Čakáte na kreatívne nápady? Vlezte pod sprchu!

Až 72 percent z nás má najlepšie nápady vo chvíli, keď sa sprchujeme. Dôvod teraz skúmali psychológovia.

27.01.2016 15:00
sprcha, sprchovanie, striedavá sprcha Foto:
Dôležitý pre kreatívne myslenie je odpočinok, pokoj.
debata

Dôležitý je odpočinok

Americký psychológ Scott Barry Kaufmann a novinárka Carolyn Gregoire, autori kreatívnej biblie „Wired to create“, zistili: „72 percent ľuďom prichádzajú tie najlepšie myšlienky na um pod sprchou.“ Dvojica autorov poukazuje na štúdiu, ktorá ukázala, ako neuveriteľne dôležitý je na kreatívne myslenie práve odpočinok. „Teplá voda nám steká po tele, starosti a stres sa odplavujú, sme sami a nikto nás v tej chvíli neposudzuje. V takejto atmosfére majú myšlienky otvorené dvere, vznikajú zaujímavé nápady.“

Ako byť kreatívnejší v práci?

Žiaľ, naša skúsenosť je zväčša nasledovná: Dobrý nápad síce príde, ale ako príde, tak aj odíde. Zabudneme naň, pretože pod sprchou máme aj iné starosti. Umyť si vlasy, potom ich fénovať. A predovšetkým: Skvelé nápady nepotrebujeme skoro ráno, ani neskoro večer. Ale cez deň, keď sedíme s kolegami na stretnutí a počas prezentácie sa potrebujeme blysnúť.

Choďte na prechádzku

Kaufmanova rada znie: „Mozog potrebuje voľný priebeh na to, aby produkoval nápady. Pred počítačom sa to však nestane. Doprajte si prechádzku, aby ste mozog znova "prebudili“. Alebo sa utiahnite do miestnosti, v ktorej môžete nerušene „snívať“. Akékoľvek rozptýlenie narúša kreatívny proces." Nečinnosť, ktorú pri tvorení potrebujeme, vzniká pod sprchou, krátko pred zaspávaním, počas prechádzok alebo pri hrách. Takže v momente pokoja.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #kreativita #pokoj #nápad #sprchovanie #nečinnosť #odpočinok

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....