, Giuseppe Aresu
Bottega Veneta - jar-leto 2015 - Miláno Kolekcia značky Bottega Veneta získala tie najpozitívnejšie recenzie. Jej dizajnér Tomas Maier totiž vystihol potreby súčasnej modernej ženy bez toho, aby prvoplánovo skúšal šokovať či triumfovať neortodoxnými metódami spracovania. Boli to naopak veľmi prírodné a prirodzené materiály, strihy, ktoré obkresľovali telo a materiály, ktoré ich dotvárali. Inšpiráciou bol tanec a život tanečníc, čo sa prejavilo na pohybe jednotlivých kreácií pri kráčaní modeliek, ale aj v stylingu.

Moderné tanečnice

Z idey tanca a života tanečníc vraj vznikla kolekcia módneho domu Bottega Veneta. Jeho tvorca Tomas Maier priznal, že ho inšpiroval pohyb tela, ale aj jemnosť a prirodzenosť, s akou vystupujú práve ženy – tanečnice či baletky. Pretavil ju do kolekcie plnej luxusných a komfortných materiálov. Zavinovacie svetre a telové body vyzerali skutočne príjemne a komfortne. K nim pridal jednoduché šaty zopnuté v drieku, ktoré však povyšoval materiál a výrazné, akoby ledabolo rozhádzané výšivky. Nechýbal ani károvaný motív kombinovaný s čipkou.

Kolekcia Dolce & Gabbana - jar-leto... Foto: Reuters, STEFANO RELLANDINI
Dolce & Gabbana - jar-leto 2015 - Miláno Kolekcia Dolce & Gabbana - jar-leto 2015 - Miláno.

Dekor v neukončenosti

Častejšie starostlivo ukryté či zafarbené – v prípade značky Prada však na očiach a ako zdobný prvok. Reč je o štepovaní, lemoch a prešívaní, ktoré zdobili šaty, kabáty či blúzky. Dekoratívnym prvkom sa stali aj nite na neukončených lemoch sukní či puzdrových šiat, ktoré kombinovali ľahučký hodváb s brokátom. Nechýbala koža – či už išlo o dlhšie kožené kabáty s výraznými fazónami, prípadne kožušinový kabát. Tóny hnedej variovali na kabelkách – tentoraz decentne starosvetských, určených pre modernú ženu, ktorá však nepotrebuje zbytočné výstrelky, ale miluje osvedčenú klasiku.

Jedna z najlepšie hodnotených šou v Miláne bola... Foto: Reuters, STEFANO RELLANDINI
Prada - jar-leto 2015 - Miláno - trendy Jedna z najlepšie hodnotených šou v Miláne bola tá od značky Prada. Kolekcia talianskeho ateliéru ponúkla predovšetkým dekoratívny prvok vonkajších švov a šitia, často neukončených materiálov - zo sukní či šiat trčali nitky, ktoré boli sami dekoráciou. Medzi materiálmi dominovala koža, ale aj brokát a hodváb. Po plejáde tmavých kabátov a šiat, s drobnými detailmi našívaných pruhov dekoratívnych látok prišli na rad modely puzdrových šiat tesne pod kolená, ktoré zdôraznili ženskú siluetu a zároveň pôsobili v sebe niesli dotyk starosvetského.

Tradícia verzus futur-disko

Už dobre známa folklórna a historická inšpirácia stála za novou kolekciou dua Dolce & Gabbana. Dominantou sa stala čierna s červenou, ktoré defilovali na dramatických kreáciách korzetových body, šiat so zdôrazneným driekom, ale aj pelerín či kabátikov zdobených strapcami a výšivkami. Módna značka Versace naopak vzývala modernú a sexi ženu, ktorá má rada lesk, disko a divoké kombinácie. Kľúčovým motívom sa stali šaty s prestrihmi, respektíve s priehľadnými panelmi, ktoré budili dojem akoby dva kusy šiat zázračne držali na holom tele. Donatella Versace opäť vrátila priehľadnú sieťovinu a „klietkovinu“.

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #Miláno #Gucci #Prada #to najlepšie #jar-leto 2015 #Bottega Veneta

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...