Voňavá päťkrát inak! Viete, aký parfum použiť v práci či na rande?

Väčšina žien a mužov, ktorí používajú vône, sú dlhodobo verní jednej značke. Podľa odborníkov však v našom živote existuje päť kľúčových situácií a prostredí, v rámci ktorých je možné vône striedať či vyberať si konkrétny typ pre konkrétnu príležitosť.

29.04.2013 12:00
debata
Podľa odborníkov v našom živote existuje päť... Foto: CHLOÉ
vône - voňavka Podľa odborníkov v našom živote existuje päť kľúčových situácií a prostredí, v rámci ktorých je možné vône striedať.

V našom živote zohráva dôležitú úlohu práca, teda aj pracovisko, na ktorej ju vykonávame. Pre každú ženu je určite dôležité randenie a teda aj táto situácia si zaslúži špeciálnu vôňu, nehovoriac o tom, že ešte viac to platí pre svadobný deň. A v dnešnom aktívnom svete sa medzi prostredia, ktoré často navštevujeme, priradili aj posilňovne či telocvične. Posledným prostredím na špeciálnu vôňu je dovolenka.

Ak ste zarytá fanúšička jednej vône, pokojne nasledujúce riadky preskočte. Ale pokiaľ ste naklonená experimentom, alebo patríte medzi dámy zhromažďujúce na toaletnom stolíku aj tri či päť flakónov, čítajte ďalej.

Pracovisko

Je to miesto, v ktorom prichádzame do styku s kolegami či klientami. Príjemne voňať je preto veľmi dôležité. Mali by sme si však uvedomiť jedno – intenzita musí byť mierna. Vo väčšom kolektíve, ale aj pri jednaní s konkrétnym človekom môže silná vôňa pôsobiť rušivo. Do práce si radšej vyberajte aromatickú, no jemnú vôňu, ktorá vás nabudí a dodá sebavedomie.
Náš tip: Eve od Jil Sander – červená ríbezľa, grapefruit a ruža s fialkami a jazmínom tvoria kvetinovo-ovocný základ. Ten je však dotváraný aromatickou vôňou indonézskeho pačuli a kašmírového dreva. Kolegom určite zavoniate, pričom ide o nevtieravú, čuchovo veľmi príjemnú a dobre tolerovanú vôňu.
Odporúčaná cena: 50 ml za 59 eur

Posilňovna či telocvičňa

Poviete si, načo sa voňať, keď sa aj tak celá upotíte a na konci osprchujete? Lenže, jemná vôňa, ktorú okolo vás cítiť aj keď z vás tečie pot a zanietene šliapete do pedálov stacionárneho bicykla, je skrátka príjemná. Určite si však nevyberajte silnú vôňu – skôr niečo prírodné, čisté, svieže. Ideálne je siahať po citrusoch, ktoré vás nabudia energiou.
Náš tip: Parfumovaná voda Roger Gallet Cédrat – hlavu vône tvorí citrón a grapefruit, ktorý dopĺňa kardamón, bazalka, céder aj vetiver a pižmo. Vôňa je jemná, energizujúca a nabudí vaše zmysly. Intenzita je miernejšia, vôňa priľne k pokožke, cítiť ju viac na privoňanie zblízka.
Odporúčaná cena: 100 ml za 39,20 eur

Eve od Jil Sander
Bottega Veneta Eau de parfum
+2Parfumovaná voda Roger Gallet Cédrat

Dovolenka

Práve na dovolenke môžete s vôňou experimentovať. Vaša pokožka reaguje na určité prípravky svojsky, ale pri zmene prostredia a podnebia sa aj táto reakcia môže meniť. Nebojte sa teda experimentu. Ale pozor! Ak si kúpite parfum či toaletnú vodu, ktorá na vás krásne voňala v rozhorúčenom Egypte, ešte nemusí platiť, že z nej budete rovnako nadšená, keď sa vrátite na Slovensko. Siahajte teda radšej po drobných – 30 mililtrových flakónoch.
Náš tip: Bottega Veneta Eau de parfum – už samotná filozofia tejto vône vyvoláva dojem netradičnosti. Je totiž poctou precíznej výrobe koženého tovaru talianskej značky Bottega Veneta. Bergamot, pačuli a dubový mach s hlavou vône – cypruštekom tvoria výnimočnú kombináciu, ktorá váš nos vezme na taliansky vidiek, ale vyvolá aj dojem exotických diaľav.
Odporúčaná cena: 50 ml za 75 eur

Rande či plánovaný sex

Živočíšna vôňa je jedna vec, ale na rande a tesne po ňom (ak ho plánujete zakončiť za dverami vašej či jeho spálne) by ste mali voňať. Nie extrémne, nie nudne, vyberte si vôňu, z ktorej ste nadšená vy sama a s ktorou si vás okolie už podvedome spája. Môže byť sladšia a výraznejšia. Nebojte sa ani kvetín.
Náš tip: Flowerbomb od Viktor & Rolf – Mandarinka s grapefruitom, ružovým korením a zeleným čajom, ktorú dopĺňa buket ruže, jazmínu a orchideí – to je kvetinový koktejl vône, ktorá prichádza na trh tento mesiac. Možno sa práve ona stane vašou „životnou“.
Odporúčaná cena: 1990 Kč (predáva Sephora v Prahe)

Svadba

Deň D si zaslúži vlastnú vôňu – ideálne je siahať po kvetinových vôňach, ktoré v sebe nesú prvky rastlín z vašej svadobnej kytice. Ruže, ľalie, orchidea či pomarančový kvet alebo tulipány – ich vôňa znásobená vašim parfumom vytvorí nezabudnuteľnú čuchovú spomienku.
Náš tip: La vie est belle od Lancôme – základom je kosatec, ktorý dopĺňa jazmín a kvet tuniského pomaranča. Intenzívnu zložku vôňu objímajú tóny cukrovej vaty a vanilky, fazule tonka, čokoládových bonbónov, čiernych ríbezlí a hrušky. Predáva sa ako eau de parfum a má niekoľkohodinovú výdrž na pokožke.
Odporúčaná cena: 50 ml za 74 eur

Špeciálny tip: Chloé Eau de parfum – Liči, frézia, pivónia, konvalinka, magnólia a ruža – to všetko doplnené ešte tónmi ambry a cédra. Tento jedinečný mix sa pravidelne umiestňuje v anketách o najobľúbenejšie a najzaujímavejšie ženské vône. Jeho intenzívna podoba v parfumovanej vode vás určite očarí.

debata chyba

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....