Prezentácia projektu pred kolegami? Máte z toho nočné mory?

Nepatríte k skvelým rečníkom a skôr si užívate, keď ste v úzadí. Ale občas padne prezentácia aj na vás. Ako si pomôcť?

29.09.2015 15:00
žena, kancelária, prezentácia Foto:
Neviete spávať, pretože vás čaká prezentácia?
debata

Prezentácia pred kolegami vám spôsobuje nočné mory? Alebo rozprávať svoje zážitky pred hlúčikom ľudí v kancelárii? Občas je ťažké prekonať samých seba a dostať z úst niekoľko viet. Tu je zopár trikov.

Vyskúšajte si prezentáciu doma
Požiadajte partnera, aby vás vypočul. Hovorte nahlas vety, ktoré máte pripravené, sústreďte sa na to, čo hovoríte. Pri samotnej prezentácii budete istejšia, ak sa s konkrétnymi vetami už takto oboznámite. Ak nemáte nikoho, komu by ste prezentáciu ukázali, vyskúšajte si ju doma pred zrkadlom. Ide o to, aby ste si slovami boli istá, aby ste vedeli, čo kedy nasleduje, aby ste sa vy sama najlepšie v prezentácii orientovali.

Lobujte sama za seba
Váš mozog by mal dostať jasný stimul priamo od vás! Hovorte si vety ako „Dokážeš to, ukážeš im to.“ Môžete sa oslovovať aj v tretej osobe: „Jana to zvládne, Jana na to má.“ Niekoľké štúdie zverejnili, že mozog sa práve takto nastaví na niečo dôležité, čo potrebujete zvládnuť. A pred luďmi to pôjde ľahšie.

Zahrajte sa na inú osobu
Predstavte si samú seba ako postavu z filmu, ktorú čaká niečo podobné a ktorá to zvládla napriek počiatočnému strachu. Alebo si samú seba predstavte ako niekoho veĺmi obľúbeného či smelého, ktorému nič takéto nerobí problémy. A pred ľudí predstúpte tak sebavedomo, ako to robí vami obdivovaná osoba. Takéto predstavy vám dodajú odvahu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #strach #ľudia #prezentácia #tipy

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....