Parížska móda ukázala nežnosť aj drámu. Uchvátil Chanel aj Rollande

Parížsky týždeň módy haute couture pokračoval ďalšími prezentáciami známych módnych ateliérov.

22.01.2014 00:00
debata (1)
Nenútené a dievčenské boli modely z najnovšej... Foto: SITA/AP, Jacques Brinon
Chanel Haute Couture - jar-leto 2014 - Paríž Nenútené a dievčenské boli modely z najnovšej kolekcie Chanel Haute Couture, ktoré dizajnér Karl Lagerfeld doplnil teniskami.

Medzi najočakávanejšie sa radil, samozrejme, Chanel. Nielen tvorba Karla Lagerfelda, a stoviek zručných šičiek, vyšívačiek a strihačiek skrytých pod jeho menom však vyrážala dych.

Kvetinové soireé

Ešte v pondelok večer sa módna smotánka a tiež desiatky šedých eminencií s miliónmi eur na konte zhŕkli na prehliadku dizajnéra Giambattistu Valliho. Svoju couture kolekciu prezentuje len pár rokov, ale zamilovali si ho bohaté dámy aj hollywoodske hviezdy. Jeho obľúbeným motívom sú kvetiny, no kým v minulosti ich na šatách evokoval najmä precízne vystrihávanými drobnými lupeňmi z látky, tentoraz šlo o maľované motívy a výrazné výšivky. Farebnosť bola zaujímavá. Už viac prehliadok tohtoročnej couture naznačilo, že v kurze sú pastely. Valli však okrem nich ponúkol aj výrazné tóny fuchsiovej, žltej, toryovskej modrej či fialovej a lososovej ružovej. Nechýbali koktejlové šaty – podobou zdobenia a cenou však často dosahovali aj svoje pompéznejšie „kolegyne“ – večerné róby. Valli vidí ženu v architekturálnych strihoch a s pompéznymi detailmi – či už išlo o masívne mašle z kráľovského saténu aranžované okolo pása, našuchorené sukienky rozkladajúce sa kaskádovo do strán, alebo balónové sukne veľkolepých večerných toaliet.

Giambattista Valli Haute Couture - jar-leto...
Modelka predvádza kreáciu Giambattista Valli...
+10Giambattista Valli Haute Couture - jar-leto...

Trblietavá nežnosť, dievčenská ľahkosť bytia

Po výraznej a vizuálne občas trochu tvrdej geometrii sa Karl Lagerfeld v kolekcii Chanel Couture na jar a leto 2014 vrátil k romantickej, mladistvej ľahkosti. Tá akoby podľa parížskeho ateliéru ruka v ruke kráčala s ležérnosťou a športovým komfortom – napriek tomu, že obe slová akosi nepasujú so spojením couture, Lagerfeld sa vynašiel. Prvým veľkým statementom kolekcie sa stali tenisky – na nohách ich mala každá jedna modelka – bez rozdielu, či prezentovala nohavicový overal, denné šaty, alebo večernú toaletu. V tomto prípade však obuv, vďaka ktorej sa modelky chvíľami neváhali hýbať do rytmu hudby, plne spĺňala predstavy couture – ručne zdobená, vyšívaná a rozkošná – presne tak vyzerala. Nehovoriac o samotných odevoch. Chanel tentoraz servíroval pastelové tóny a doslova inváziu trblietavého efektu – či už išlo o ručne našívané tisícky drobných krištálikov na dezénoch ľahučkých materiálov, alebo o metalické vlákna zatkávané v tvíde dôrazne skrátených chanelovských kabátikov so zvýraznenými plecami odhaľujúcimi osí driek modeliek. Práve siluetu s dôrazom na úzučký driek a masívnejšie zaoblené ramená budú určite nasledovať mnohí jeho kolegovia. Trochu zvláštne pôsobili chrániče či tzv. ľadvinky okolo pásu štíhlych krások na móle – Lagerfeldova snaha uchopiť tému a dotiahnuť ju do maxima, je však povestná. A tiež fakt, že prehliadkový styling nemusí lahodiť každému, ale Chanel v skutočnom živote a v rukách každej individuálnej klientky dostáva vlastný charakter. Záverečné šaty zdobené kilami krištáľov, flitrov, lesklých vlascov či peria boli úchvatné. O tom, že časť z nich uvidíme aj na niektorej z blížiacich sa ceremónií filmových cien, niet hádam pochýb.

Prehliadka módneho domu Chanel - kolekcie Haute...
Prehliadka módneho domu Chanel - kolekcie Haute...
+25Prehliadka módneho domu Chanel - kolekcie Haute...

Architektúra vetra

Dizajnéra Stephana Rollanda majú mnohí módni nadšenci zaškatuľkovaného ako autora výrazne architekturálnych odevov, ktoré sa hrajú s geometriou, 3D efektom a ilúziou často priam nepravdepodobného strihu materiálov. Nič z toho v jeho jarnej kolekcii couture nechýbalo, tentoraz však Rolland zdôraznil aj prvok a ľahkosti. Efekt strihu, výber a kombinovanie látky pôsobili často tak akoby modelkám nadvihol luxusné róby vietor. Išlo však o skutočne zaujímavú kombináciu ľahkosti a statickosti, ktorú sa podarilo dizajnérovi dosiahnuť. V jeho milovanej kombinácii čiernej s bielou tentoraz dominovala snehobiela, v detailoch ešte zdôraznená bielou lakovanou kožou. Samozrejme, bez dramatickej čiernej, ktorú ešte zdôrazňoval objemom v pleciach či balónových sukniach sa nezaobišiel. Neprehliadnuteľným motívom kolekcie, ktorú si prišla pozrieť aj Kim Kardashian, sa však stal žltý odtieň, naznačujúci jeden z horúcich trendov jari.

Defilé prehliadky Stephane Rolland Couture -...
Ilúzia vzdušnosti je dokonalá. Stephane Rolland...
+12Módna prehliadka Stephane Rolland Couture -...

Zajtra sa môžete tešiť na galérie z prehliadok Armani Privé, Elie Saab a Jean Paul Gaultier.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #haute couture #Stephane Rolland #Giambattista Valli

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...