Priveľa práce po štyridsiatke škodí! Koľko hodín týždenne je akurát?

Je síce pravda, že práca človeka zušľachťuje, ak je jej však priveľa, platíme za to určitú cenu: výrazne klesne náš kognitívny výkon.

11.01.2017 11:00
porada, firma, kancelária, ľudia, schôdzka,... Foto:
Koľko hodín týždenne by mali pracovať ľudia po štyridsiatke?
debata

Slabne pamäť, duševná činnosť a schopnosť uvažovať, čo so sebou nesie aj nižšiu produktivitu práce. Po štyridsiatke to postihuje každého, kto pracuje viac ako 25 hodín týždenne. Vyplýva to zo štúdie, na ktorej pracoval tím austrálskych a japonských vedcov a ktorej výsledky publikoval Inštitút aplikovaného ekonomického a sociálneho výskumu v Melbourne.

Vedci skúmali kognitívne schopnosti viac ako 6500 Austrálčanov vo veku nad štyridsať rokov a porovnávali výsledky týchto testov s počtom hodín, ktorý títo ľudia za týždeň odpracovali. Z ich analýzy vyplynulo, že existuje komplexný vzťah medzi prácou a inteligenciou: ak účastníci výskumu pracovali menej ako 25 hodín týždenne, potom zrejme ich práca viedla k zvyšovaniu duševnej kapacity, ale akonáhle pracovali viac ako 25 hodín týždenne, nastala rýchlo opačná situácia.

„Práca zrejme spočiatku mozgové bunky stimuluje. Na určitom stupni ale vstupuje do hry stres spojený s fyzickou a duševnou prácou a priaznivý vplyv práce začína potláčať. Priveľa práce z hľadiska kognitívnych funkcií je horšia alternatíva, než keď nepracujeme vôbec,“ citoval taliansky denník Corriere della Sera Colina McKenzieho z japonskej Univerzity Keio. Vedci zatiaľ analyzovali len súvislosť, ktorá existuje medzi počtom týždenne odpracovaných hodín a kognitívnym výkonom. Nezisťovali, aká je príčina pozorovaných výsledkov. Autori štúdie však predložili dve hypotézy: je to stres a nedostatok spánku. Tieto činitele môžu hlboko ovplyvňovať štruktúru a kapacitu nášho mozgu.

Účinky práce u osôb mladších ako 40 rokov môžu byť menej zjavné. „Usudzujem, že schopnosť obnovy mozgu u mladších osôb je rôzna,“ uvádza McKenzie. „Mladí ľudia bývajú odolnejší voči účinkom dlhých pracovných zmien,“ dodáva. Ľudia starší ako 40 rokov sú v takej fáze života, kedy sa často musia starať o malé deti alebo o starých rodičov. To im dodáva sociálnu úlohu zásadného významu a účinky intenzívnej práce na ich mozog sú komplexnejšie.

V súvislosti so zvyšujúcim sa dôchodkovým vekom na celom svete výsledky štúdie naznačujú, že ak pracujeme viac a dlhšie, nezvyšuje to našu produktivitu. Práve naopak: tri dni práce do týždňa (25 hodín), čiže čiastočný pracovný úväzok, sa zdá byť produktívnejšou voľbou pre tých, ktorí prekročili štyridsiatku.

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #mozog #únava #štyridsiatka

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...