Ocot pre krásu a zdravie? Staroveká medicína slávi návrat

Topmodelka Miranda Kerr, herečka Megan Fox či jej kolegyňa Gwyneth Paltrow. Čo majú spoločné? Všetky podľahli novej skrášľovacej mánii.

14.08.2014 17:00
ocot - jablčný ocot Foto:
Z octu, vhodný je už spomenutý jablčný, si môžeme doma pripraviť aj rozličné tinktúry a vody.
debata

Nejde o žiadne extrémne zákroky, skôr len čoraz propagovanejší rituál v starostlivosti o zdravie a krásu. Už spomenutá Megan Fox sa priznala, že pravidelne popíja na raňajky na lačný žalúdok vodu zmiešanú s jablčným octom. Podľa jej slov podobná zmes dokáže prečistiť telo a dodať mu energiu.

A nie je vôbec ďaleko od pravdy. Ocot sa desaťročia, ba možno stáročia využíva na dochucovanie jedál, ale tiež rozličné čistenie či domáce triky. Odborníci však podľa Daily Mail upozorňujú, že ocot je veľmi vhodný aj pri chudnutí, prečisťovaní tela či stimulovaní zažívania a metabolizmu.

Nie nadarmo sa aj na Slovensku ocot využíva ako prostriedok proti poštípaniu. Jeho účinky na pokožku sú naozaj skvelé. Nielen že upokojuje začervenanie a štípanie, ale tiež pokožku tonizuje, čistí a vyhladzuje a možno ho využívať ako pleťovú vodu.

Z octu, vhodný je už spomenutý jablčný, si môžeme doma pripraviť aj rozličné tinktúry a vody, ktoré sa dajú využiť vnútorne aj zvonka. Octový roztok napríklad dokáže tlmiť bolesti pri menštruácii alebo redukovať pocity návalov tepla a nevoľnosti. Účinný je aj pri bolestiach hrdla (ako kloktadlo), prípadne ako prídavok do kúpeľa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #benefity #rituál #medicína #ocot #jablčný ocot

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...