Behu sa nevzdávajte ani na jeseň. Dbajte na výstroj aj bezpečnosť

Oficiálny príchod jesene očakávame už o pár dní. Počasie je však vrtkavé posledných pár týždňov. Chladnejšie rána a večery nám často nabúrajú náš aktívny režim.

19.09.2014 17:00
www.dunnesstores.com behanie - sezóna - jeseň Foto:
S behaním netreba prestávať ani, keď sa leto skončilo.
debata

Nie je žiadnym prekvapením, ak sa medzi vami nájde mnoho takých, ktoré sa počas leta aktívne venovali behu vo voľnej prírode či pod holým nebom a teraz akosi odsúvajú túto aktivitu do úzadia. Raz je dôvodom studené a nevľúdne hmlisté ráno, potom zase prehánky večer.

Vedzte však, že so správnou výbavou sa svojho obľúbeného športu nemusíte vzdať – takpovediac po celý rok. Behať, či už mestom, parkom, alebo po horských cestičkách, sa dá aj v jesenných mesiacoch. Treba však nasledovať pár základných pravidiel, ktoré vám to uľahčia, spríjemnia a, samozrejme, tiež zbezpečnia.

Bezpečnosť v prvom rade

Počas celého roka by ste mali behávať v odevoch, ktoré sú dobre viditeľné pre vodičov či iných bežcov, alebo cyklistov. Na jeseň a v zime sa však táto potreba znásobuje. Reflexné prvky na legínsach, bundách a teniskách sú veľmi dôležité. Okrem nich môžete tiež využiť malú lampu pripevnenú buď na rukáve, alebo na čele.

zväčšiť Ani na jeseň nemusíte zanevrieť na behanie.... Foto: archív značiek, koláž: Zdeno Gáfrik
behanie - tipy odevné - behanie na jeseň Ani na jeseň nemusíte zanevrieť na behanie. Zvoľte vhodnú športovú garderóbu a hor'sa do ulíc, prípadne aj do horských terénov.

Pokiaľ behávate popri ceste, alebo musíte prebiehať cez cestu, buďte obozretní. Napriek tomu, že ste v rozbehu, na okraji cesty zastaňte a dobre sa obzrite na obe strany. Pokiaľ je to možné, snažte sa o očný kontakt s vodičom, aby si uvedomil, že má na ceste bežca.

Vhodné oblečenie a obuv

Chladné a vlhké počasie nemajú bežci veľmi v láske. Našťastie dnes už je ponuka v obchodoch bohatá aj na funkčné modely bežeckého oblečenia, ktoré vás na jednej strane udržia v teple a na druhej strane dobre odvádzajú pot.

Modely tenisiek sa vyrábajú v rozličných variáciách – odľahčené a z tenšieho materiálu sú vhodnejšie na teplé obdobie roka, kým na jeseň a v zime by ste mali voliť kožené modely, prípadne povrchy s goratexovou úpravou. Novinkami sú aj špecializované tenisky na beh horským terénom a určené na adrenalínové bežecké preteky s prekážkami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #beh #jeseň #šport #chladné počasie

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...