Zostaňte v pohode! Napriek stresu a konfliktom v kancelárii

V práci ide častokrát do tuhého. Konflikty so šéfom, s klientami, dokonca s kolegami.

28.08.2015 11:00
práca - konflikty - zlozvyky Foto:
V práci nebojujte, zostaňte pokojná.
debata

Stres z termínov, nadčasy, nervozita… Ak sa necháte často vyviesť z miery, škodíte tým samej sebe. A značne. Ako nájsť pokoj a pohodu aj v stresujúcom prostredí?

Mlčte a analyzujte

Namiesto toho, aby ste sa okamžite dostali do stresu, či pod tlak, namiesto kriku či hádky, mlčte. Je lepšie, ak svoje emócie nenecháte okamžite vybuchnúť. Mlčte a analyzujte v hlave situáciu. Uvidíte, že po niekoľkých minútach ticha sa na kritickú situáciu pozriete inými očami.

Počúvajte

Nie, neprestaňte vnímať po prvej ostrej vete zo strany šéfa. Dajte mu priestor, aby povedal všetko, čo chce. Niekedy ľudia začnú rozprávať neobratne či nepresne, potrebujú pár viet, aby „nabehli“ na to, čo vlastne chcú povedať. Vypočujte si celú kritiku smerom v vám a reagujte až potom. Skákanie do reči a prekrikovanie sa nemá žiaden význam, nič nevyriešite.

Diskutujte

Ale pokojne. To znamená, že obaja si necháte dostatok priestoru na vyjadrenie toho, čo máte na srdci. Chybou je napríklad po kritike buchnúť dverami a odísť. Zlé pocity a nervozita na seba nenechajú dlho čakať. Ak vy zostanete počas diskusie pokojná, ale vecná, potlačíte svoje emócie a ukážete, že sa chcete rozprávať, aj váš oponent sa bude snažiť držať konverzáciu v slušných hraniciach.

Nové svetlo

Niekedy si musíte iba dopriať pauzu, možno dlhšiu, aby ste všetko videli v iných farbách. Emócie vychladnú, vy porozmýšĺate, všetko v pokoji zvážite, prípadne sa poradíte s niekým „nezávislým“. Žiadna kaša nie je taká horúca, ako sa navaría. A platí to aj v zamestnaní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #konflikt #kolegovia #riešenie

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...