Elektrizujú vám vlasy? Pomáhajú zábaly, balzamy aj šampóny

Za neposlušné vlasy nabité statickou elektrinou môže viacero faktorov: vlasy sú suché, bez vlahy a veľkou záťažou je striedanie studeného a vlhkého vonkajšieho prostredia so suchými a teplými vnútornými priestormi.

12.12.2012 14:10
Elektrizujú vám vlasy? Pomáhajú zábaly, balzamy... Foto:
Elektrizujú vám vlasy? Pomáhajú zábaly, balzamy aj šampóny
debata

Mať zelektrizované vlasy okolo celej hlavy a vyzerať ako Einstein je mimoriadne nežiaduci efekt, s ktorým musíme bojovať najmä v zime. Háro nabité statickou elektrinou si vyžaduje ďalšiu námahu na skrotenie neposlušných vlasov. Za to, že vlasy sú suché a jeden od druhého doslova uteká, môže viacero faktorov. V zime sa viac pohybujeme v prekúrených a presušených miestnostiach. O vlahu vlasy oberá aj vlhký vzduch a veľkou záťažou je striedanie studeného a vlhkého vonkajšieho prostredia so suchými a teplými vnútornými priestormi.
Kto si hlavu chráni čiapkou či kapucňou, tomu je jasné, že vlasy sa o textil obtierajú a nabíjajú sa…

Tipy a triky od kaderníčky Andrey Holecz:
• Používanie balzamu na vlasy má zmysel po celý rok a v zime dvojnásobne. Kto sa mu vyhýba zo strachu, že bude mať vlasy rýchlo mastné, ten si ho zrejme nanáša zle. Balzam aplikujeme na dĺžku vlasov a ich konce, ale nie ku korienkom. Udržia sa tak hydratované, ale nebudú premastené.
• Aj spôsob umývania vlasov je dôležitý. Nikdy kožu na hlave nedrhneme nechtami a neoplachujeme horúcou vodou.
• Šampón a kondicionér, prípadne vlasová maska, by mali byť tej istej značky, aby sa ich účinky navzájom nerušili, ale aby bol efekt naopak synergický.
• Vlasy pred fénovaním ošetrite vhodným ochranným prípravkom a nesušte ich na najvyššej teplote.
• Proti elektrizovaniu pomáha aj žehlenie, ale ani tu netreba zabúdať na spreje, ktoré chránia vlasy pred vysúšaním a poškodením. Dehydrovaný jemný vlas je najnáchylnejší na elektrizovanie.
• Nepoužívajte umelohmotné hrebene, pretože pri kontakte s nimi sa vytvára elektrický náboj, vhodnejšie sú drevené hrebene alebo kefy s prírodnými štetinami.
• Skrotiť zelektrizované vlasy môžeme hrebeňom namočeným vo vode, ale lepšie je používať antistatické spreje, ktoré dostať v obchodoch. Aplikujú sa buď priamo na vlasy, alebo na hrebeň, ktorým sa vlasy potom prečešú.

Tri skvelé domáce triky na skrotenie divých vlasov:1. Antistatický zábal
Zmiešajte olivový olej so žĺtkom a nechajte na vlasoch pôsobiť 20 minút. Vlasy sa „napijú“ vlahy a budú menej elektrizovať.

2. Balzam v igelite
Do vlasov si votrite väčšie množstvo balzamu, zabaľte ich do igelitu a potom ešte obmotajte teplým uterákom. Keď uterák vychladne, zohrejte ho fénom. Nechajte pôsobiť tri hodiny a potom dôkladne umyte.

3. Banán s mandľami
Elektrizovaniu zabráni aj nevšedná vlasová maska z roztlačeného zrelého banánu a 1 polievkovej lyžice mandľového oleja. Nechajte pôsobiť 15 minút a potom dôkladne opláchnite.

Tipy z lekárne:Bioscalin výživné kapsuly pre zdravé a krásne vlasy
, Eki, www.eki.sk, 90 ks, 14,18 €
Kapsule Bioscalin s biologicky prispôsobenou kombináciou látok,vsa starajú o zvýšenie obranyschopnosti vlasu a jeho výživu. Obsahujú proso, vitamíny a beta-karotén vďaka čomu napomáhajú zdravému rastu, spevneniu, kvalite, zdraviu i kráse krehkých, poškodených či lámavých vlasov a nechtov.

Eucerin šampón pH5 DermoCapillaire pre citlivú pokožku hlavy, www.eucerin.sk, predaj v lekárni, 200 ml, 6,27 €
Na každodennú starostlivosť o citlivú pokožku hlavy, na ktorú pôsobí rad dráždivých vplyvov, ako sú nečistoty v ovzduší a agresívne šampóny pomáha Eucerin Šampón pH5 DermoCapillaire. S šetrným čistiacim účinkom bráni podráždeniu a posilňuje ochrannú bariéru pokožky. Citrátový pufer vyrovnáva pH pokožky a posilňuje jej ochranný kyslý plášť. Šampón neobsahuje alkalické umývacie zložky, silikóny, parabény ani farbivá. Je vhodný na každodenné použitie.

Balzam Ultra Doux 5 rastlín, Garnier, 200 ml, 2,39 €
Je inšpirovaný prírodou a tradíciami. Kombinácia piatich rastlín pôsobí na vlasy blahodarne a pomáha obnoviť ich pružnosť, vitalitu a lesk. Zelený čaj obnovuje vitalitu vlasov, obsahuje vitamíny A, E, B a kofeín. Citrón umožňuje obnoviť lesk až žiarivosť vlasov- Eukaliptus – poskytuje pocit sviežosti. Verbena má upokojujúce účinky, vlasy zjemňuje. Žihľava odstraňuje nečistoty a mastnotu.

Text: Zlatica Beňová pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...