Rodičovská dovolenka v životopise. Uvádzať ju v ňom či nie?

Mamy malých detí sú pre zamestnávateľov problémom, po ktorom ani jeden netúži.

04.10.2015 17:00
prijímací pohovor, životopis Foto:
Vhodným kandidátom na pracovnú pozíciu môže byť aj žena po rodičovskej dovolenke.
debata

Presne toto si myslí väčšina mamičiek, ktoré sú alebo boli na rodičovskej dovolenke. Zamestnávatelia či personalisti to však vidia trocha inak.

Antidiskriminačný zákon síce hovorí, že zamestnávateľ by sa nemal pýtať záujemcu o zamestnanie či má deti a v akom veku, ale realita je trocha iná. Nielenže sa to nejeden aj spýta, ale uvidí tieto informácie aj v životopise. Samozrejme, mamičky, ktoré pred rodičovskou dovolenkou pracovali a tento pomer zatiaľ neukončili, ale hľadajú nové pracovné miesto sú vo výhode, nakoľko si môžu uviesť, že ich pracovný pomer ďalej trvá. Tým si môžu zvýšiť šance na to, že ich budúci zamestnávateľ pozve aspoň na pracovný pohovor.

Martina pracovala ako grafička už niekoľko rokov. V poslednom zamestnaní síce nebola najspokojnejšia, ale s manželom plánovali dieťa a tak prácu neriešila. Podarilo sa. Nasledovala trojročná rodičovská dovolenka, počas ktorej si užívala chvíle so synom Filipom, a sem tam príležitostne spravila pre bývalého zamestnávateľa nejakú prácu. Keď sa rodičovská pomaly končila, Martina sa začala obzerať po novej práci, lebo do tej starej sa neplánovala vrátiť. A tak si napísala životopis, do ktorého uviedla, že posledné 3 roky je na rodičovskej dovolenke, i keď v tom čase bola ešte stále v pracovnom pomere. „Poslala som množstvo životopisov a hoc robím svoju prácu niekoľko rokov, mám aj vzdelanie a malý bol od septembra prijatý do materskej školy, ozval sa mi iba jeden zamestnávateľ. Bohužiaľ, jeho platové podmienky boli pre mňa neakceptovateľné. A tak som rozmýšľala, kde som spravila chybu. Nuž, vyšlo mi z toho jediné, neuvádzať rodičovskú dovolenku v životopise. Odrazu sa mi zamestnávatelia začali ozývať. Keď sa ma niekto na pohovore spýtal, či mám deti, povedala som pravdu s tým, že pre bývalého zamestnávateľa som sporadicky pracovala aj počas starostlivosti o dieťa. Po čase sa mi podarilo získať zaujímavé pracovné miesto. Či to však bolo preto, že som RD "vyhodila“ zo životopisu, naozaj neviem…". Dodáva sympatická mladá žena.

Zdenka je majiteľkou účtovníckej firmy a minulý rok hľadala posilu do svojho tímu. Do posledného kola si vybrala dve dámy. Jedna mamička po rodičovskej dovolenke, vzdelaná s praxou v danej oblasti a druhá staršia pani rovnako vzdelaná, ale samozrejme s viac rokmi praxe ako prvá kandidátka. Zdenka sa rozhodla vybrať si staršiu pani s odrastenými deťmi a dlhšou praxou. „Myslela som si, že táto pani nebude stále na OČR s deťmi, nebude riešiť prázdniny a podobne. Bohužiaľ, vybrala som si zle. Pani už po mesiaci v práci začala maródovať a malo to stupňujúcu tendenciu. Hádam nebol mesiac, kedy by jej niečo nebolo. A tak som zavolala tej prvej, že ak nemá inú prácu, že môže skúsiť zastupovanie počas PN. Dopadlo to tak, že staršiu pani som prepustila a na trvalo zamestnala "mamičku“. A lepšie som ani nemohla urobiť. Za celý rok ešte nemala žiadnu absenciu, PN-ku či OČR, nakoľko si tieto veci vie manažovať s manželom a babkou." Hovorí o svojich skúsenostiach Zdenka.

Katka, špecialista výberov pre personálnu spoločnosť hovorí: „Keď hľadám vhodného kandidáta, nerobím výber v štýle, že najskôr vyradím všetky mamičky po rodičovskej dovolenke. V prvom rade ma zaujíma vzdelanie a najmä prax. Ak má mamička dostatok pracovných skúseností v danej oblasti, tri roky rodičovskej dovolenky nie sú žiadna prekážka. V minulosti som na niektoré pozície mala aj uchádzačky po RD. Zamestnávateľom sa páčili a pozvali ich na pohovor. Takže určite sa nebáť uviesť rodičovskú dovolenku do životopisu.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #životopis #pracovný pohovor #rodičovská dovolenka

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...