Kvety, farby aj minimalizmus: To najlepšie z týždňa módy v New Yorku!

Sedem dní, viac ako stovka dizajnérov. Nové talenty aj etablované mená, po ktorých novinkách dychtivo baží celý svet. Vo štvrtok sa v New Yorku skončil týždeň módy.

12.09.2014 12:57
debata
Jenny Packham sa preslávila ako dizajnérka... Foto: SITA/AP, Richard Drew
Jenny Packham Jar 2015 Jenny Packham sa preslávila ako dizajnérka spoločenskej módy - typicky prepracovanej, kvalitou materiálov a dokonalými bohatými detailmi známej. Nesklamala ani tentoraz. Na svoje si prišli najmä fanúšičky večerných kreácií, opulentného zdobenia a pôvabu.

Na jednom z najslávnejších módnych podujatí roka, ktoré určuje nové trendy v móde, si mohli odborníci, nákupcovia, ale prostredníctvom internetu aj široká verejnosť pozrieť kolekcie na sezónu jar a leto 2014. „To“ svoje si určite našiel fanúšik každého odevného štýlu. Napriek tomu, že práve New York dáva najviac priestoru aj menším značkám a prezentuje množstvo nových talentov, svet očakával najmä kolekcie slávnych ateliérov. Väčšina z nich nesklamala.

Ako rozkvitnutá jarná záhrada vyzerala kolekcia...
Ako rozkvitnutá jarná záhrada vyzerala kolekcia...
+51Ako rozkvitnutá jarná záhrada vyzerala kolekcia...

Kvetinová óda

Hoci si vo filme Diabol nosí Pradu robí hlavná hrdinka v podaní Meryl Streepovej sarkastický žart z využitia kvetov v jarnej sezóne, svetoví tvorcovia sa rozhodli ísť práve týmto smerom. Na kvetinových motívoch stavala kolekcia Oscara de la Rentu, Michaela Korsa či Diane von Furstenberg a Wera Vang. Kvetinové motívy sa nenachádzali len v potlačiach materiálov ako šifón, brokát či hodváb. Dostali priestor aj v komplikovaných a precíznych výšivkách, ktoré určite ceny jednotlivých kúskov vyženú poriadne vysoko. Koráliky, krištáliky, ale aj kvetiny tvarované z jemnej čipky či dišesu premenili newyorské móla na rozkvitnuté záhrady. Niekde vyslovene romantické (Renta), inde s dotykom abstrakcie či kontrastujúce s geometriou v strihovom prevedení, ale aj detailoch zdobenia (Carolina Herrera).

Ako rozkvitnutá jarná záhrada vyzerala kolekcia... Foto: SITA/AP, Diane Bondareff
NY Fashion Week Oscar de la Renta Ako rozkvitnutá jarná záhrada vyzerala kolekcia slávneho tvorcu Oscara de la Rentu. Na móle sa striedali modelky v nádherných koktejlových šatách a večerných toaletách - okrem kvetinových potlačí nechýbali bohaté výšivky a tiež čipka a tvíd.

Uniformy

Ďalším výrazným motívom kolekcií na jar bola inšpirácia militaristickou estetikou. Uniformy pretavené do šiat, kabátov či skrátených topov boli zdobené epuletmi, alebo masívnymi vreckami na povrchu. Nechýbali lakované kožené opasky na prepásanie (Victoria Beckham) či akoby reflexné pruhy. U Marca Jacobsa sa stali dominantou našívané oblé korále zapracované do dezénu. Odtieň army zelenej prenikol aj do kolekcie Ralpha Laurena – ten však narozdiel od rovných strihov ponúkol ženskú siluetu, výrazné sukne a proporciu vďaka nadýchaným a pohyblivým materiálom.

Kolekciu dizajnérky Victorie Beckham... Foto: SITA/AP, Richard Drew
Victoria Beckham Jar 2015 Kolekciu dizajnérky Victorie Beckham inšpirovala militaristická estetika - Výrazné vrecká či epulety zdobili kabáty aj šaty, doplnkom boli kontrastné kožené opasky - popri nich sa našlo aj miesto pre úplety - efektné na dlhých šatách, či rolákoch.

Farby

Už spomenutý Lauren priniesol do New Yorku aj žiarivé tóny ružovej či žltej, ktoré dopĺňali spomenuté zemité odtiene zelenej a béžovej. Farebnosť dostala priestor v spoločenskej časti jeho kolekcie – príťažlivé večerné šaty či koktejlky rozhodne očarili. V prípade značky J. Mendel sa farebnosť pretavila do abstraktných vzorov a potlačí, ktoré zdobili pomerne jednoducho riešené tubové minišaty zdobené len aranžovaným masívnejším rukávom.

Na jednej strane akoby vypráchnivelá army... Foto: Reuters, LUCAS JACKSON
Ralph Lauren - Jar 2015 Na jednej strane akoby vypráchnivelá army zelená a béžová, prírodné tóny, na druhej strane žiarivé, priam neónové farby ako ružová a žltá - kolekcia Ralpha Laurena stavala na výraznej farebnosti, ale aj dokonalosti materiálov. Večerná móda bola z ľahučkých hodvábov, šifónu či organzy, v dennej móde využil jemnú kožu, úplety či satén. Výrazným kúskom boli aj kabelky.

Futurizmus

Nesklamali ani reprezentanti moderného mestského štýlu, ktorý v sebe koncentruje prvky nositeľnosti, luxusu a tiež zaujímavých, často netradičných detailov a najmä ich riešení. Značka Proenza Schouler avizuje na jar množstvo kože. Či už je reč o detailoch v topoch a svetroch, do ktorých sú kožené strapce zatkávané, alebo strapcových kožených sukniach. Z kože, sekanej laserom, boli dokonca parky. Značka tiež uchvátila doplnkami. Dizajnér Alexander Wang, pre ktorého je typická fúzia športových prvkov a luxusu v podaní modernej mladej ženy, sa tentoraz blysol sexi šatami na telo – strih lichotil figúre, detaily lakovanej kože, ale aj neoprénu či výpletu jednotlivé kúsky povyšovali.

Strapce, laserom rezaná koža, inovatívne... Foto: SITA/AP, John Minchillo
Proenza Schouler Jar 2015 Strapce, laserom rezaná koža, inovatívne materiály kombinujúce kožu, plast či hodváb a vlnu. Nová kolekcia značky Proenza Schouler potvrdila, že dvojica, ktorá za ňou stojí, dbá na inovácie a dizajn v jej podaní nie je len o vizuálnej ľúbivosti, ale aj posúvaní technologických hraníc.

Ďalšie vybrané modely si môžete pozrieť v galérii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #New York #kvety #farby #jar 2015 #týždeň módy #to najlepšie #army

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...