Čo takto dať si... Mätový čaj pred skúškou?

Čaká vás dôležitá skúška? Potrebujete sa viac sústrediť ako inokedy, žiada sa od vás výkon, ako nikdy predtým. A preto by ste mali piť... Viete, čo?

09.05.2016 09:00
študent, študenti, študentka, skúška, maturita Foto:
Mätový čaj v "skúške" nápojov jednoznačne viedol.
debata

Výkon zvyšuje…

Vedci z northumbrijskej univerzity v britskom Newcastli to chceli vedieť presne – a preto skúmali, pitie ktorého nápoja zvyšuje koncentráciu a výkon najzodpovednejšie. Potrebovali k tomu 180 dobrovoľníkov. Tí mali piť tri nápoje – horúcu vodu, kamilkový čaj a mätový čaj.

Tí, čo pili vodu

Ešte predtým, ako sa experiment začal, a aj 20 minút potom, museli účastníci vyplniť tzv. náladový dotazník. Potom sa začali intenzívne testy na koncentráciu a pamäť. Trochu prekvapujúci výsledok: Účastníci, ktorí pili horúcu vodu, nezaznamenali žiadnu významnú zmenu, týkajúcu sa nálady a kognitivnych vlastností.

Tí, čo pili harmančekový čaj

Iné to už bolo v prípade harmančekového čaju. Skupina dobrovoľníkov bola po pití tohto čaju uvoľnená a oddýchnutá, účastníci sa pred skúškou necítili takí nervózni a napätí, ale ich pamäťové schopnosti sa veru nezlepšili.

Tí, čo pili mätový čaj

Najlepšie dopadla skupinka, ktorá pred skúškou, v ktorej sa očakával dobre podaný výkon na jednotku s hviezdičkou, pila mätový čaj. Jej kognitívne vlastnosti sa značne zlepšili, ale ani s koncentráciou to nebolo inak, výrazne sa posilnila.

Lepšia dlhodobá pamäť

Autor štúdie, Mark Moss, ktorý výsledok štúdie prezentoval na kongrese britskej psychologickej spoločnosti v Nottinghame, skonštatoval: „Zistili sme, že ľuďom, ktorí pili mätový čaj, sa zlepšila dlhodobá pamäť. Dokázali si zapamätať viac slov a obrazov – na rozdiel od tých, čo pili harmančekový čaj. Tí riešili úlohy pomalšie.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pamäť #koncentrácia #úloha #skúška #výkon #harmanček #mätový čaj

+ Čerstvý vzduch a pohyb vonku zlepšia vašu kondíciu.
Nové projekty v práci vám prinesú vzrušenie a výzvy....

+ Udržiavajte telo v tom najlepšom stave, nech príde čokoľvek.
Nikto nemôže za vaše zlyhania, len vy sami....