Spoľahlivý návod, ako milovať svoju prácu a tešiť sa do nej!

Niekedy si stačí pomyslieť na vstávanie do práce a mnoho ľudí má po celom tele zimomriavky. Ide to aj inak.

30.12.2016 07:00
práca, kariéra, zamestnanie Foto:
Skúste nájsť niekoľko maličkostí, ktoré vás v práci bavia.
debata

Zobúdzať sa s radosťou bez ohľadu na to, či je sobota, alebo pondelok. Vykročiť do práce s úsmevom a tešiť sa z nového dňa. Že sa vám to zdá nemožné? Vyskúšajte niekoľko overených tipov, ako chodiť do roboty s nadšením.

Naučte sa povedať nie

Nie sme na to zvyknutí odporovať šéfovi, alebo klientom. Na druhej strane má slovíčko nie veľmi veľkú silu. Dokáže vás zbaviť na počkanie stresu z nahromadených úloh, ktoré nestíhate. Vedúci často ani nevedia, že sú pracovníci preťažení, ak im to nepovedia. Záporná odpoveď bude znamenať, že si dokážete lepšie ustrážiť svoje pracovné plány, čo zlepší vaše psychické rozpoloženie.

Začnite tvoriť

Neberte prácu ako nutné zlo, ale ako priestor na sebarealizáciu. Ak dáte svojej robote punc vlastného diela, budete k nej pristupovať s omnoho väčšou chuťou. Nie vždy sa to samozrejme dá, ale treba sa pokúsiť. Bez ohľadu na to, či musíte nosiť debničky, odpovedať na nudné otázky, alebo dosadzovať čísla do rôznych tabuliek. Skúste sa na prácu pozrieť optikou tvorivosti a okamžite budete mať lepšiu náladu.

Vzdelávajte sa

Každý deň nám práca dáva možnosti, ako byť lepší. Vzdelávajte sa v kurzoch, prípadne samoštúdiom. Pre človeka je omnoho príjemnejšie skúšať nové veci, prístupy a rozvíjať seba aj svoje vzdelanie, ako upadnúť do rutiny. Tá nás zvykne ničiť viac, ako nové pracovné výzvy. Ak skĺznete do pravidelného stereotypu, nie je možné sa naň tešiť. Hoc by ste mali robotu akokoľvek dobre platenú.

Nájdite pozitíva

Súčasná doba je výsostne zameraná na negatíva. Zaujmú nás nešťastia, pri obede sa máme tendenciu „chváliť“ problémami a v zamestnaní hľadať to, čo sa nám nepáči. Nastavenie mysle potom prirodzene odmieta vec, ku ktorej máme zlý postoj. Skúste nájsť niekoľko drobných maličkostí, ktoré vás v práci bavia.

Zmeňte prácu

Dobrou správou je, že na Slovensku máme aktuálnu nezamestnanosť na úrovni, pri ktorej si šikovný, zdravý a priemerne kvalifikovaný človek nájde uplatnenie. Ak preto neviete nájsť na svojom súčasnom pôsobisku nič dobré, zmeňte prácu. Vždy je možné nájsť niečo lepšie. V zamestnaní totiž trávime minimálne tretinu dňa a je nezmysel, aby sme ju pretrpeli. O tom život rozhodne nie je.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestnanie #plánovanie #tvorivosť #celoživotné vzdelávanie #ranné vstávanie

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...