Výpoveď po skončení rodičovskej dovolenky. Môže sa týkať aj vás?

Povedzme si úprimne, je len veľmi málo zamestnávateľov, ktorí ochotne počkajú na mamičku po rodičovskej dovolenke respektíve radi zamestnajú ženu s malými deťmi.

15.03.2015 17:00
práca, výpoveď, nezamestnanosť Foto:
Po rodičovskej dovolenke vás v práci môže čakať nepríjemné prekvapenie.
debata (1)

A tak vás po návrate do zamestnania môže čakať aj nemilé prekvapenie.

Čo všetko môžete očakávať po návrate z materskej alebo rodičovskej dovolenky:
1. S radosťou vás príjmu na pôvodné mieste. Samozrejme, toto je tá šťastnejšia možnosť a ak ste i vy boli spokojná, nie je čo riešiť, iba zaželať veľa zdaru.
2. Nie všetky ženy majú také šťastie, ako sme opísali v bode č. 1 a tak vás môže prekvapiť, že hoc, vy sa vrátiť chcete, zamestnávateľ (naozaj alebo fiktívne) zrušil vašu pôvodnú pracovnú pozíciu v rámci reorganizácie podniku. V tomto prípade máte nárok na odstupné.
3. Zamestnávateľ sa bude s vami (častokrát ešte v čase rodičovskej dovolenky) dohodnúť na ukončení pracovného pomeru dohodou. Ak ste sa plánovali vrátiť na pôvodné miesto, ale zamestnávateľ chce ukončiť pracovný pomer dohodou, žiadajte odstupné. Zamestnávateľ nesúhlasí s odstupným? Dohodu odmietnite, zamestnávateľ na ňu nemá žiadny právny nárok.

Dostali ste výpoveď a nemáte nové pracovné miesto. Čo robiť?
Ak už máte výpoveď „v rukách“ nezabudnite sa do 7 dní zaevidovať na Úrade práce sociálnych vecí a rodiny. Inak sa vám môže stať, že si budete musieť odvádzať odvody do zdravotnej a sociálnej poisťovne sama. Nárok na podporu v nezamestnanosti vám vzniká, ak ste za posledné tri roky pred nástupom na materskú dovolenku odpracovali aspoň dva roky. Výška podpory v nezamestnanosti je 55% z vymeriavacieho základu (t. j. priemerná hrubá mzda). Ak však nastúpite k zamestnávateľovi čo i len na jeden deň a on vám zvýši mzdu a potom ukončíte pracovný pomer, vymeriavací základ sa vám zvýši.

Vrátili ste sa do práce alebo ste po rodičovskej dovolenke zostali nezamestnané?

Martina Kamenická (34)

„Po skončení mojej druhej rodičovskej dovolenky so mnou už zamestnávateľ nepočítal. Chcela som sa vrátiť na pôvodné miesto účtovníčky, ale on už mal za mňa po 6 rokoch náhradu, čo mu vôbec nevyčítam, veď to naozaj bola dlhá doba. Našťastie bol ústretový a dostala som trojmesačné odstupné.“

Lenka Horčíková (29)

„Zamestnávateľ mi pred nástupom na materskú povedal, že môže na mňa počkať maximálne rok. Zatiaľ vraj zamestná niekoho na dobu určitú. Rozhodla som sa, že ak to bude v mojich silách vrátim sa skôr. Bohužiaľ, dcéra mala zdravotné problémy a tak som zostala doma do jej troch rokov. Po skončení som sa zamestnala u konkurencie.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanie #výpoveď #rodičovská dovolenka

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...