Neber to osobne! Dá sa to vôbec?

V kancelárii sa konfliktom nevyhnete. Ale nemali by vás zraziť na kolená.

06.10.2015 09:00
hádka, kancelária Foto:
Opäť na vás ktosi zaútočil?
debata

Šéf si na vás zgustol pred celou kanceláriou. Kolegyňa vám povedala priamo do očí, že si o vás nemyslí nič dobré. A kamarátka vás potom ukľudňuje slovami: „Neber to osobne“. Ale ako to ide?

Občas sa zdá, že energia celého vesmíru je namierená proti vám. Ale nie je to tak. Občas do takéhoto štádia dospeje každý človek. Sú dni, kedy sa v kancelárii nedarí. Vy z toho neviníte všetkých ľudí okolo, ale niekto iný na to má iný názor. Našiel vinníka vo vás. Iste, nie je to nič príjemné, ale váš protivník to v kritickom momente vníma takto. Je to jeho verzia pravdy, ktorú si musíte iba vypočuť. Ako na ňu zareagujete, je na vás. Každopádne, skúste to brať ako výbuch, po ktorom na druhý deň nič nezostane.

Každý človek má prah vzrušenia nastavený na inej hodnote. Čo vás nemôže rozčúliť, môže niekoho iného dostať do až do hystérie. Ak nebudete posudzovať ľudí podľa toho, ako by ste zareagovali vy, ušetríte si veľa zbytočných otázok či prebdených nocí. Akceptujte mieru rozčúlenia iných, ale nezaťažujte sa ňou zbytočne dlho.

Budujte si vlastné sebavedomie. Iste, v práci je dôležité, či je s vašou prácou spokojný aj nadriadený alebo nie je. Ak však podávate väčšinu času stopercentné výkony, občasné zaváhanie by vás nemalo zraziť na kolená. Musíte si byť istá vašou prácou, v žiadnom prípade ju „neflákajte“ a nenechajte si od ostatných nahovoriť, že ste neschopná. Kritické slovo z úst vypustí občas každý. Ale dôležité je, ako na kritiku zareagujete.

Konflikty sa nemôžu ťahať" do nekonečna. Prekonajte sa a snažte sa s dotyčným diskutovať. Na jeho narážky či útoky reagujte pokiaľ možno vecne, pracovné záležitosti riešte vždy na profesionálnej úrovni. Nenechajte sa zatiahnuť do osobných hier, ktoré už nemajú s prácou nič spoločné. Dajte ľuďom rázne najavo, že niektoré témy na pracovnú pôdu nepatria.

Ak v práci nevládne priateľská atmosféra, oddeľujte profesionálny a súkromný život veľmi výrazne. Práve miešanie týchto dvoch svetov častokrát spôsobí, že ľudia v slabej chvíli použijú informáciu, ktorá sa nedá brať inak ako osobne. A práve tomu sa môžete takto jednoducho vyhnúť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #konflikt #kancelária #šéf

+ Spánok je dôležitý a vy ho máte príliš málo, tak zostaňte v posteli.
Nenechávajte rozhodnutie len na svojich...

+ Ak potrebujete, pospite si aj poobede, je to v poriadku.
Začnite sa v prácu viac snažiť, dotiahnete to na...