Hovorte so sebou! Pomôže to pri chudnutí aj v kariére!

Dosahovať ciele je pre mnohých z nás veľmi dôležité. Zaujímavé výsledky vyplynuli z nedávnej štúdie, na ktorej sa zúčastnilo vyše 45-tisíc účastníkov.

07.07.2016 15:00
Hovoriť so samým sebou má pozitívny efekt pri... Foto:
Hovoriť so samým sebou má pozitívny efekt pri dosahovaní výsledkov.
debata

Na týchto dobrovoľníkoch sa testovalo niekoľko rozličných metód motivácie a ukázalo sa, že jednou z najúčinnejších metód, ako dosahovať ciele, zlepšovať sa a napredovať, je rozhovor so samým sebou.

Štúdia, ktorú zverejnili v magazíne The Frotiers in Psychology, sa ukázalo, že tzv. „samomluva“ prináša najlepšie výsledky z hľadiska naplnenia úloh či dosiahnutia vytýčených cieľov. „Teraz dokážem zlepšiť moje najlepšie skóre“ alebo „Teraz budem reagovať rýchlejšie“ – tak zneli vety niektorých účastníkov, ktorí sa do skúmania motivačných techník zapojili prostredníctvo účasti v online hre. A práve ich prístup sa prejavil ako najefektívnejší.

Za ním nasledovala vizualizácia – išlo teda o to, že daný účastníci si samých seba predstavili v situácii, ako zlepšia svoje skóre, alebo ako dosiahnu rýchlejší čas. Naopak, sklamaním bola technika uvažovnia nad možnosťami, ktorú tím psychológov nazval „čo, ak“.

Účastníci prieskumu, ktorí sa začali zamýšľať nad jednotlivými cestami pri dosahovaní cieľa, dosiahli najnižšiu mieru zlepšenia.

Psychológovia tiež upozornili, že na základe týchto výsledkov, by sme si mali uvedomiť, aké škodlivé dokáže byť rozprávanie sa so samým sebou v negatívnom kontexte.

debata chyba

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....