Tamara Osaďanová: Strach pri podnikaní ma podporil

Jej podnikateľský príbeh je milý. Po tom, ako sa trochu posťažovala, prečo musí každý deň pripravovať raňajky mužovi a synovi ona, ju ďalšieho pekného rána čakalo v posteli ozajstné, bohaté prekvapenie. Raňajky do postele.

08.06.2015 12:00
debata
Tamara Osaďanová. Foto: Katarína Dohnány
Tamara Osaďanová Tamara Osaďanová.

Podnikanie – veľa ľudí s tou myšlienkou koketuje, no veľká väčšina má strach, nielen začať. A preto k realizácii nepríde až tak často. Vás v prvých momentoch nesprevádzal strach?
Strach je bežná súčasť takmer každého podnikateľa, bez toho by to možno ani nešlo. Na druhej strane je však rozhodujúce, čo s ním urobíme – konkrétne mňa dosť podporil. Chuť prekonať ho, poraziť, bola väčšia ako obava.

Ukazuje sa, že sa vám s vašou donáškovou raňajkovou službou podarilo nájsť dieru na slovenskom trhu, pretože takáto služba tu predtým ešte nebola.
Presne s tým tá myšlienka vznikla. Na Slovensku sme nemali službu, ktorá by ľuďom ráno priniesla prekvapenie, raňajky, nielen do postele. Uvedomila som si to, aj keď som ráno učila angličtinu – firmy mali problém objednať si v skorých ranných hodinách raňajky. Takže potenciál tu bol.

My laici si predstavujeme, že žena s raňajkovým biznisom musí pracovať večer alebo v noci…
Sme služba a fungujeme vďaka dobrým kvalitným dodávateľom, ktorí nám veci prichystajú. Ja ich sama nevyrábam, nepripravujem v noci bagety, ako by sa niekomu zdalo (smiech). Od skorých ranných hodín však už fungujeme v rámci donášok.

Dnes vás ešte niekto prekvapí perfektnými výdatnými a chutnými raňajkami? Alebo už len sama doma v kuchyni – natrieť chlieb maslom…
V rámci kancelárie si s kolegynkami pripravujeme raňajky, alebo máme ranný brunch spojený s poradou.

Brunch na udobrenie. Foto: archív T. Osaďanovej
brunch, Tamara Osaďanová, udobrenie Brunch na udobrenie.

Spomenuli ste kolegyne, už teda nie ste sama, nepomáha vám len manžel, ale už máte aj pomocníčky. Na začiatku to všetko bolo inak.
Áno, začínala som sama a manžel mi viacmenej len radil, lebo on má na starosti iné povinnosti v rámci svojej práce. Potom som pribrala kolegyňu, ktorá mi pomáha so zákazkami.

Máte päťročného syna, nie je podnikanie s ním ťažké?
Syn mal dva roky, keď som rozbiehala biznis, čo mi trvalo ďalších deväť mesiacov. Keď mal tri roky, už som podnikala. Cez víkendy bol so mnou občas na nejakých súkromných donáškach. Toto je tá výhoda podnikania, že si viem prispôsobiť čas, pracovať napríklad aj v čase, keď dieťa spí, a preto by som rada odkázala podnikaniuchtivým ženám, aby sa nebáli, aby si verili. Treba to aspoň skúsiť.

Čo by ste nám povedali o slovenských zákazníkoch. Sme nároční? Vieme kritizovať?
Náročných zákazníkov mám rada a moja klientela je určite náročná. Naznačia mi, čo treba zlepšiť, ak nie, sama sa spýtam na spätnú väzbu. Konštruktívnu kritiku prijímam, zaujíma ma, rada ju aplikujem do praxe. Máme klientov aj s alergiami a rôznymi potravinovými intoleranciami, snažíme sa im v rámci Bratislavy a okolia všetkým vyhovieť.

Prikladáme tým raňajkám takú dôležitosť, akú by sme mali? Odborníci na výživu sa až na malé výnimky zhodujú, že sú najdôležitejším jedlom dňa.
Snažíme sa túto myšlienku podporiť, spolu s tým, aby sme sa ľudia stravovali zdravo. Niekomu vyhovujú raňajky skôr, hneď po prebudení, inému neskôr, preto sme našu donáškovú službu nazvali bruncher – je možná aj v doobedňajších hodinách. Momentálne nás však využívajú klienti aj v poobedňajších hodinách, robíme tiež rôzne ochutnávky a pikniky. Sezóna sa už začala.

Odporúča sa deň začať proteínovými raňajkami, vraj dodajú najviac energie. Čo si o tom myslíte?
Určite by mali byť vyvážené. Bielkovín viac, sacharidov pomenej.

Službu, ktorá by ľuďom ráno priniesla... Foto: Katarína Dohnány
Bruncher, Tamara Osaďanová Službu, ktorá by ľuďom ráno priniesla prekvapenie, nielen do postele, sme tu nemali.

Čo vám zatiaľ vaša súkromná štatistika povedala – čo preferujeme, jeme najradšej? Akú najzvláštnejšiu požiadavku ste mali od klienta?
Ešte stále sme zvyknutí jesť veľa pečiva, častokrát býva základom raňajok. My sa ho snažíme ponúkať kvalitné, z ražnej múky, v ponuke máme aj mrkvové pečivo, orechový chlieb alebo celozrnné bagety. Obľúbené sú rôzne druhy ovocia, ovocné šťavy, jogurty… Čo sa týka zvláštnej požiadavky, mali sme klienta, ktorý si prial kvalitný tatarák, ktorý v ponuke síce nemáme, ale vedeli sme ho vďaka kvalitným dodávateľom vybaviť.

Veľa ľudí jedáva na raňajky volské oká, praženicu alebo niečo mastné, napríklad klobásky…
Máme aj praženicu, aj ovsenú kašu, snažíme sa zaradiť aj bezlepkové výrobky, chlebíček vo vajíčku a podobne zaužívané chutné veci. Rozhodli sme sa ponuku takto rozšíriť.

Čo jedávate na raňajky vy?
Väčšinou volím zmes ovsených vločiek, ovocia, orechov a ľanových semiačok.

Väčšina podnikateliek, ktoré si rozbehli svoj biznis, sa zhoduje na tom, že prvé dva roky, kým firma začne zarábať, sú najťažšie, priam peklom. Potvrdíte?
Práve som sa do tej fázy prehupla, takže dúfam, že vynaložená energia sa obracia a prinesie mi zisk. Samozrejme, ťažké je to stále.

Keďže máte malé dieťa, určite (ne)chýbala dovolenka. Letná, zimná – boli ste niekde, odkedy podnikáte?
Pred podnikaním sme si s mužom povedali, že nechceme byť otrokmi biznisu. To určite nie. Dovolenku sme nevynechali, aj z dôvodu, že som mala kvalitné zastúpenie. Dúfam, že sa nám aj tento rok podarí na pár dní zrelaxovať, hoci s vypnutím mobilu na dovolenke mám ešte stále problém.

Prestretý piknikový kôš. Foto: Katarína Dohnány
piknikový kôš Prestretý piknikový kôš.

Mávate, odkedy podnikáte, chvíľky, kedy si sadnete s vyloženými nohami a poviete si: Aký perfektný biznis mám, dobre, že som to dotiahla takto ďaleko, dobre, že to mám a nemusím chodiť do práce?
Aj dnes bol taký deň. Ale sú aj dni, kedy si poviem, že jednoduchšie by bolo ísť do práce… Potom si však pripomeniem všetky tie výhody a zhodnotím, že stále má moja práca pre mňa oveľa viac pozitív ako negatív.

Tamara Osaďanová (31)

pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala Pedagogickú fakultu, odbor učiteľstvo pre prvý ročník. Počas vysokej školy a po skončení pôsobila ako lektorka anglického jazyka a senior teamleaderka v JŠ Empire. Počas materskej dovolenky začala podnikať. Má päťročného syna a je šťastne vydatá. Viac info o nej a jej práci možno nájsť na webovskej stránke www.bruncher.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zisk #strach #raňajky #podnikanie #pečivo #brunch #piknik #donáška

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...